Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten WS78 vanuit Harderwijk
embleem WS78
Zaterdagochtend 5 oktober 1985 stak, even voor half tien, Klaas de Heij zijn speech af. Hij was op een stoel geklauterd om de grote schare wandelaars toe te spreken. 6½ maand hadden we dat gemist.
Evenals andere keren had hij ook nu weer sterke verhalen. Zo liep bijvoorbeeld het parkoers langs een militair schietterrein. Aanvankelijk was afgesproken dat op 5 oktober niet op het schietterrein geoefend zou worden. Maar op het laatste moment kwam daar toch nog verandering in. Het enige wat Klaas nu nog kon bedingen was dat alleen boven de één meter zou worden afgeschoten. waardoor je dus alleen kruipend langs het schietterrein kon komen. Maar het was ook slechts 2100 meter.
Verder zei Klaas dat wandelaars tegen hem gezegd hadden, dat ze de WS78 tochten een goede voorbereiding vonden voor de Nijmeegse vierdaagse. Hij was het hier niet helemaal mee eens. Hij vond juist dat de Nijmeegse vierdaagse een goede voorbereiding is voor de WS78-tochten.
Dit is het wapen van Harderwyk. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt 
door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag In een stralende zon en bij een temperatuur van rond de 15 graden vertrokken we dan. Door de relatieve hoge temperatuur waren er flink wat korte broek lopers. Na 4 km was er een l½ km lang mul zandpad. Derhalve werd al in een vroeg stadium een aanslag op onze conditie gepleegd. Na het stationnetje van Hulshorst bereikten we op 8 km de soeppost. Daarna kwamen we enige malen over heidevelden zoals de Hulshorsterheide en de Elspeetse heide en we zagen eenmaal een kudde schapen in de verte.
Enige malen waren lichte hoogteverschillen te overwinnen. Even na het hoogste punt gingen we even van het pad af prinsheerlijk in de heide zitten. Vele wandelaars die ons voorbijliepen zagen ons niet omdat ze al hun aandacht op het zware parkoers moesten houden. Verder kwamen we nog een groep van 16 mensen tegen die aan het rolskiën waren. Alleen van de voorste en de achterste was enige techniek sprake. De overigen schuifden/rolden zich maar een beetje voort.
De grote rust was in R "het vergulde hert" te Elspeet. De lange rij wachtenden voor de balie deed ons besluiten verder te gaan naar een rustiger gelegenheid. Hier in Elspeet zagen we een verkeersbord dat we maar zelden zien: verboden voor tanks.
Op 29 km was de koffie/thee post en net toen we deze post wilden verlaten liep een lieftallige dame ons tegemoet, reikte elke wandelaar een pakje goudappeltje limonade aan en zei:" Dit wordt u aangeboden door Coberco".
Hier raakte ik ook nog even in gesprek met de Engelsman Collin. Hij heeft het plan om voor de WS78 tocht te Bergen op Zoom per trein een groepsreis te organiseren (retour) met vertrekplaatsen Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag tegen een eenheidsprijs van ƒ 16,-. Verder liepen we nog langs de Leuvenumse beek met een watervalletje.
5 km voor de finish hadden we nog de bananenpost (Op de fruitpost werd ditmaal een banaan verstrekt). De totale afstand bedroeg 40,455 km. Veel voerde over onverharde wegen, door bossen en over heidevelden waardoor dit een hele mooie tocht werd.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg