Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met de Apeldoornse vierdaagse naar WS78

embleem WS78 Dit is het wapen van Apeldoorn. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 6 oktober 1990 organiseerde WS78 voor de 123e keer een 40 km wandeltocht. De start was vanuit het Duivensportcentrum te Apeldoorn. We waren tijdig naar de start gegaan omdat zo'n eerste tocht uit de winterserie net een nieuwjaar bijeenkomst lijkt. Velen had je sinds medio maart niet meer gezien. Regelmatig zie je wel wandelaars op andere tochten, maar toch niet zo massaal als op deze WS78-tochten. Gewoonte getrouw hield voorzitter Klaas vlak voor de tocht zijn gebruikelijke openingspraatje. In zijn praatje vergeleek hij, ons wandelaars, met duiven. Om negen uur werden we " gelost " en ieder weet, in zijn eigen tempo, zijn "hok" weer terug te vinden. De weersvoorspelling van Pelleboer 's ochtends op de radio, dat we blij mochten zijn als we het tot 12 uur 's-middags droog zouden houden is gelukkig niet uitgekomen. Nadat het de voorgaande dag flink geregend had bleef het tijdens de wandeltocht geheel droog met af en toe wat zonneschijn Bij een maximum temperatuur van 18° was het vrij warm. Het parkoers werd "gebouwd" door Ger (penningmeester van WS 78) en Annemarie van Hattum.
Het was nog niet vaak voorgekomen dat een wandeltocht slechts door één gemeente voerde. We liepen weliswaar door de plaatsen Beekbergen en Hoenderloo. Maar deze plaatsen horen beide tot de gemeente Apeldoorn.
Door de wijken De Heeze, Westenenk, De Bouwhof en het vroegere dorpje Ugchelen werd Apeldoorn verlaten. We liepen langs een fraaie, kronkelende spreng. Sprengen zijn beken die gegraven zijn ten behoeve van de energievoorziening door stromend water. Door het Van Schaikbos, de bossen van het Spelderholt en het Liederbos werd op 11 km de soeppost bereikt. Deze was in Beekbergen.
De soeppost lag fraai in de bossen. Op de soeppost troffen we Coos. Zij liep niet mee, omdat haar elleboog gebroken was en daarvoor nog geopereerd moest worden. Verder liepen we door de bossen. We zagen erg veel paddestoelen, wel duizenden. Van die rode paddestoelen met witte stippen zagen we er tientallen. Op of bij boomstronken zag je van die kleine paddestoelen, soms wel honderd bij elkaar. Enkele keren zagen we ook van die elvenbankjes. We bereikten de bossen van Schenkenshul. Hierin ligt een heideveld. Vanaf het hoogste punt van dit heideveld op 75 meter hoogte, hadden we een fraai vergezicht over de bossen van Hoenderloo. In het Dorpshuis te Hoenderloo was de grote rust.
We hadden een lekker tempo en we besloten de grote rust over te slaan. Na de bouwde kom van Hoenderloo uitgewandeld te hebben, doken we weer de bossen in. Ditmaal was het Moederloze bos aan de beurt. Langs de werkschuur van Staatsbosbeheer en door het Ugchelse bos bereikten we de Hoog Buurlose heide. Over een pad over de heide hadden we fraaie vergezichten op en naar Radio Kootwijk. Langs de schaapskooi bereikten we de boswachterwoning van Hoog Buurlo. We staken de snelweg A1 over en zetten koers richting kiosk Assel, een bekend punt van de Apeldoornse vierdaagse. We waren trouwens behoorlijk vaak op trajecten van de Apeldoornse vierdaagse geweest.
Vlak voor de kiosk Assel, en vlak voor de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn was de koffiepost gelegen op 31 km. Langs Alkenschoten en over het Asselsche veld werd Apeldoorn weer bereikt. De totale afstand bedroeg 41,315 km. Het totale aantal deelnemers bedroeg 376.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg