eerste dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1990 derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse 1990 Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor tweede dag van de 37e Apeldoornse Vierdaagse, woensdag 11 juli 1990
medaille 30 km Op woensdag 11 juli 1990, de tweede wandeldag, voerde de tocht naar het noorden. Door de regen van de voorgaande dag waren flink wat deelnemers uitgerust met een paraplu. Die wandelaars hadden zeker niet naar de weersverwachting geluisterd die voorspeld had, dat het de hele dag droog zou blijven, wat ook inderdaad is uitgekomen. De temperatuur liep die dag zelfs op tot ± 22° met vrij veel zon. Veelal door parken verlieten we Apeldoorn. Net buiten Apeldoorn liepen we langs de Wenumse watermolen. Daarna liepen langs enige vijvers en even verderop kwamen we weer in de bossen bij Wiesel. Nu betraden we het Kroondomein, de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Dit is het grootste bosgebied van Nederland met een totale oppervlakte van ongeveer 10.000 ha. Over een lange grindweg liepen we naar Niersen toe. Hier ging het parkoers verder over smallere bospaden, af en toe weer langs sprengen.
Aan de rand van een heideveld, bij de Galgenberg, hadden we op 17 km de tweede verzorgingspost. De temperatuur was door de zon nu zo gestegen dat we de trainingspakken konden uittrekken. De parkoersen liepen dit jaar weer anders dan voorgaande jaren. Voor de grote rust dwaalden we zeker vijf km over landbouwwegen langs weilanden met wijde blikken.
Op 27 km bereikten we de grote rust in de kantine van Camping Remboe te Wissel. De meeste (50 km) wandelaars waren al vertrokken, maar de bediening was desondanks tergend langzaam. Op deze rust was geen EHBO'er aanwezig. Daardoor moest een wandelaar drie kwartier wachten voordat er een EHBO'er kwam om de wandelaar van zijn blaar te verlossen. Door het bosgebied van de Tepelberg en de Tongerense berg bereikten we spoedig Restaurant Schaveren te Wissel. Vlak daarvoor waren we nog langs dierenpark De Achterste Molen gelopen waar lama's, zeeboes, geiten, kraanvogels en apen te zien zijn. We moesten aan onze tijd denken en besloten deze rust over te slaan. Nu was het noch 8 km naar het clubhuis van de voetbalvereniging VIOS te Vaassen alwaar we een rust hadden.
We hoorden dat van de 30 km lopers de eersten al om half tien arriveerden. Nog weer later hoorden we dat dit enige snelwandelaars van de 40 km waren. Bij een starttijd van half zeven zaten ze daar in Vaassen op een afgelegde afstand van 31 km. Wij vervolgden ons parkoers en op 46 km hadden we weer een rust bij een verzorgingswagen. Frustrerend is het dan om de stoeltjes waarop wij graag even op zouden willen uitrusten, al vastgebonden zaten op de aanhangwagen. De verzorgingsposten laten dus het commerciėle aspect prevaleren boven de gezelligheid.
Over enige leuke paadjes werd Apeldoorn weer bereikt en liepen langs Het Loo. De Nederlandse vlag wapperde, ten teken dat er een lid van het koninklijke huis aanwezig was.

Paleis Het Loo werd in 1685 gebouwd in opdracht van stadhouder Willen III. Koningin Wilhelmina resideerde er tot haar troonafstand in 1948.

De totale afstand bedroeg deze dag 52,0 km. Het was de hele dag droog geweest bij een maximum temperatuur van ± 22°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg