Volgend verslag van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom terug naar het overzicht van de GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor GR 5 Hoek van Holland - Bergen op Zoom (1)

Hoek van Holland Op zaterdag 31 mei 1986 begonnen wij aan het eerste deel te Hoek van Holland. De eerste 10 km loopt hier vrijwel gelijk met De Oeverloper. Meteen al in het begin op de Harwichweg stonden wat tegenstrijdige wit/rode tekens langs de weg. Wij volgden stug de routebeschrijving en zagen weldra weer tekens.
Na het Staelduinse bos bereikten we het Oranjekanaal. Nu stond er in de routebeschrijving: "Bij de eerste brug LA over het kanaal het grindpad volgen en de bocht naar rechts volgen waarbij het pad over gaat in een zandpad. U passeert een brede sloot en gaat LA. (ATTENTIE OEVERLOPERS). Nu liep het pad echter dood.
Toen we hier in januari 1986 liepen zag het er hier nog heel anders uit. Omdat we hier al bekend waren, wisten we hoe we verder moesten. Het vervolg luidt: "Als het pad dood loopt, over de aanplanting aan de rechterkant van de sloot blijven. De sloot maakt een bocht naar rechts. 50 m na de bocht bij het einde van de sloot naar beneden gaan en het pad, in het verlengde van de sloot, vervolgen. LA le zandpad". We troffen hier een paar boeren die op het land werkten en aan ons vroegen of wij aan de wandelorganisatie wilden doorgeven om de wandelroute te verleggen. Ze zeiden verder: "Verderop is een prachtig asfalt fietspad".
Een eind verderop kwamen we bij de Oranjedijk. We klauterden over een hek en troffen even verder op de grasdijk koeien. Daar waren ook enige stieren bij. Even voor Maassluis zagen we een spoorlijn met daarvoor een plas waarop gesurft werd en er achter zagen we een heel groot zeeschip.
Op 14 km hadden we een grote rust in café Bierelier te Maassluis. Via de pont over de Nieuwe Waterweg bereikten we het Calandkanaal te Rozenburg. Aan de overzijde van het kanaal stonden enige tientallen grote, platte en halve bolvormige betonnen panelen met een kleine ruimten er tussen. Deze waren bedoeld om de wind te breken voor de scheepvaart. Een indrukkend gezicht was dit.
Na de Brielse brug over het Brielse meer bereikten we het recreatiegebied langs het Brielse meer. Hier waren af en toe fraaie inhammen (kreekjes) waar menig jacht aanlag. We kwamen nu in het plaatsje Brielle. Vroeger heette dat Den Briel maar in 1813 werd van officiële zijde de naam Brielle vastgesteld. In dit historische stadje deden wij ons, tijdens een grote rust, ieder te goed aan een pak jogie drink.
Na het rustige Brielle uitgewandeld te hebben, bereikten we het erg drukke recreatiecentrum "Kruiningergors". Hoewel hier alleen maar vakantiehuisjes stonden, stonden deze wel allemaal boven op elkaar. In Oostvoorne was onze tweede stempelpost in HR 't Wapen van Marion.
Nu kwam er weer een mooi stuk. Het was een combinatie van weiland, bossen en het was wat heuvelig, hetgeen wat buitenlands aandeed. Toen wij echter in Rockanje aankwamen, bedachten we dat het meertje waar we langs waren geweest de Tenellaplas moest zijn geweest.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg