Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Het weerbericht in België klopt ook niet altijd

Dit is het wapen van Ginneken.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 20 januari 1990 organiseerde WS78 haar 40 km wandeltocht vanuit Breda. Toen wij tien minuten voor de officiële starttijd kwamen aanlopen hoorden wij op afstand dat Klaas al "bulderend" aan zij toespraakje bezig was. Daarvan vingen wij nog op dat niemand zijn paraplu hoefden mee te nemen omdat het de gehele dag droog zou blijven en de zon af en toe zou schijnen. Achteraf bleek dat inderdaad ook zo te zijn. In het weerbericht van het journaal op de voorgaande vrijdagavond werd nog voor de gehele dag regen voorspeld. Maar in het radioweerbericht van die zaterdagochtend werd al geen regen meer voorspeld. Veel inwoners van het zuiden van de provincie Noord-Brabant en Limburg luisteren over het algemeen naar het Belgische weerbericht. Van een dame uit Eindhoven hoorden wij dat het Belgische weerbericht van 7 uur ook voor de gehele zaterdag regen voorspelde.
Met een waterig zonnetje startten wij vanuit buurthuis De Belcrum. Het duurde 4 km voordat het stedelijk gebied werd verlaten. Door enige parken verlieten we de bebouwde kom en betraden de 580 ha grote boswachterij Mastbos. Hier werden de parkoersarchitekt kwaliteiten van de uitzetter Bert Voogd duidelijk. Jammer was echter dat je lange tijd op afstand het geraas van de auto's op de autosnelwegen A16 en A58 bleef horen. Na de soeppost op 11½ km kwamen we langs de 58 ha grote Galderse Heide. Vlak voor de grote rust, die op 22 km lag, liepen we een eind over een graspad langs het riviertje Boven Mark. Hier hadden we een wijds uitzicht op Ulvenhout. Na de rust, die gelegen was in de kantine van de hockeyverening Zwart Wit, doorkruisten we Ulvenhout en betraden de 700 ha grote Boswachterij Ulvenhoutse Bos. Op 28 km verlieten we de bossen om hier verder niet meer in terug te keren. Verschillende malen werden autosnelwegen gekruist.
Op 32 km was de koffiepost te Bavel. Over landelijke wegen kwamen we eerst langs het klooster Nieuw IJpelaar. Daarna was op 38 km de fruitpost leuk gelegen aan de rand van een parkje. De totale afstand bedroeg 40,3 km. Er waren 459 deelnemers. Na afloop was ik gewoon verbaasd dat ik maar 5 3/4 uur over de tocht gedaan had. Een nieuw persoonlijk record. Tijdens de tocht vroegen verschillende wandelaars hoe het met Coos was. Begin november heeft zij, tijdens een familiebezoek, bij een uitstapje van 20 meter halverwege haar enkel verzwikt en haar enkelbanden verrekt. Het ziet er naar uit dat zij begin februari weer op wandeltochten aanwezig zal zijn. Afsluitend wil ik nog zeggen dat de tocht tussen de 5 en de 28 km best mooi was. Maar dat er, om naar dit mooie gebied te komen teveel verharde wegen gebruikt moeten worden. En daarom vraag ik me af of voortaan nog wel zulke startgelegenheden genomen moet worden. Ik schrijf dit niet omdat ik WS78 wil afvallen, maar om te voorkomen dat WS 78 wandeltochten terugvallen tot "gewone wandeltochten".
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg