Vorig verslag van de Heuvelrugroute Terug naar het overzicht van de wandelverlagen van het Heuvelrugroute Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Heuvelrugroute

Dit is het wapen van Rhenen.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zondag 27 september 1987 vervolgden we te Elst het pad. We liepen door de bossen langs de rand van Elst. Bij een nertsfarm werd onze reuk danig op de proef gesteld. Na een paar lange bospaden langs Remmerden dwarsten we nog éénmaal de heuvelrug. Langs de Noordkant van Rhenen kwamen we in Achterberg waar het laatste café voor het eindpunt was. Doch op zondagochtend is nog niets open.
Even verderop kwamen we bij het Valleikanaal of de Grift. David van Bourgondië, bisschop van Utrecht, liet in de 15e eeuw voor de afvoer van turf de Grift graven door het laagste gedeelte van het dal van de Gelderse vallei. Vandaar dat dit water niet de strakte van een kanaal heeft. Ons pad liep verder langs de oever van de Grift en hoewel er een bord verboden toegang stond, stond in de roetebeschrijving, dat deze wandelgids tevens toegangsbewijs is van de Provinciale Waterstaat Utrecht. Het platgetrapte gras in het begin ging geleidelijk over in niet platgetrapt gras. En omdat het gras nog nat was, werden onze schoenen en voeten ook nat.
We volgden dit pad zo'n 6½ km en kwamen in buurtschap Benedeneind. Op de brugleuning van de Grift hielden we een rust, omdat er verder niets anders droog was om op te zitten. Door het uitgestrekte buurtschap Kraats bereikten we het voormalige tolhuis aan de weg Ede-Bennekom. Op het landgoed Hoekelum liepen we langs het gelijknamige kasteel en kwamen uit op een leuk smal pad langs de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Nu was het niet ver meer naar het eindpunt Natuurvriendenhuis De Bosbeek te Bennekom. Hier maakten we een kort bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Tute Natura in de kelder van het Natuurvriendenhuis. Hier beëindigden we het pad de Heuvelrugroete. Na nog een wandeling naar NS-station Ede- Wageningen reisden we huiswaarts.
naar de top van deze pagina

Henri Floor