Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Beëindiging van een huwelijksreis
Dit is het wapen van Tilburg.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Dit is een oud wapen van Tilburg.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag
Op zaterdag 18 oktober 1986 vond te Tilburg West een WS78 wandeltocht plaats. Nadat wij twee weken daarvoor met onze huwelijksreis waren begonnen met WS78 te Lunteren (we waren op 3 oktober 1986 getrouwd) was deze tocht een mooie afsluiting daarvan.
In het info bulletin stond iets bijzonders over de wolindustrie oorsprong te Tilburg. Het was zo bijzonder en apart dat Klaas de Heij het ook nog in zijn openingstoespraakje memoreerde. Destijds waren de Tilburgse arbeiders verplicht om hun urine in kruiken mee naar het werk te nemen. De urine werd gebruikt voor het verstevigen van de garens in de spinnerij. 's Maandags mocht de urine niet worden meegenomen vanwege het te hoge alcohol gehalte. In carnavalstijd heet de Tilburger dan ook kruikezeiker.
Onverwacht lang duurde het voordat wij het stedelijke hadden verwisseld met het landelijke. Weliswaar stond op 6˝ km een molen die zichzelf fraai weerspiegelde in een vijver, maar die weerspiegeling werd spoedig minder toen eendjes kwamen aanzwemmen, omdat ze wat anders van ons verwachtten. Op 8 km begon dan echt de wandeltocht. We waren inmiddels ook al door Goirle gewandeld en staken het beekje de Leije over. We liepen over het landgoed Gorp en Rovert. Langs de paden groeiden prachtige rododendrons en ook veel varens. Op 13 km was de soeppost in een boerderij. De boer maakte ook honing en verkocht als speciale aanbieding een pot honing voor vijf guldens. Nadat men de pot honing gekocht had, kon men zijn naam er op schrijven en de potten werden later door de organisatie van WS78 naar de finish getransporteerd.
Nog maar net een uur later was op 19˝ km de grote rust in café Concordia. et was hier stampdruk en de bediening was ook niet je van het. We wandelden verder door het dit jaar 1000 jaar oud geworden Hilvarenbeek. We kwamen onder de ca 800 jaar oude lindeboom door en bereikten café De Zwaan waar ook een paar wandelaars zaten. We werden er meteen bediend.
Verder dwaalden we over de landgoederen Groot Loo en Gorp en Rovert. Hierin zaten enige heerlijke lange mulle zandpaden. In verpleeghuis Sint Elizabeth te Goirle was de koffiepost op 28˝ km. Hier gingen de deuren automatisch open. Het was er wel erg warm als je daar transpirerend binnenkwam. Door bosrijk gebied liepen we via de fruitpost naar de finish en dan vraag je je stilletjes af: Had door dat bosrijke gebied ook niet de start kunnen gaan?
Het was de laatste dag geweest van een ruim twee weken aanhoudend warm en rustig herfstweer. De maximumtemperatuur bedroeg 15 graden met enige uren zonneschijn. Er waren 351 deelnemers die na afloop nog werden voorzien van wetenswaardigheden over Tilburg.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg