Vorig verslag Terug naar het overzicht van de wandelverslagen van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor

Het Pieterpad, van Pieterburen naar de Sint Pietersberg


datum: vrijdag 22 mei 1987
traject: Sittard - Sint Pietersberg

Dit is het wapen van Schimmert. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Nadat het niet zo'n vaart liep met ons ontbijt van 7 uur lukte het ons toch de trein van 8.02 uur naar Sittard te halen. Even voor half negen vertrokken we van station Sittard. Het parkoers door Sittard tot de markt was niet beschreven maar na een keer vragen kwamen we er spoedig. Buiten de bebouwing van Sittard was het parkoers een kruisweg. Bij het verlaten van de stad voerde de roete over de 97m hoge Kollenberg en hadden hier een mooi panorama. Op de Kollenberg vindt jaarlijks met halfvasten het zogenaamde krombroodjes rapen plaats. Duizenden halve maantjes (krombroodjes) worden dan voor de jeugd te grabbel gegooid.
Dit is het wapen van Spaubeek.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Vlak voorbij Wintraak liepen we heel mooi over smalle en heuvelachtige bospaden. We konden merken dat het veel geregend had. Een paar maal moesten we door de berm om de plassen heen lopen en uitkijken voor een auto die langs kwam in verband met opspattend water en modder. Via de buitenwijken van Puth bereikten we Huize Schinnen en even verderop bereikten we NS station Spaubeek. We vonden het tijd worden om een wat te drinken en liepen Spaubeek in. Maar we wilden er niet te veel tijd aan besteden met het gevolg dat we niets vonden. Wel liepen we langs een postkantoor waar we een poststempel voor de stempelkaart haalden.
Vanaf station Spaubeek was weer een parkoerswijziging. Dit stond nu duidelijk gemarkeerd aangegeven. Over een holle weg bereikten we het hoogste punt van het Pieterpad, 135m hoogte, ter hoogte van Schimmert. Hier bij Schimmert gingen we even van de roete. We konden om half één, nog net voor de middagsluiting, 2 pakken jogiedrink kopen. De zon was doorgebroken en tijdens de lunch hadden we op een bankje in Schimmert uitzicht op klaarovers die de jonge jeugd veilig naar de overkant van de naar onze mening niet zo drukke weg brachten. Aan het eind van ons lunchen, maakten we ook nog gebruik van de diensten van de klaarovers.
Dit is het wapen van Sint Pieter. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Bemelen natuurreservaat Bemelerberg Via Groot Haasdal en Strabeek (bij Valkenburg aan de Geul) kwamen we bij een gezellig in de bossen vlak bij de Geul gelegen café Tivoli. De open haard brandde en dat was goed te ruiken. Na 2 kommen gloeiend hete groentesoep gegeten te hebben vervolgden we. Via Terblijt kwamen we aan de rand van Bemelen. Hier werden in een weide met bloemen en op de achtergrond de mergelrotsen foto's gemaakt van een bruidstel.
We gingen weer even van de roete af en beklommen de Bemelerberg (helling 20%). Het uitzicht naar het westen was hier vandaan enige tientallen km's. Nu kwamen we in Maastricht en hadden leuke gezichten op oude gebouwen. Via de Sint Servaasbrug bereikten we de westoever van Maastricht. Spoedig kwamen we bij het eindpunt van het Pieterpad, namelijk het voormalige Fort Sint Pietersberg. We maakten wat foto's van Maastricht en liepen om het voormalige fort heen. We kwamen hier om 6 uur in de namiddag aan, zodat we het fort zelf niet meer konden bezichtigen. We dronken nog koffie in het gelijknamige CR. Daarna liepen we naar het NS station, dineerden om half acht en namen een grote appelvlaai mee naar huis. Na een treinreis van 2¾ uur bereikten we Voorburg. We hadden ieder 464 km afgelegd.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg