tweede dag van de 2e Heuvelland wandel4daagse 1989 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 2e Heuvelland vierdaagse van 17 t/m 20 augustus 1989 te Valkenburg
Na een autoreis van bijna 200 km streken we neer op een camping te Berg en Terblijt. De eerste twee dagen moest ik het zonder Coos doen. De keuze afstanden waren 14, 28 en 42 km. Ik besloot op de 28 km in te schrijven. Vanaf 7 uur kon gestart worden.
heuvelland4daagsestartlokatie Op 17 augustus 1989 startten wij om 8 uur. De tocht liep stroomopwaarts langs de Geul. Daarbij kwamen we langs De Drie Beeldjes en de kastelen Oost, Schaloen en GenHoes. Het huidige kasteel Schaloen werd in 1650 opgericht, nadat een ouder slot al in 1575 werd verwoest. Dit kasteel was de zetel van een deel van de heerlijkheid Valkenburg. Het pad werd allengs smaller. En dat verheugden ons zeer. Maar dat viel later tegen. Hoewel het een mooi gebied is werden toch veel verharde wegen genomen. Regelmatig hadden we prachtige vergezichten. De regen van de voorgaande avond en nacht had er voor gezorgd, dat het nu helder weer was. Deze dag werd het een zonnige dag. Een harde wind zorgde er echter voor dat het T-shirt niet werd uitgetrokken. Na Schin op Geul kwamen we in Fromberg. Hier was de eerste grote rust in de Etenakerhof.
Via Etenaken en Wijlre kwamen we weer bij de Geul, waar een watermolen volop in bedrijf was. Net toen we tegen elkaar zeiden dat het parkoers wat tegenviel, liepen we door draaihekjes over weilanden naar Gulpen. We kwamen bij het grote en imposante kasteel Neubourg. Het omgrachte slot met voorburcht en kasteelhoeve stamt uit de 14e eeuw. Maar zijn huidige vorm kreeg het in de 18e eeuw. Toen werd het ingrijpend veranderd en uitgebreid. Het is een indrukwekkend complex met een paleisachtig karakter. Even verderop bereikten we een grote rust te Euverem in restaurant "Stap in".
Hier was de splitsing van de 28 en de 42 km. Wij volgden het 28 km parkoers verder. Langs een drukke verkeersweg en buitenwijken van Gulpen bereikten we de grote kerk van Gulpen waar we voor de grote rust ook al vlak langs waren gelopen. We kregen weer een paar fraaie vergezichten voorgeschoteld en via Beertsenhoven en Stokkem bereikten we de Etenakerhof weer, waar de laatste grote rust was. Hier zagen we trouwens nog wandelaars die daar pas aankwamen. Voor de 14-km was dat het verste punt en 14-km lopers konden tot 2 uur 's-middags startten.
Via Schoonbron en Strucht bereikten we Oud-Valkenburg. Hier staat, even van de route af, een leuk klein kapelletje dat door vrijwilligers in stand wordt gehouden. Daarna liepen we langs de andere kant van kasteel Genhoes. Langs een meertje bereikten we het eindpunt. De totale afstand bedroeg 26.735 meter.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg