Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten EURAUDAX-wandeltocht vanuit Stein in Limburg

Dit is het wapen van Stein. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 28 juli 1990 organiseerde Euraudax-Stein een wandeltocht van 75 km.
Tussen 4000 en 2000 voor Chr. moet op de plaats waar het huidige Stein ligt reeds een belangrijke nederzetting zijn geweest, beschermd door verdedigingswallen, waarvan de sporen nog in de vorm van concentrisch lopende landwegen in het landschap te vinden zijn. Concentrisch wil hier zeggen: rondlopende landwegen ten opzichte van één middelpunt. Dus eerst kleine rondlopende landwegen en dan steeds grote rondlopende landwegen.
Voor het eerst werd deze afstand in Nederland als dagtocht georganiseerd. De start was 's-ochtends om half zeven. Voor ons was dat reden om de dag er voor reeds te arriveren. In de naaste omgeving overnachtten we in een pensionnetje. Er waren echter veel wandelaars die 's-ochtends heel vroeg van huis waren vertrokken. Of liever gezegd 's-nachts, zoals het geval was van wandelaars die uit Vlaardingen of Haarlem kwamen. Voor zover bij ons bekend voeren de meeste wandeltochten van 60 km of meer veelal over verharde wegen. Bij elke tocht ontkom je natuurlijk niet aan verharde wegen.
Deze tocht was werkelijk een openbaring in het gebruik van de vele onverharde wegen. Het parkoers voerde veelal over grintwegen, boswegen en paden. Vaak kwamen we ook langs kapelletjes, waardoor deze tocht ook wel de bijnaam Kapellekenstocht kan dragen. Ook zag je in deze kontreien veel kruisen op hoeken van wegen staan. De plaats van handeling van deze wandeltocht was gelegen in de driehoek Sittard, Maastricht en Valkenburg.
In alfabetische volgorde kwamen we door de volgende plaatsen: Beek, Berg en Terblijt, Bunde, Elsloo, Geulle, Houthem, Humcoven, Itteren, Kasen, Klein Haasdal, Maasband, Meers, Meerssen, Op de Locht, Schietecoven, Schimmert, St. Gerlach, Stein, Ulestraten en Urmond.
Naast het heuvelachtige parkoers drukte de hitte de grootste stempel op deze tocht. Bij temperaturen oplopend naar de 30° moest bij elke wagenrust 2 tot 4 bekertjes vocht tot je genomen worden om de vochtigheidsgraad enigszins op peil te houden. Op een gegeven moment liepen we langs een grote boerderij. Aan de poort van de deur hing een aankondiging van de Heuvelland vierdaagse. Staatje dat aangeeft welke afstanden je in Euraudax verband dient te lopen om voor de desbetreffende arend in aanmerking te komen Het plakkaat was aan de rechter bovenhoek los en hing voorover. Eén van de wandelaars, een organisatielid van voornoemde tocht stapte naar het plakkaat toe en maakte het weer goed vast. Omdat de tocht in een uithoek van het land werd georganiseerd (Stein is een grensplaats met België) waren er veel buitenlanders, vooral Belgen. Ook was er een Amerikaan die momenteel in Wiesbaden woonachtig is. Hij probeert de eerste Amerikaan te worden die de gouden arend kan verkrijgen.
In di versclag tret u een overzicht aan hoeveel maal, in Euraudax verband, de verschillende afstanden gelopen dienen te worden om de desbetreffende adelaar te kunnen verkrijgen. In Meerssen liepen we langs de Baseliek van het Heilige Sacrament. Dit imposante bouwwerk geldt als het fraaiste voorbeeld van gotische bouwkunst in Limburg. De kathedraal van Reims heeft model gestaan voor het 14e-eeuws gebouw. Paus Pius XI gaf de kerk in 1937 de status van basiliek. Een overzicht van de verschillende soorten rusten was als volgt:
Toen we de Leutherhoek opliepen was er menigeen die aan een kollega wandelaar moest denken. Er waren 110 deelnemers aan deze tocht. Af en toe ontstond een lang lint van wandelaars. Soms gebeurde het wel, dat als de laatste wandelaar bij de verzorgingspost aankwam, de hoofdgroep weer vertrok.
Onderweg vroeg een rasechte Limburger, die van zichzelf wel wist dat hij geen zuiver Nederlands sprak, aan een Noord-Hollander of hij hem wel goed verstond. Jawel zei deze, bovendien merkte hij op dat hij teletekst had aanstaan. De baankapitein, die voorop liep, had de tocht geheel alleen uitgezet en verdiende daarvoor zeker een grote pluim. Ook was er een baankapitein, die steeds bij de kruising van drukkere wegen auto's tegenhield. Als de laatste wandelaar voorbij was, spurtte hij, af en toe liep hij hard, naar voren om voornoemd tafereel steeds maar weer te herhalen.
Na afloop van de tocht kon Coos de bronzen arend aanvragen. In de groep wandelaars van deze wandeltocht waren een paar deelnemers die al drie gouden arenden hadden. Daaronder was een dame die op open schoenen en met blote voeten liep. Alleen om haar rechter voet zat een verbandje. Tenslotte was er één deelnemer die al in het bezit van 10 gouden arenden was.
In het komende jaar (1992) wordt er een Euraudax tocht vanuit een nieuwe plaats georganiseerd; op zaterdag 16 februari 1991 wordt er vanuit Driebergen een tocht van 50 km georganiseerd.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg