|
|
Mijn zwaarste tocht, Bergen op Zoom - Hoogvliet, 150 km
|
Op zaterdagochtend 7 april 1984 om 11 uur was de gezamelijke start van de Euraudaxtocht te Bergen op Zoom. We startten vanaf café "de Raaijberg" met 92 enthousiaste wandelaars/sters. Het begon met lichte motregen en al spoedig zagen we zo'n 10 paraplu's te voorschijn komen. Gelukkig zette de motregen niet door.
Het eerste trajekt hadden we uitzicht op het "verdronken land van het Markiezaat van Bergen op Zoom. Het markizaat van Bergen op Zoom ontstond in 1287 in het voormalige hertogdom Brabant door de splitsing van de heerlijkheid Breda. In 1801 werd het markizaat door de Bataafse Republiek aangekocht en verloor daarmee alle afzonderlijke rechten
We staken het Schelde-Rijnkanaal over en op 20 km was de eerste café rust in HC Koophandel te Krabbendijke. Wederom staken we een kanaal over, namelijk het Kanaal door zuid Beveland en op 41 km bereikten we de tweede café rust in CR "Nationaal" te Goes. Hier meldden zich de eerste 3 uitvallers. Na de fraaie stad Goes te hebben bewonderd staken we de eerste dam over die Zeeland zo rijk is en wel de "Zandkreekdam".
Daarna staken we de "Schaar van Colijnsplaat" over middels de 6 km lange Zeelandbrug. Op de brug liep ik met een groepje Frans sprekende wandelaars. Op een gegeven moment zei iemand wat, waar geen reactie op kwam. Ik zei toen: "Je ne vous compris pas". Even was het stil. Daarna gelach. Eén dame antwoordde met:"je ne vous comprend pas". Ze hadden begrepen wat ik bedoelde maar ik had de zin niet goed gezegd en werd nu verbeterd herhaald. Deze Franse zin betekent namelijk: "Ik begrijp u niet".
Na deze Franse les was op 65 km te Zierikzee de derde café rust in HC "Duiveland" met een broodmaaltijd. Hier haalde ik mijn draagbare radio/cassette rekorder met hoofdtelefoon te voorschijn om de nacht wakker door te komen. Er waren meerderen die zoiets bij zich hadden. Afwisselend wat voor muziek er was liep ik op de maat van de muziek. Rond Renesse vielen de grote aantallen campings op. op 85 km was, hier in Renesse, de vierde café rust in het "Wapen van Renesse".
Na deze rust begon ik het moeilijk te krijgen. Net toen ik de Brouwersdam opliep werd ik ingehaald door de achterste baankapiteins Eddie du Maine en Annie Frenken en liep nu als laatste en dit zou nog verschillende malen gebeuren. Op 105 km was te Ouddorp de vijfde café rust in CR "Duinzicht". Ik was hier 25 minuten na de groep binnen gekomen waardoor mijn rusttijd verkort werd. Hier werd tevens de tweede broodmaaltijd genuttigd. Na het doorprikken van 3 blaren vervolgden wij onze tocht.
Het begon alweer licht te worden alvorens we de Haringvlietdam overstaken. Vlak na de Haringvlietdam werd ik een paar km gevolgd door de EHBO-wagen. Ik heb de verleiding echter weerstaan om in te stappen. Op 121 km was de zesde café rust bij Hellevoetsluis in CR "de Quack". Deze sloeg ik gemakshalve over omdat ik aankwam, vlakvoordat de groep weer verder liep. Op 130 km was in Hellevoetsluis de zevende café rust in CR "de Eendraght". Hier nuttigden we de warme maaltijd. Tijdens de warme maaltijd sliep ik even in maar werd weer gewekt bij het nagerecht.
Het was inmiddels zondagmiddag half een toen we vertrokken voor de laatste 20 km. Op 141 km was de achtste café rust in C "Buitenzicht" te Geervliet. Ook deze cafe rust sloeg ik over omdat de groep al een kwartier weg was. Om 4 uur 's middags kwam de groep in sporthal "de Papegaai" aan verwelkomd door een aantal belangstellenden. Ikzelf kwam om 10 minuten voor de tijdskontrole binnen en wel om 10 minuten voor vijf. Samen met Gerda, Dick, Wim en Ko reisden we, tot Haarlem samen, naar huis.
Het was praktisch de hele tocht droog geweest. Van de dichte mist die in het zondagochtendnieuws van 4 uur werd gemeld zagen we niets. Tussen elke café rust in was steeds een wagenrust. Deze waren alle voortreffelijk evenals de organisatie in het algemeen die ook prima in elkaar zat. Het was Joop Wissink, de uitzetter van het parkoers, gelukt om zo rustig mogelijke wegen uit te zoeken. De temperatuur schommelde tijdens de tocht tussen de 4 en 8 graden. Er waren in het totaal 13 uitvallers. Behalve deelnemers uit Nederland deden er wandelaars mee uit België, Frankrijk, West-Duitsland en Denemarken, terwijl er een deelnemer uit Wenen in Oostenrijk kwam. Het IVV-stempelnummer was 6922.
De LAT werd vertegenwoordigd door Jos Ie Blansch, Gerda Boots, Jan Entius, ondergetekende, Ko Kuykhoven, Wim van Riemsdijk, Dick Slot, Wiebren Teensma en G. Ykema en alle LATters volbrachten de tocht.
| Henri Floor |