Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Glibberen in Amersfoort met WS78
Dit is het wapen van Amersfoort. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 11 januari 1986 liepen we de WS78 wandeltocht te Amersfoort na van zaterdag 14 december 1985. Het was aan het einde van een vorst- en sneeuwperiode. De maximum temperatuur bedroeg ongeveer vijf graden boven nul. Er lag tot 10 cm sneeuw. Op de meeste plaatsen was de sneeuw aangetrapt of aangereden. Hierboven lag dan nog een dun laagje water waardoor het spiegelglad was. Het was de hele dag droog met vooral 's morgens veel zonneschijn.
Even voor negenen begonnen we aan onze tocht. Hierbij voerde de eerste vijf km langs bezienswaardigheden van Amersfoort zoals "de keien" van Amersfoort, de Kamperbinnenpoort en langs stadsmuren. We zagen verschillende malen strooiwagens. We moesten over een pad lopen dat langs de Hooglandsedijk liep, maar dit was zo spiegelglad dat we hier maar over de dijk zelf liepen. Bij de (gekanaliseerde) rivier de Eem werden we ingehaald door een bromfiets met aanhangwagen die topzwaar beladen was met balen krantenpapier. Hierdoor slingerde de combinatie vervaarlijk.
embleem WS78 Nu kwam er een traject van vijf km door met name industrieterrein. Dit was natuurlijk niet zo interessant maar wat daarna kwam was fantastisch. Door de gladheid moesten we steeds stilstaan als we op onze routebeschrijving wilden kijken. Over een spiegelglad parkeerterrein aan het begin van een bos liepen we voetje voor voetje en dreigden elk moment uit te glijden. Deze tocht deed dan ook veel denken aan de eerste twaalfprovincie wandeltocht in januari 1984 te Oosterbeek.
Op 18 km was onze grote rust in CR De Soester Duinen te Soest. Een chick restaurant. Dat bleek ook wel bij het afrekenen. ƒ 11,25 voor twee koppen soep. Toen we op de soep zaten te wachten hoorden we een man in de hal luid spreken. Hij vroeg om een stempel omdat hij een wandeltocht naliep. Wij herkenden hem als een WS78er. Ons zag hij niet omdat hij geen consumptie nuttigde.
We kwamen over de landgoederen Pijnenburg en Ewijkshoeve. Op 29 km overkwam het ons dat we niet meer op de juiste route zaten. Opeens zagen we op een hek voor een huis Zoom 9 staan terwijl de verzorgingspost volgens de routebeschrijving op Zoom 7 was. Zoom 7 was toch nog meer dan een km hier vandaan verwijderd. Verder dwaalden we door bossen en op 36 km kwamen we aan bij een spoorlijn. Over de officiële route was het nog 5 km. Het was inmiddels 5 uur en de duisternis zou spoedig invallen.
We besloten het laatste traject door het bos te laten schieten omdat we het niet meer verantwoord achtten om met de gladheid door het bos te lopen. We volgden zoveel mogelijk de spoorlijn en kwamen rond 6 uur weer in Amersfoort. We keken nog even bij CR De Oude Tram naar binnen. De jaarvergadering van de LAT was natuurlijk afgelopen maar we meenden Ria en Bram van Houwelingen nog te zien aan een tafeltje met nog een derde persoon.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg