tweede dag van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 1989
Geen reclame voor Ronde van Zuid-Limburg maken
Op de laatste vrijdag van mei begaven wij ons naar camping In den Hof te Heerlen. Daar zetten wij tegen 11 uur 's avonds de tent op. Na een paar echt mislukte pogingen de buitentent goed op het frame te hebben gelegd, constateerden we dat de tent er nu binnenste buiten op lag.
Op zaterdag 27 mei 1989 begaven wij ons rond 10 uur naar de start. Het was hier al aardig druk en troffen vele bekenden. Het gehele OLAT - bestuur was aanwezig. Om meer van de rust tijdens de tocht te kunnen genieten vertrokken we ± een half uur na de officiële start.
Dit bleek voor ons toch niet de ideale starttijd te zijn. Gelijktijdig met ons vertrokken drie jongelui, die op uitbundige wijze, met gefluit en geschreeuw hun tocht begonnen. We probeerden ze voor te blijven, maar ze haalden ons spoedig in doordat zij van elke afsnijdingmogelijkheid gebruik maakten. Daarop besloten wij vroegtijdig een rustpauze in te lassen, totdat zij buiten gehoorafstand voor ons liepen.
Dit is het gemeentewapen van Brunssum. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is het gemeentewapen van Landgraaf. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Het parkoers was de eerste paar dagen grotendeels hetzelfde als het voorgaande jaar. Na een uitzichtpunt op een zandafgraving begon het echt mooi te worden. Na een paar zandwegen en paden werd het heuvelig. We bereikten de ruim 2000 ha grote Brunssummerheide. Na een grote kinderboerderij dwaalden we verder door bossen en hadden af en toe mooie vergezichten.
Op 9 km was bij vijver Koffiepoel de eerste verzorgingspost. Behalve op de stoeltjes rond de verzorgingsposten zaten ook vele mensen aan de oever van de vijver. We zagen hier ook wel eens auto's waarvan het kenteken begint met AFC. Deze auto's zijn van personeelsleden van het NAVO-hoofdkwartier voor Midden-Europa (AFCENT) dat zetelt in de kantoren van de voormalige kolenmijn Hendrik te Brunssum. Het parkoers bleef flink heuvelig, maar voerde wel veelal over smalle boswegen.
Op 16 km was de grote rust in buurthuis De Kleikoel te Landgraaf. Binnen was het zo warm, zodat we spoedig weer buiten stonden. Buiten op het grasveld was het trouwens erg gezellig met vele wandelaars. We liepen in Wittem langs een fraai koetshuis en kasteel Strijthagen. Van dit 12e-eeuwse huis bestaan nog altijd twee vleugels en één hoektoren. Het is omgeven door een fraai park waarin enkele grote vijvers liggen. Het water hiervoor wordt vanuit verscheidene bronnen aangevoerd. We kwamen langs een aantal zeer grote boerderijen. Eén ervan was ingericht als hotel restaurant.
Vlak voor de laatste verzorgingspost klommen we een heuvel op, vanwaar we een wijds uitzicht op Heerlen, Aken en de Eifel hadden. Tegen de heuvel op was ook een skilift gesitueerd. Na een lang pad langs een beek en een dierentuin kwamen we in het drukke Heerlen. In het centrum draaide de kermis al op volle toeren. De totale dagafstand bedroeg ± 28½ km. Na de hittegolf van mei was de temperatuur teruggezakt naar 22 graden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg