Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Met WS78 door het Noord-Hollands Duin Reservaat (NHDR)
embleem WS78 In Noord-Holland liggen grote duingebieden. Een groot deel daarvan (ca. 5000 hectare) wordt ingenomen door het NHDR. Dit NHDR ligt tussen het Noordzee kanaal en de plaatsen als Heemskerk, Castricum, Egmond, Bergen en aan de noordkant Boswachterij Schoorl. Het NHDR voorziet in de drinkwatervoorziening van ongeveer 1 miljoen mensen.
Sinds 1957 wordt er steeds minder echt drinkwater uit de duinen gehaald; voor het bereiden van drinkwater wordt er water ingepompt. Water, dat elders is voorgezuiverd om, na een lange reis door transportleidingen, in infiltratiekanalen de duinen bij Castricum en Wijk aan Zee belanden. Lucht en bodem zorgen voor een natuurlijke "behandeling" en na verloop van een paar weken wordt het water opgepompt door een pompstation. Dat proces heet infiltreren.
Dit is het wapen van Castricum. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 16 januari 1988 organiseerde WS78 een wandeltocht vanuit Castricum. Gewoontegetrouw vertrokken we een kwartier nadat de "Meute" vertrokken was. Na het plaatsje Bakkum bereikten we, in tegengestelde richting van het slot van De Duinweg, het NHDR. Langs het Vlakke veld en het Vogelduin bereikten we het strand. Voor ons zagen we dat de meeste wandelaars niet de moeite namen om helemaal naar de vloedlijn te lopen. Het was namelijk eb, dus was er een breed strand. Maar toen wij dat wel deden waren er meerdere achter ons die dat ook deden.
Vlak voordat we het strand verlieten werden we ingehaald door 6 paarden die bespannen waren voor wagentjes, zoals ze die ook op Duindigt gebruiken bij de paardenkoersen. Via Glopstukken en Lekstukken bereikten we op 12 km de soeppost in het Scouting Centrum St. Wilfried. Op 14 km hadden we ter hoogte van de Palenberg uitzicht op de start/finish. Na de Russenbergen en de Weierij bereikten we het Watervlak dat bij mooi weer als zweefvliegterrein wordt gebruikt. Via het Bakenbos en De Vlotter verlieten we bij Noorddorp even het NHDR.
Langs de ingang van kasteel Marquette bereikten we op 23 km de grote rust in sportcentrum Heemskerk te Heemskerk. Bij De Vlotter betraden we weer het NHDR. Het was de hele dag vrij somber weer geweest met af en toe een spatje regen, maar nu begon de regen door te zetten waarop we de regenkleding aandeden.
Nu maakten we nog een rondje van 10 km. We kwamen enige ( snel ) wandelaars tegen die ver voorin liepen. Via Kruisberg, Rondvlak en Ligustervlak was op 32 km de koffiepost. Op 36 km was de fruitpost gevestigd in de kamer van een huis. Door een paar nauwe gangen langs een douche (er stond niemand onder) bereikten we voetje voor voetje een grote, heerlijke mandarijn. Aan één wand hingen een heleboel medailles. De totale afstand bedroeg 39,545 km.
Van wandelaars die van ver weg kwamen en normaal niet een plaats boven het Noordzee kanaal kiezen om een wandeltocht te maken, waren veelal versteld dat dit NHDR zo'n mooi gebied is. Je verwacht daar zoiets niet als je het niet weet Wilt u (alsnog) ook in dit gebied een wandeltocht maken dan bevelen wij u de wandeltocht van Euraudax Noord-Holland van harte bij u aan. Deze tocht wordt op 5 maart 1988 gehouden ook vanuit Castricum. Deze tocht is door ons persoonlijk uitgezet.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg