Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten WS78 in Hardinxveld-Giesendam
embleem WS78
Toen we met de auto van huis vertrokken keken we naar de km stand en wat was het toepasselijk dat de laatste twee cijfers op 78 eindigden. De weersvoorspelling voor die dag luidde: de hele dag regen met een neerslaghoeveelheid van rond de 15 mm regen. Bij de start op zaterdag 9 november 1985 stond er echter een stralend zonnetje aan een blauwe hemel. Enige malen betrok de hemel tot half tot zwaarbewolkt waaruit slechts éénmaal een licht buitje viel.
Hier in Hardinxveld-Giessendam stond een polderparkoers op het programma. Op de vorige WS78 tocht vanuit Wolfheze had Klaas gezegd dat deze tocht best meeviel en dat ze er geen tocht zouden houden als er geen mooie tocht van gemaakt zou kunnen worden. Dit ter geruststelling aan diegene die de voorkeur gaven aan met name bosparkoersen.
De eerste 4 km ging het door de buitenwijken en over een polderweg. Toen kwamen we bij een Tiendweg, werkelijk een juweeltje van een pad en wel 3 km lang gevolgd door een houtsnipperpad van nog eens 1½ km.
Dit is het wapen van Hardinxveld Giessendam.
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op 10 km was in Giessenburg de soeppost. Even verder voerde de route over een één km lang modderig graspad langs de Smoutjes Vliet. De route voerde diverse malen langs watertjes zoals de Peursumse Vliet, De Giessen en de Pijpwetering.
Op 22 km was de grote rust in CR De Gouden Leeuw te Hoornaar. Nu werd de tocht zwaarder. De harde stormachtige wind (windkracht 8) die we tot nu toe steeds in de rug hadden gehad, kregen we nu volop van voren en drukte een duidelijke stempel op deze tocht. Enige malen werd het aardig modderig en deed ons een beetje denken aan de eerste WS78 tocht vanuit Wateringen. Maar gelukkig stonden hier de diverse hekken open of waren makkelijk zelf te openen. In de buurt van Schelluinen liepen we vlak langs een molen met een waterrad die op volle toeren draaide.
In de gemeente Gorinchem was op 31 km de koffiepost. Vlak hierop liepen we door het prachtige natuurreservaat "De Avelingen" met fraaie uitzichten op de Merwede. Aan het eind van dit natuurreservaat liep het pad steil een dijk op, dat voor een aantal ongetwijfeld voor wat problemen gezorgd zal hebben. Na nog een Tiendweg bereikten we op 37 km de fruitpost. Door het inmiddels verlaten winkelcentrum bereikten we tenslotte op 39,905 km de finish. Ondanks de benaming poldertocht was dit een heel geslaagde tocht geworden waarvan in totaal 325 wandelaars hebben genoten.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg