Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Broen, Dog, Gorba en Sorry zijn fanatieke WS78 tippelaars.

embleem WS78 Op zaterdag 24 februari 1990 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit de Gelderse plaats 't Harde. Deze plaats heeft zijn naamsbekendheid vooral te danken aan zijn gelijknamige legerplaats. De eerste 5 km van de tocht waren het onaantrekkelijkst, ten opzichte van de gehele tocht. Na het verlaten van de dorpskern volgden we een 4 km lange asfaltfietspad langs de verkeersweg N309 naar Epe. Aan beide zijden van de weg stonden veel bomen en we kruisten de uitgestrekte heide van de Woldberg. Langs de kant van de weg stonden herhaaldelijk de borden LEVENSGEVAARLIJK, schietterrein. Daarna werd het spoedig mooier en dwaalden we door de Eperholt, de bossen rond Epe. Regelmatig moesten we over omgewaaide bomen heen klauteren. Hoewel er 500 wandelaars gestart waren, genoten we van de rust. Doordat wij een half uur na de officiële starttijd waren vertrokken, was het veel rustiger. Het pad voerde naar een uitkijkpost. Een groot stenen richtingwijzer vertelden ons dat we uitzicht konden hebben op 't Harde, Vaassen, Apeldoorn en Deventer.
Op 12 km was de soeppost in een schuurtje bij een huis in de bossen. De parkoersarchitect van deze tocht, Henk Janssen uit Epe, kwam naar ons toegelopen. Hij kon van ons al enige complimenten in ontvangst nemen. We kwamen op landgoed De Dellen. Dit landgoed werd gesticht door Daendels, een bekende gouverneur generaal van Indië. Later kwam dit landgoed in handen van de weerkundige Buys Ballot. De zoon van Buys Ballot volgde zijn vader op als landheer van De Dellen en werd begraven op dit landgoed (en niet Buys Ballot zelf zoals abusievelijk in het WS78 infobulletin stond). Midden op de hei, onder een paar oude (inmiddels omgewaaide) vliegdennen, vonden we zijn grafmonument. Een beetje troosteloos lag dit grafmonument met rondom wel zo'n 10 omgewaaide bomen. Even verderop kwamen we langs het fraaie pluizenmeertje. Deze naam was te danken aan het veenpluis, een moerasplant met witte pluizen, die zo'n vennetje tijdens de bloeitijd een wit wollig uiterlijk gaf. Het Pluizenmeer is een ondiep vennetje, waarin water stagneert op een dichte, met humus verkitte, zandige bodemlaag. Weer verderop liepen we het bos uit en kregen nu een schitterend vergezicht op de uitgestrekte heidevelden van de Renderklippen met schaapskooi, overblijfsel uit barre tijden.
Dit is het gemeentewapen van Epe. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag wapen van Epe

Net na de schaapskooi kwamen we over een reeks langgerekte heuvels. Deze oude stuifzandruggen zijn zo'n 10.000 tot 11.000 jaar geleden gevormd aan het einde van de laatste ijstijd. Alhoewel het landijs ons land toen niet bereikte, was het toen wel koud, waardoor er weinig vegetatie was. Het was een soort koud woestijnklimaat, waarbij enorme zandstormen vanuit het zuidwesten het materiaal leverden voor deze heuvels. U zult zich afvragen hoe men nu precies weet hoe oud die heuvels zijn ? Wel, men heeft onder de heuvels een oude begraven bodem gevonden. Deze bodem heeft men met behulp van radioactieve koolstof (C14) kunnen dateren als 11.000 jaar oud. Verder weet men, dat het einde van de laatste ijstijd zich circa 10.000 jaar geleden inzette met een sterke weersverbetering, waardoor de vegetatie zich geweldig kon uitbreiden en er een einde kwam aan de zandstormen. Zo ontstonden de Renderklippen, een van de mooiste natuurterreinen van de Veluwe, zo'n 320 ha groot. De oude Veluwse bevolking maakte onderscheid tussen bergen en klippen. Bergen zijn geïsoleerde hoogten, terwijl de naam klip duidt op een langgerekte heuvelrug met veel los zand waarin de wielen van de voertuigen gemakkelijk bleven steken. Men kon dus op de Veluwe op een klip stranden, en wilde men toch verder dan moest men tegen de klippen op.
Dit is het gemeentevlag van Epe. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag gemeentevlag van Epe

Voor we de bossen verlieten, liepen we nog langs sprengen. In Epe was de grote rust in CR De Loreley. Door het warme weer zaten flink wat wandelaars buiten in de zon. De maximumtemperatuur lag die dag (in de schaduw) op 17°. Binnengekomen vroeg een bekende wandelaar "zijn jullie daar nu pas ?" waarop wij antwoordden "wij lopen recreatief". Na de rust liepen we zowaar nog langs enige weilanden. Maar spoedig doken we weer de bossen in. Nu genoten we van de Tongerense Heide. Eenmaal liepen we over een bospad dat geheel uit omgewaaide bomen bestond. Er waren wel enige pijlen opgehangen, maar je moest voor jezelf maar de beste weg uitzoeken. Onder de fanatieke WS78 tippelaars bevonden zich ook wandelaars die zich laten begeleiden door hun trouwe viervoeter. Eén van die wandelaars heeft bewondering voor de Russische partijleider Gorbatsjov en heeft zijn hond naar hem vernoemd met Gorba. Een andere wandelaar vond de naam van een hond uit een bepaalde bioscoop film weer heel mooi. In deze film werd de hond My Dog genoemd, vandaar de naam Dog. De hond Broen is eigenlijk niet van de wandelaars zelf, waarbij hij meeloopt, maar van de dochter van één van de wandelaars. Sorry tenslotte is eigenaar van één van de LAT-bestuursleden. Op 32 km was de koffiepost wederom in de plaats Epe. Op de terugweg naar 't Harde moest weer de 4 km lange Elburgerweg belopen worden, maar nu stond er halverwege een wagen, waarin de fruitpost gelegen was. We waren nog net op tijd om een peer te verkrijgen. Anderen moesten zich tevreden laten stellen met een mandarijn (ze wisten ook niet beter). We liepen nog langs een fraai bordje met daarop het gemeentewapen. De totale afstand bedroeg 41,42 km. In tegenstelling tot voorgaande jaren zagen we op deze carnavalszaterdag helemaal geen "verklede" wandelaars. Om toch nog een beetje in de stemming te geraken hierboven een tekening (in het papieren verslag) van hoe een wandelaar zich kan kleden om op alles voorbereid te zijn.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg