Volgend verslag van de LAW503 Bergen op Zoom - Halfmijl Naar het overzicht van de LAW503 Bergen op Zoom - Halfmijl Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Bergen op Zoom - Halfmijl (1)

Dit is het wapen van Bergen op Zoom.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op nieuwjaarsdag, 1 januari 1987, begonnen wij aan deze tocht. Nadat we een paar weken tevoren steeds ons fototoestel thuis hadden gelaten vanwege de voorspelde regen, besloten we deze dag wel ons fototoestel mee te nemen. Ditmaal bleek het KNMI te De Bilt wel goed voorspeld te hebben met regen.
Het regende de gehele dag. De LAW 503 begint bij jeugdherberg Klavervelden te Bergen op Zoom. Een aanlooproete van NS station Bergen op Zoom ontbrak. Gelukkig hadden we de aanlooproete uit het boekje Europoort - Bergen op Zoom. In de straten van Bergen op Zoom lagen nog veel restanten van afgeschoten vuurwerk. Via landgoed Zoomland bereikten we jeugdherberg Klavervelden. Hier hing een rood/wit bordje aan een boom met daarop GR5/E2 Nice. Even verderop stond een grote houten handwijzer, die de wandelrichtingen aangaf.
Door het bosrijke landgoed Liewensberg bereikten we de oude Turfvaart De Zoom, waarlangs we Wouwse Plantage bereikten. Hier deden we ons in café/koffiehuis De Oude Schuur te goed aan een paar koppen koffie. Het café was leuk en sfeervol ingericht en de open haard brandde. We volgden vier km De Zoom, een leuk pad langs het water, omzoomd door bomen en lopend door open land met akkers en weilanden. We kwamen uit bij de grens met Belgie. En even verder was bij grenspaal 241 de splitsing tussen de GR 5 naar Essen, Grobbendonk, Luik en de LAW 503 naar Nispen, Veldhoven/Halfmijl.
In Nispen hadden we een rust in café De Gouden Leeuw. Na wat asfaltwegen kwamen we in de fraaie Ruckphense bossen. Na Schijf kwamen we over een paar lange modderwegen. Onze schoenen en voeten waren al lange tijd kletsnat, maar nu stonden we regelmatig voor het probleem om niet te ver in de modder weg te zakken. Soms moesten we, als het ware, sprietlopen op het nog boven het water uitstekende zand.
Nogmaals kwamen we langs de grens met Belgie ter hoogte van grenspaal 237. Even verderop lag in de bossen café het Groene Woud (in het stille woud). Het begon al flink te schemeren want het regende nog steeds en volgens de planning moesten we nog 5 km lopen. Het laatste stuk naar Wernhout was de roete nog net zichtbaar op de kaart. In Wernhout hoefden we gelukkig maar 5 minuten te wachten op de bus die lx per uur rijdt en ons naar Breda bracht. Dit eerste stuk vonden we, ondanks de regen, erg mooi.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg