overzicht van de Walcherenroutes Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Walcheren route, 70 km

Walcherenroute. In de tijd dat deze wandeling werd gelopen was dit nog een rondwandeling met begin- en eindpunt Middelburg Samen met Wim begon ik op zaterdag 29 juni 1984 aan deze tocht. Bij de aanvang van deze tocht was het half tot zwaar bewolkt met enige dreigende regenwolken. Het startpunt en tevens eindpunt is Middelburg station. Vlak na de start liepen we door fraaie smalle steegjes en kwamen o.a. langs de Kuipers poort, de Gistpoort, de Abdij van Middelburg een voormalig klooster dat uit 1123 dateert en het stadhuis, een juweeltje van een gebouw.
Na Middelburg via parken "uitgeslingerd" te zijn door parken kwamen we in het wijdse Walcheren met uitgestrekte weilanden. Op 14 km bereikten we de tweede stempelpost in café Juliana te Biggekerke. Even voor Zoutelande bereikten we de zee. Nu liepen we wisseland door en langs de duinen naar Westkapelle met zijn eigenaardige vuurtoren. Het is geen echte vuurtoren maar een kerktoren uit 1458, die in 1831 overbleef van de brand van de Willebrorduskerk met daarbovenop de attributen voor een vuurtoren. Via Aagtekerke met zijn uit 1801 daterende korenmolen, een zeskante kleine bovenkruier, bereikten we de badplaats Domburg. Voor de derde stempelpost, CR "De Walcherensche Dolphijn", waren juist ruiters aan het ringsteken.
Even verderop lag kasteel Westhove prachtig in de bossen. Om dit kasteel is een aarden wal aangelegd ter bescherming van het kasteel tegen gevaar van buitenaf. Verder liepen we door een fraai bos- en duinenparkoers dat er weer heel anders uitziet dan het voor ons zo bekende Noord Hollands Duin Reservaat (Duinweg) en hadden uitzicht in de verte op de Oosterscheldewerken. Na het toeristische Veerse Gatdam bereikten we het dorpje Gapinge met zijn Korenmolen "de Graanhalm".
Verderop was in Veere de vierde stempelpost in HCR "'t Waepen van Veere". We kwamen hier even na 6 uur 's avonds aan en het zat vol met gasten. Het stempeltje bleek boven op kantoor achter slot en grendel te zitten en we werden toen maar afgescheept met een visitekaartje. Over rustige landweggetjes liepen we naar Middelburg terug met op een achtergrond een zeilbootje dat op het "kanaal door Walcheren" voer. Net toen we het bord Middelburg gepasseerd waren, liepen we de plaats weer uit om via een bosparkoers Middelburg alsnog in te wandelen.
Moe maar voldaan arriveerden we na 13¼ uur wandelen weer bij station Middelburg. De bewolking in het begin van de dag was steeds minder geworden en aan het eind van de dag was het zelfs wolkenloos. Het was dus een stralende dag geweest. Mede door het fraaie weer hadden we steeds goede vergezichten en zagen daardoor gedurende bijna de gehele tocht de toren te Middelburg. De temperatuur was op 16 graden blijven steken.
naar de top van deze pagina

Henri Floor