Vorig verslag van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom terug naar het overzicht van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom (4)

molen te Oosterland Op zaterdag 27 december 1986 vervolgden we onze tocht. Net toen we in de bus in Rotterdam zaten, zei Coos: oh, jé, we zijn de stempelkaarten vergeten. We vervolgden de wandeling in Oosterland bij een paar graden boven nul en windkracht acht. Er was regen voorspeld, maar het was droog. Over asfaltweggetjes bereikten we weer een dijk, dit maal langs het Mastgat. Tot vlak voor Zierikzee bleven we de grasdijk volgen. We liepen vrijwel steeds onder aan de voet van de dijk. Boven op de dijk sneed de stormachtige wind ons haast de adem af en bemoeilijkte de ademhaling.
We liepen Zierikzee binnen over de brug bij de Zuidhavenpoort. Deze poort uit ca 1500 is een forse, rechthoekige toren met gewelfde doorgang en vier hoektorentjes. Aan weerszijde van de poort bevindt zich een stuk stadsmuur met weergang. Meteen naast de Zuidhavenpoort is de Noordhavenpoort. Het binnenwerk van dit bolwerk wordt omringd door een ombouwing in hoefijzervorm voorzien van een gedicht en overdekte weergang.
In Zierikzee hadden we een rust. We aten erwtensoep en kregen daarbij een fraai éénpersoons papieren tafelkleed met geheel Schouwen-Duivenland ingerekend. Verder hierop een foto van de Zeelandbrug en de Oosterscheldewerken. Toen we Zierikzee uitliepen en bij de dijk uitkwamen gingen we langs de waterzijde van de dijk lopen. Regelmatig klommen we over hekken en zagen af en toe ook bordjes Verboden Toegang. Via de Schelphoek, waar zich veel brandganzen bevinden, kwamen we bij Café Heerenkeet en bliezen nog even uit van de harde wind.
Even verder kwamen we bij de 20 meter hoge Plompe Toren. Deze toren is het enige overblijfsel van het dorp Koudekerke dat in 1600 door de zee werd verzwolgen. Nadat we vrijwel de hele dag uitzicht hadden gehad op de Zeelandbrug, kregen we nu zicht op de Ooster-Schelde werken. Over een lang schelpenpad bereikten we Burg-Haamstede. Ondanks het feit dat er een regenachtige dag was voorspeld was er tijdens de wandeltocht geen druppel gevallen. Coos en Henri
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg