eerste dag van de Ronde van Zuid-Limburg derde dag van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 1989
wandelaar met stok man leest boek Op zondag 28 mei 1989 was de start om 8 uur. Maar wij wachtten nog een halfuurtje om de "meute" voor te laten gaan. Spoedig liepen we over smalle wegen omzoomd met struiken. Bij Benzenrade stond romantisch een grote oude boom in een vijver. Aan de boom zaten zowel dode- als bebladerde takken. We liepen door de eerste draaihekjes, waarvan er nog velen zouden volgen. In Imstenrade kwamen we langs een grote "kasteel"-boerderij met een torentje. We staken een snelweg over die mooi in het landschap was "weggewerkt". Boven op een berg zagen we Huls (gemeente Simpelveld) liggen waardoor we even later liepen. Buiten Huls liepen we weer mooi over rustige paden, door weilanden en draaihekjes.
Langs Eys bereikten we Wahlwiller waar de eerste verzorgingspost op 12½ km was. We kwamen uit op een pad langs de Geul. Deze beek ontspringt in België. Daar zagen we op een gegeven moment koeien in staan, dat een leuk gezicht was. We doorkruisten het dorp Mechelen. Nu kwamen we in een fraai landschap, waar in de weilanden veel gele bloemen bloeiden. Na Hurpesch liepen we nog een tijdje langs de Geul. Na een lange klim bereikten we restaurant camping Rozenhof te Camerig. Hier had een andere trouwe schrijver zijn best gedaan om zoveel mogelijk namen van OLAT-leden op te schrijven en overlegde dat met een OLAT-bestuurslid. Het totale aantal meelopende OLAT-wandelaars bedroeg 47.
Na de rust kwamen we door een donker bos. Net buiten dit bos hadden we een fraai uitzicht op de kerk van Vijlen. Dit is de hoogst gelegen kerk van Nederland. Verderop kwamen we aan de voet van de kerk. Hier had een jongeman van Vijlen een verzorgingspost ingericht. Het water was gratis. Verder waren de prijzen wisselend. Een beker melk kostte eerst één kwartje, maar toen wij bestelden was de prijs al opgelopen tot twee kwartjes per stuk. Een groot stuk vlaai, dat op de verzorgingspost van de RvZL ƒ 1,50 bedroeg, kostte hier in het begin een dubbeltje. Maar toen wij er ieder één kochten was de prijs opgelopen tot twee kwartjes. Op de vraag waarom de prijzen zo waren opgelopen, antwoordde de jongeman: "omdat het zo goed loopt en daarvan wil ik profiteren". De jongeman was keurig gekleed in een wit pak met een rode das om. Maar het was nog niet zijn zondagse pak. Toen de meeste wandelaars hier waren verdwenen tilde de jongeman het potje met geld op en zei: Tsjee, dat is zwaar, daar kan ik wel 32 keer mee in de rups. Er was namelijk kermis in Vijlen.
Via Melleschet en Hilleshagen bereikten we Nijswiller. Dit dorp was fraai versierd in verband met de passie-optocht. Na een steile klim bereikten we op 31 km de tweede verzorgingspost te Bosschenhuizen.
Even verderop liepen we langs de achterkant van een kapel. Deze kapel herkenden we nog van het traject LAW 4 Eysden-Den Bosch. De kapel was open en we staken een kaarsje aan. Het was per slot van rekening zondag. Nadat we de bossen waren uitgewandeld en het meer bewoonde Heerlen hadden betreden, liepen we langs de Welterwatermolen. Vlak voor de finish haalden we nog een man in die binnenkort 70 jaar wordt. Hoewel hij deze dag het 30 km parkoers had mogen lopen, dat alleen bestemd was voor 65 plussers, was hij toch op het 40 km parkoers opgegaan, maar was er door zijn vrouw wel uitgelopen omdat hij voor haar te langzaam liep. De dagafstand bedroeg 39,2 km. Behalve wijzelf zagen er flink wat wandelaars verbrand uit op deze zonnige en warme dag.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg