De marathon van Best

de echte winterwandelaar loopt bij WS78 Hoewel Nederland vanuit Den Haag wordt bestuurd, rijden de treinen tussen de onderlinge stations in Den Haag op de zondagochtend nog niet zo vroeg. Zodoende reisden we op zondag 16 november 1986 vanuit station Den Haag Laan van NOI via Leiden naar Den Haag HS en verder door naar Best. Hier was de start van de eerste tocht uit de winterserie van OLAT. Om kwart over negen vertrokken we.

Na twee km bereikten we een graspad van een paar km lengte langs weilanden. Ons publiek bestond uit tientallen koeien, die nieuwsgierig naar ons keken. Op 6 km was de eerste verzorgingspost. Nu kwam er een bosparkoers dat enigszins dicht was gegroeid. We moesten ons in alle mogelijke en onmogelijke bochten wringen om de uitstekende takken te lopen. Een paar maal was doodleuk een pijl rechtuit geplaatst op over het pad liggende bomen en takken. We moesten een keer over een smalle plank over een sloot met water en over prikkeldraad stappen. Vervolgens was het 4 km asfalt stappen naar de eerste grote rust in café De Merode te Spoordonk.

Even verder kwamen we uit op trajecten van de LAW-4 (Den Bosch Maastricht). We liepen over de natuurterreinen van de Oisterwijkse vennen en de Kampina. Het parkoers was zo goed gepijld, dat de animo niet meer zo groot was om elke afslag bij te houden. Dat werd ons fataal bij punt 86. Daar was bij de afslag van een smal pad een pijl weggehaald. Opzettelijk, want de nietjes zaten nog in de boom. Maar die zag je natuurlijk niet in het rustige voorbijgaan.

Het was de hele dag droog geweest en een enkele maal probeerde de zon zelfs door te breken. Helaas bleef dit bij proberen. Toch werd het nog wel zo warm dat we een tijd zonder jas konden lopen. De maximumtemperatuur bedroeg ongeveer 11 graden.

Op 33 km was de tweede grote rust in Herberg "De Schutskull" te Oirschot. Dit was een kleine gelegenheid. Apart was het dat ze hier een grote stempel voor je wandelboekje hadden. Op 37 km was nog een laatste verzorgingspost. Naast vele recreatieve wandelaars waren er ook enige snelwandelaars van de partij zoals Ton van Andel en Gerrit de Jong. De totale afstand bedroeg 42,235 km. Een marathonafstand.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor