WS78 Lustrum wandeltocht te Apeldoorn op 9 juli 1983

Ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan werd door WS78 een Lustrumwandeltocht georganiseerd. De start was vanuit de Acaciahal in het park "Berg en Bos". Vanaf half 9 kon men starten. Het was prachtig weer en bij de start was het al boven de 20 graden. Park Berg en Bos verliet ik, in optocht zowel voor als achter mij omringd door wandelaars, via een zij-ingang. Via het "Orderbos", het Willemsbos" en "de Alkenschoten" kwamen we op 8 km bij de 1e verzorgingspost. Even voor deze verzorgingspost was ik ingehaald door Hans Diepenveen, een wandelvriend uit Wageningen. En met hem liep ik verder de hele tocht.
Bij deze 1e verzorgingspost, die aan de snelweg Al lag, kregen we een bekertje limonade. Verder liepen we over bospaden en zandwegen en over heide kwamen we op 12 km bij de 2e verzorgingspost te Kootwijk. Vlak daarop liepen we over een grote "zandwoestijn", het Kootwijkse Zand. Hier begon het, op de open vlakte. echt heet te worden en ik haalde mijn hoedje te voorschijn en zette het op mijn hoofd. Hier liepen we een stukje ook met een FLALler uit Kolhorn (bij Schagen). Hij hoopte dat we niet te lang dit mulle zand zouden houden.
Op ongeveer 18 km was de 3e verzorgingspost waar we weer een bekertje limonade kregen. Daarna hadden we een goed uitzicht op het gebouw van Radio Kootwijk met zijn zendmasten. Doordat het hier enigszins heuvelachtig was hadden we vaak mooie vergezichten. Via "camping Gerritsfles" en "de Hoog Buurlose Heide", waar we een kudde schapen zagen, kwamen we bij de grote rust. Deze rust was gelegen in een boerderij naast motel "De Cantharel" aan de weg Apeldoorn-Hoenderloo. Na wat gedrang aan de bar konden we onze glazen fris bemachtigen.
Na de grote rust kwamen we wederom door het "Willemsbos" en de "Alkenschoten". Op 33 km was de 4e verzorgingspost op "Mariahoeve", een campingboerderij te Hoog Soeren. OP 38 km was er nog een fruitpost en je kon hier ook weer frisdrank krijgen om de grote dorst te lessen. De temperatuur was tot 28 graden gestegen. Om 5 uur kwamen we, na 41,76 km gelopen te hebben, aan in de Acaciahal en namen de fraai gekleurde lustrumtegel in ontvangst.
Het was een grandioze mooie bos- en heidetocht die af en toe over onverwachte smalle bospaden ging en grotendeels over onverharde wegen liep. En beslist voor herhaling vatbaar. Er zaten behoorlijke stukken mul zand in door de langdurige droogte. Mede hierdoor en door de hitte was het een zwaar parkoers. Er deden 490 wandelaars mee waaronder 4 uitvallers waren. De laatste wandelaars kwamen om 10 minuten over 6 binnen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor