Vorig verslag van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom Volgend verslag van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom terug naar het overzicht van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom (2)

slot Renesse in de winter slot Renesse zoals het vroeger was Op zondag 1 juni 1986 vervolgden we het parkoers. Vanuit ons hotelletje keken we bij het ontbijt een beetje droevig naar de lichte regenval. We kwamen spoedig op het strand uit. We zagen nieuwe aanplant van duingras. Na het strand 1 km gevolgd te hebben kwamen we bij de Haringvlietdam.
Dit complex bestaat uit een afsluiting met 17 openingen. In Elke opening zitten 2 sluizen. Elke sluis wordt door 2 machine-kamers bediend zodat het totale aantal machinekamers 68 stuks telt. Hier overheen loopt een autoweg annex fietspad. Aan het eind hiervan hadden we een grote rust in de kantine van de Haringvliet Expo. Vlak daarop liepen we langs de gemeentelijke Visafslag Goedereede met talrijke vissersbootjes.
Via Havenhoofd kwamen we in het natuurreservaat De Kwade Hoek. Een ruim 3 km lang asfaltpad met alleen lage bomen en struiken. Bij de uitvoering van de Deltawerken is De Kwade Hoek buitendijks blijven liggen, een schor, die wordt doorsneden door kreken en duinvalleien met een brede strook jonge duintjes. Onze tweede rust hadden we te Ouddorp in strandpaviljoen Paal 10. Toen we er binnenkwamen waren we de enige gasten. Door de koude konden we onze jassen aanhouden.
Nu maakten we ons op voor de Brouwersdam. De verkeerssituatie op deze dijk kwam ons vreemd voor. Zowel aan de oostzijde als aan de westzijde liep een autoweg. Tussen deze twee autowegen in lag een grasstrook en de eigenlijke dijk. Deze eigenlijke dijk was verhard en wel helemaal verhard over de glooiing van de dijk naar de autoweg aan de westkant. Hierdoor konden auto's van de westkant meteen de eigenlijke dijk oprijden. Deze reden hier rustig waardoor wij besloten hier te lopen. We hadden de wind tegen en de regen doorweekte bijna mijn hele kleding. Met het goede regenpak van Coos, had zij, behalve natte voeten, geen erge last van de nattigheid.
In HCR Zeerust was onze derde grote rust. Deze gelegenheid deed zijn naam geen eer aan. Het was er erg lawaaierig en rokerig. De laatste 8 km voerde door Renesse en over een rustige landweg naar Haamstede. Even voor Haamstede vloog op 5 m voor ons een specht met voedsel naar haar jongen op ooghoogte. We zagen een prachtig holletje in de boom en enige bekjes piepten om voedsel. In Haamstede troffen we de Pootjes uit Vlaardingen. Zij stonden ook op de bus naar Rotterdam te wachten. Hij was op 65-jarige leeftijd gaan wandelen en had inmiddels al 6 maal de Nijmeegse 4-daagse gelopen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg