derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1990 Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor vierde dag van de 37e Apeldoornse Vierdaagse, vrijdag 13 juli 1990
medaille 50 km Op vrijdag 13 juli 1990, de laatste wandeldag mochten we een half uur eerder startten. Dus vanaf 6.00 uur. Daar maakten we gretig gebruik van. Het leek wel of onze conditie voor 4 x 50 km lopen tanende was, En dan met name mijn conditie of kwam dat misschien omdat er bij mij 8 (acht) blaren zijn doorgeprikt gedurende de gehele vierdaagse. Hoewel het KNMI voor deze dag als warmste had voorspeld, viel dat voor ons wandelaars nog wel mee. De temperatuur bleef op 22° steken. Deze dag verlieten we Apeldoorn in zuidwestelijke richting. In de buitenwijken van Apeldoorn, tussen wijk De Bouwhof en Ugchelen was aan de Boogaardlaan een pijl, ter hoogte van de Richtersweg, verdwenen. Daardoor misten we een leuke bospassage ten westen van het Lukas ziekenhuis. We staken de snelweg A1 onderdoor. Langs de begraafplaats Heidehof bereikten we landgoed Bruggelen.
We liepen langs een heideveld met aan onze linkerhand bossen. Aan het eind van de wandeltocht zouden we over het middengedeelte van deze heide weer terug naar Apeldoorn wandelen. Nu kwamen we in de bossen Het Leesten overgaand in de bossen Spelderholt. Door het Lierderbos bereikten we vakantieoord Het Lierderholt waar een grote rust was. Deze rust was echter niet meer weggelegd voor de 30 km lopers, die al eerder waren afgeslagen naar Hoenderloo. Door de bossen Schenkenshul en weer een heideveld met prachtige vergezichten bereikten we door de bossen Hoenderloo.
Hier in Hoenderloo kwamen we om 11 uur aan. We hadden ons hier meer voorgesteld van de muziekband. Eén muziekje in de 10 à 15 minuten is niet erg veel. Maar het was natuurlijk wel erg warm, zo'n 20 graden. Van de vele bekenden die we hier in Hoenderloo zagen, moeten we toch wel de Jojo's noemen. Ze waren weliswaar op de fiets. Maar ze hadden deze dag te baat genomen om vele (oud)wandelaars weer te zien.
Na een rust van drie kwartier vervolgden we onze route. Net buiten het centrum van Hoenderloo was de lus van de 50 km. Deze voerde door het Hoenderlose bos. We liepen onder andere langs de werkschuur van Staatsbosbeheer. Door bossen en over heide werd de laatste (en tevens eerste) verzorgingspost bereikt. Hier waren we nog getuige van de aankomst van de laatste wandelaar op die verzorgingspost. In het park Berg en Bos werden we tegemoet gereden door een auto van de organisatie met de mededeling dat we onze medailles niet meer bij de Acaciahal in ontvangst konden nemen. We moesten de medaille nu afhalen bij de finish in de Canadian Club.

Het is toch weer een hele organisatie om zo'n vierdaagse te organiseren. De medische dienst heeft ook weer voortreffelijk gewerkt. Wel hoort er naar onze mening op elke rustpost een EHBO'er aanwezig te zijn. Maar meer daarover is al verteld bij de tweede wandeldag op de rustpost te Wissel. Verder liet de bepijling te wensen over. Wij zijn natuurlijk erg verwend met WS78 waar op bijna elke kruising één of meerdere pijlen staan. Bovendien heeft WS78 op de pijlen het nummer staan dat correspondeert met het nummer op de routebeschrijving, plus de lengte van de te belopen afstand naar de eerst volgende parkoersafslag. Hier bij de Apeldoornse vierdaagse is weliswaar een routebeschrijving, maar eventuele parkoerswijzigingen werden alleen op het traject van de 30 km aangegeven.
Het was wel duidelijk waarom er parkoerswijzigingen waren doorgevoerd. Door de voorjaarsstormen waren verschillende paden nog geblokkeerd door omgewaaide bomen. Terugkomend op de bepijling. Weliswaar was op elke parkoersafslag een pijl opgehangen, maar ondersteunende pijlen zouden welkom zijn. En bij droog weer, dat dit jaar op drie dagen het geval was, zou ook met krijt op de (verharde) grond pijlen gezet kunnen worden. Zo was er op de eerste wandeldag, in de lus van de 50 km bij punt 061, aan de pijl geknoeid. Meer hierover is reeds beschreven bij de eerste wandeldag. Verder kwam het ook vaak voor dat de witte pijlen op hele smalle takken zaten. Dat is natuurlijk makkelijker voor degene die de pijlen aanbrengt. Maar door het zonlicht vallen de pijlen slecht op. Beter zou het zijn om de pijlen zoveel mogelijk op brede(re) bomen te bevestigen. Maar dat kost natuurlijk wel meer elastiekjes, waarmee ze zijn vastgemaakt.
Na afloop van de wandeltocht zaten we in de Canadian Club (de start- en finish plaats) enige tijd aan een tafeltje met een Duits echtpaar uit Frankfurt. Op onze vraag hoe zij de bepijling vonden, antwoordden zij miserabel. Hoewel de routebeschrijving in het Nederlands is en 13 begrippen in het Duits zijn vertaald, is dat voor de buitenlander niet hanteerbaar. Op onze vraag of ze hier nog wel vaker zouden terugkomen moesten ze het antwoord schuldig blijven. Het Duitse echtpaar, dat door ons in leeftijd geschat werd op 60 jaar, liepen ook het 50 km parkoers. Het voordeel voor ons voor deze minder goede bepijling is dat de vierdaagse, op deze manier minder snel populair wordt. Daardoor kunnen we langer genieten van de rust. Het is en blijft voorwaar een prachtige vierdaagse wandeltocht. En volgend jaar willen we zeker weer van de partij zijn.

D E E L N A M E - O V E R Z I C H T
+-----------------------------------------------------------------+
¦        eerste dag  tweede dag  derde dag  vierde dag ¦
+-----------------------------------------------------------------¦
¦ingeschreven    2.258                    |
+-----------------------------------------------------------------¦
¦niet gestart      73      4      15      14 ¦
+-----------------------------------------------------------------¦
¦gestart       2.185    2.178    2.157    2.133 ¦
+-----------------------------------------------------------------¦
¦uitgevallen       3      6      10       ¦
+-----------------------------------------------------------------¦
¦aangekomen     2.182    2.172    2.147       ¦
+-----------------------------------------------------------------+
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg