Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Als of je op de Veluwe liep, maar de diepe rust ontbrak
embleem WS78
Zo kan de tocht van WS78 op zaterdag 8 november 1986 te 's-Gravenhage worden omschreven. Treinreizigers hoefden ditmaal maar een klein eind te lopen. De start was vanuit de stationrestauratie van Den Haag CS. Als je niet een beetje bekend bent in Den Haag en omgeving, dan zou je kunnen denken wat WS78 nou in een stedelijk gebied als Den Haag heeft te zoeken.
Al na 300m liepen we door het groen. We liepen door het Haagse Bos langs Huis ten Bosch, het koninklijke Paleis van koningin Beatrix. Langs het einde van het Haagse bos liep ook de terugroute, en enige wandelaars liepen hier al in een vroeg stadium terug naar de finish. De vele bossen en parken lagen zo dicht tegen elkaar aan dat het bijna een groot bos leek en op 10 km was de koffiepost te Wassenaar.
Dit is het wapen van Wassenaar.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag We liepen langs speelvelden. Op een veld stonden twee elftallen, die de leeftijd van rond de acht jaar hadden, tegen elkaar te voetballen. Voor hen was het officiŽle voetbalveld te groot en ze speelden derhalve over de breedte van het veld. Even verder speelden dames hockey. Nu betraden we na een paar trappetje Meyendel ter hoogte van de Waalsdorpervlakte. Nadat we even stil stonden werden we ingehaald door een groepje wandelaars waarbij een vrouw was. Zonder blikken of blozen zei ze: "O ja, dit plekje ken ik nog wel; destijds had ik hier zo'n moeite om een plas te doen".
Vanaf de start was het bewolkt geweest en de lucht werd steeds donkerder. Rond half twaalf begon het te regenen. Vlak daarop kwamen we, na een duinen parkoers, op het naaktstrand uit. Door de regen en de temperatuur die onder de tien graden was, waren er echter geen naaktrecreanten. Op weg naar Scheveningen begon het harder te regenen en de wind hadden we pal van voren.
Op de routebeschrijving stond, dat we na de Pier de derde stenen opgang moesten nemen. Door het barre strandweer deed niemand dit en iedereen liep bij de eerste strandopgang naar boven, waar de regen en de wind gebroken werden door de winkel- en vertiergalerij. Traditiegetrouw is het op een grote rust van WS78 stampvol. Daardoor besloten we bij een eerdere gelegenheid te rusten. En met ons nog 40 man. Sommigen zagen er doorweekt uit. Bij ons viel dat erg mee. Onze regenpakken voldeden prima. Alleen onze schoenen en voeten waren kletsnat.
Verder liepen we langs een aantal monumenten. Onze oplettendheid verminderde wat door het troosteloze weer. Bovendien moesten we voorzichtiger lopen doordat onze voeten week werden. Maar opeens "ontwaakten" we weer. We zagen het Evoluon, de Euromast en de Westerkerk. Echter in het klein te Madurodam.
Het was weer droog en op 33 km was de koffiepost weer in Den Haag zelf. Af en toe brak zelfs de zon door. Via de parken Clingendaal en Oosterbeek bereikten we op 37 km de fruitpost. Na het Haagse Bos liepen we langs het Malieveld weer naar Den Haag CS terug. Het totale aantal deelnemers bedroeg 420, van wie niet allen de finish haalden. Later bleek, dat er officieel 34 uitvallers waren.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg