Volgend verslag van het Gelrepad terug naar het overzicht van de Tiendweg Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor De Tiendweg

man leest boek Dit is het wapen van Nieuwerkerk aan de IJssel.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 3 mei 1986 begonnen wij te Nieuwerkerk aan de IJssel met een stralende zomerse dag. Meteen bij het begin konden we onze trainingspakken al uit doen en gestoken in korte broek en T-shirt begon de tocht. En meteen al over een grasdijk. Even later liepen we langs scouting Nieuwerkerk. Ongeveer 10 padvindertjes stonden te luisteren naar de twee verkenners, maar ze werden door ons afgeleid. We moesten hier over twee hekken klimmen en omdat we wat weifelden zei een verkenner "U mag er gerust over". Aan de andere kant van het tweede hek zag ik een plank tegen het hek staan. Ik stapte over het hek, maar zakte door de plank heen. Natuurlijk leidde dit tot grote hilariteit bij de padvindertjes. Weer volgde een lange grasdijk.
In Moordrecht aangekomen staken we de IJssel over. Dit ging met een grappige kleine pont waar maximaal twee auto's mee overgezet konden worden. Deze konden maar aan één kant de pont oprijden. Aan de overkant lag Gouderak en omdat het al aardig warm was en ons dus dorstig hadden gemaakt dronken we een halve liter melk en karnemelk. Buiten Gouderak kwamen we op de eerste lange tiendweg.
Even over de helft hiervan kwam opeens iets kleins hard aangelopen. Vlak voor onze voeten stopte het en schoot opzij. Het bleek een haas te zijn. Niet vaak komt het voor dat een haas naar je toe komt lopen. Nu kwamen we op een leuk grasdijkje langs de Berkenwoudsche Hoge Boezem. We hanteerden voor onze wandeling het boekje "het Oeverloperpad". Later, na de wandeling' vergeleken we dit met de oorspronkelijke beschrijving van de Tiendweg en hier werd gelopen via de Ouderkerkse Landscheiding en de Berkenwoudsche Lage Boezem met daarbij de vermelding "een van de mooiste stukjes van de tiendweg".
Door en langs nieuw aangelegd bos bereikten we stempelpost CR De Loet. De temperatuur was tot ongeveer 25 graden gestegen en door de vele zon besloten we binnen koffie te drinken. Door het Loetbos met 22 bruggetjes bereikten we weer open land. Bij een grote boerderij voerde de roete over een erf. Eigenlijk vonden we dat wat vervelend om over zo te zien privé terrein te moeten maar zo was de roetebeschrijving nu eenmaal. Over een weiland bereikten we weer een mooie tiendweg (Kadijk). In een sloot langs de kant vonden we een boemerang.
Even voor Schoonhoven liepen we langs de Lek en op de oevers waar nog een droog plekje was (het water van de Lek stond hoog) lagen veelal jongeren te zonnen in badkleding. Een enkeling zwom zelfs al in het water. Net voor Schoonhoven moest ik zelfs mijn trainingsbroek aantrekken. Mijn benen konden niet meer zon verdragen. Even voor vier uur liepen we door een stadspoort die ons leidde naar het pontveer.
Dit was het eindpunt voor die dag. We zochten een bankje op en lieten ons vollopen met respektievelijk een liter melk en een halve liter chocolademelk. Op de terugreis die dag naar huis daalde de temperatuur in een half uur van 25 naar 15 graden.

Henri Floor & Coos Verburg