Terug naar de homepage van Henri Floor Rondje om Texel

kleuren-draaitol Op zaterdag 11 juni 1988 werd "Rondje Texel" georganiseerd door de w. s. v. "Het Gouden Boltje". Het gebeurt niet vaak, dat een tocht van 60 km maar door één gemeente loopt, maar Texel is één gemeente. Me.t de eerste boot van 6.35 uur moest Den Helder worden verlaten om op tijd te kunnen starten. Nieuw voor ons was, dat al op de boot kon worden ingeschreven. Bij de aanlegplaats in de Ponthaven kon men zodoende meteen starten, indien men niet eerst zijn tas moest afgeven bij de officiële startplaats Café-Res. "Veerhaven".
We liepen om de Mokbaai naar het Amph. Oefenkamp "De Mok". We staken de duinen over en kwamen op een uitgestrekt strand: De Hors. Dit strand was wel een paar kilometers breed. Bij paal 9 zagen we een café, dat er verleidelijk uitzag, maar pas bij paal 17 was de eerste rust gepland. We konden de verleiding weerstaan en liepen door.
De zware bewolking ging over in lichte motregen. Deze motregen bleef zo'n 1½ uur doorgaan tot de grote rust bij paal 17. Het was hier stampvol. Met moeite konden we een zitplaats bemachtigen.
wandelaar met stok Na de rust was het droog. Het bleef hard waaien. Je voelde het zand regelmatig tegen je blote benen prikken. Bij paal 25 staken we De Slufter over. Provisorisch was hier een bruggetje gemaakt, dat zeker 25 meter lang was. Als leuning diende een niet al te strak staand touw. Bij paal 31 was, ter hoogte van de vuurtoren, een grote rust in het Torenrestaurant.
Nu hadden we het zware werk achter de rug. Namelijk het lopen over strand met harde tegenwind. Nu wachtten ons vrijwel alleen nog verharde wegen. We liepen langs de oostkant van Texel zoveel mogelijk langs de Waddenzee. Na "de Cocksdorp" liepen we langs natuurreservaat "De Schorren". Hier zit een kolonie van duizenden en nog eens duizenden meeuwen~ Bij Oosterend liepen we langs de IJzeren Kaap. Dit is een oud markeringspunt voor de scheepvaart uit 1854. Na nog een verzorgingspost van AH met limonade en een appel kwamen we bij café “De Zeven Provinciën" te Oudeschild. Dit was de laatste rustplaats. Van hier was het nog 7 km naar de finish.
We zagen opvallend veel schapen op de grasdijken lopen, terwijl we ook regelmatig geiten zagen. Van de 259 wandelaars waren er om 19.00 uur nog slechts 7 uitgevallen. Eveneens om: 19.00 uur waren er nog circa 30 wandelaars, die in Oudeschild hun laatste grote rust namen.
Afgezien van een bui motregen was het redelijk goed wandelweer. De maximumtemperatuur bedroeg 17 graden. Coos en Henri.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg