Vorig verslag Volgend verslagTerug naar de homepage van Henri FloorTerug naar het overzicht van de vakantieverslagen van de Europäischer Fernwanderweg E6Naar het overzicht van de Nordwaldkammweg

Europäischer Fernwanderweg E6


datum woensdag 13 september 1989
traject Guttenbrunn - Waldburg - Strecke von Pferdeeisenbahn-Wanderweg - St. Peter - Freistadt - Zeitlhofer - Grabner - Gottschaler - Reickersdorf - St.Oswald bei Freistadt - Braunberghütte - Witzelsberg - Stiftungsberg - Raphaelshöhe - Holzmühle - Untermarreith - Obermarreith - Haunschmild - Pürstlingwirt - Sandl
afstand 30 km
wandeltijd 11 uur
weer 's ochtends nevel, verder zonnig en droog.
temperatuur 22°
overnachtingadres Gasthaus Johan Bauer, Sandl.
Overnachtingprijs DM

Pferdeeisenbahnwanderweg Na het ontbijt van 7 uur vertrokken we rond 8.10 uur. Het was nog wat mistig, maar de zon deed al zijn best om door te breken. We hadden in een Gasthaus overnacht dat op een boerderij leek. Aan de muur van het Gasthaus hing een bord van de Nordwaldkammweg (foto 48). Meteen wandelden we over grasveldwegen verder.
Even voor Waldburg hadden we een mooi gezicht op deze plaats. Op een bepaalde manier hingen nevels om de plaats heen. Dit werd op de gevoelige plaat vastgelegd (foto 49). We liepen onder een brug door die 150 jaar geleden dienst deed als de paardentram voor het trajekt Bohemen - Linz. Enige tijd volgde de paardentram-wandeling het zelfde parkoers (foto 50). We kruisten een afgezet veld met koeien.
St. Peter bei Freistadt Vanaf St. Peter (ansichtkaart 23) daalden we langs de kruisweg af naar Freistadt, nadat we eerst de kerk van St. Peter hadden bewonderd. We liepen langs een gedenksteen ter nagedachtenis aan Hellmuth Felix, de schepper van de Nordwaldkammweg (foto 51). Op de markt in Freistadt kochten we een wandelkaart en haalden bij de VVV een stempeltje. Langs een aantal huisjes verlieten we Freistadt.
Vlak na Zeitlhofer hadden we onze korte broek aangedaan, waarbij ik ongelukkigerwijs op een mierenhoopje terecht was gekomen. Toen we weer in de bossen liepen, zagen we een rode vlag hangen ten teken dat we een schietterrein naderden. Aangezien ik hier bepaald niet dol op ben keerden we om en volgden, met behulp van de kaart, een eind asfaltwegen. Op een gegeven moment stonden we stil omdat we meenden dat dit punt niet meer met de kaart klopten. Vlak daarop stopte een auto. De bestuurder vroeg ons of we problemen hadden. Zij vrouw had ons al eerder gezien en dacht al dat wij de Nordwaldkammweg bewandelden. We vertelden van het schietterrein. Zij woonden in de buurt en was ons behulpzaam. Het bleek dat de asfaltweg inderdaad op dat punt verlegd was.
Via Grabner vervolgden we onze weg. Op weg naar Gottschaler bleek de weg op te houden. We volgden wat paden die niet op de kaart stonden en liepen een eind op richtingsgevoel. Uiteindelijk kwamen we weer op de gemarkeerde roete uit. Na Reickersdorf lag een boom op het land waarop we heerlijk in de zon onze lunch gebruikten.
We daalden af naar St. Oswald bei Freistadt en haalden bij het postkantoor nog een stempeltje. Ik had niet goed op de roetebeschrijving gekeken terwijl ik dacht dat ik de roete goed op de kaart had gezien.
We volgden weer een kruisweg en nu noteerde ik eens alle 14 stappen die uitgebeeld worden. Deze stappen zijn:
1. Jezus wordt ter dood veroordeeld.
2. Jezus neemt het kruis op zich.
3. Jezus valt voor de eerste keer onder het kruis
4. Jezus ontmoet zijn moeder.
5. Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis te dragen.
6. Veronika reikt Jezus de zweetdoek aan.
7. Jezus valt voor de tweede keer onder het kruis.
8. Jezus ontmoet de wenende vrouwen.
9. Jezus valt voor de derde keer onder het kruis.
10. Jezus wordt van zijn kleren beroofd.
11. Jezus wordt aan het kruis vastgespijkerd.
12. Jezus sterft aan het kruis.
13. Jezus wordt van het kruis gehaald.
14. Jezus wordt in het graf gedragen.
Aan het einde van deze kruisweg kwamen we bij de kapel Bad Maria Bründl. Hier bestudeerde ik de roetebeschrijving en stelde vast dat we verkeerd waren gelopen. Over niet de officiële roete bereikten we de Braunberghütte op 902m. Toen we de hütte verlieten troffen we de twee mannen die we zondag en maandag ook al hadden gezien.
We vervolgden onze roete en kwamen door kleine buurtschappen als Witzelsberg en Stifftungsberg. Vaak zagen we distels langs de kant van de weg (foto 52). Op de Raphaelshöhe hadden we een paar uur eerder kunnen zijn als we, op het moment dat we gekonstateerd hadden dat we fout waren, meteen de kortste roete hadden genomen, maar we wilden zo veel mogelijk de officiële roete volgen. Om 17.15 uur kwamen we in Holzmühle en zagen een Gasthaus. We vonden het echter nog te vroeg voor de overnachting. Het zou nog twee uur duren voordat we de volgende gelegenheid troffen. Vlak voorbij Holzmühle gaf alleen markering ons parkoers aan. Na Untermarreith kwam Obermarreith. Hier zagen we een Gasthaus. Maar navraag leerde ons dat je hier niet kon overnachtten. Via Haunschmied kwamen we vlak voor Pürstlingwirt op een asfaltweg. Na 4 km asfalt over rustige wegen bereikten we in Sandl Gasthof Johan Bauer. Hier kwamen we om 19.10 uur aan.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg