naar de informatie over de gemeente Berkelland Terug naar de homepage van Henri Floor Ruurlo en omgeving

Ruurlo valt onder de gemeente Berkelland.

Berkelland omvat de plaatsen:
Avest, Beltrum, Borculo, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, De Haar, De Heurne, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Holterhoek, Hoonte, Hupsel, Leo-Stichting, Lintvelde, Lochuizen, Loo, Mallem, Neede, Noordijk, Noordijkerveld, Olden Eibergen, Rekken, Rietmolen, Ruurlo en Veldhoek.

Ruurlo (Nedersaksisch: Reurle) is een dorp in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Berkelland.
Tot 2005 was Ruurlo een zelfstandige gemeente, maar ten gevolge van een gemeentelijke herindeling werd Ruurlo toen samengevoegd met de buurgemeenten Borculo, Eibergen en Neede tot Berkelland.
Ruurlo ligt aan de in 1878 geopende spoorlijn Zutphen-Winterswijk en heeft een station. De doorgaande weg tussen Zutphen en Winterswijk loopt langs Ruurlo, en de aftakking richting Lochem loopt door de kern van de plaats. Aan het eind van de 20e eeuw is er begonnen met het bouwen van een rondweg die het verkeer in de kern moet verlichten.
Om het dorp Ruurlo heen liggen de gebieden Mariënvelde, Brinkmanshoek, De Bruil, De Haar, De Heurne en de Veldhoek. Het heeft weinig industrie, maar veel landbouw en veeteelt.
Dichtstbijzijnde steden: Doetinchem, Zutphen en Winterswijk
De naam is afgeleid van Roderlo, opgebouwd uit -rode- (gerooid bos) en -lo- (open parkbos). Het kasteel werd tot de fusie met de andere gemeentes van Berkelland gebruikt als gemeentehuis, na een restauratie in het midden van de jaren tachtig. Vlak voor de restauratie was het kasteel de locatie voor de televisieserie 'De Zevensprong' naar het boek van Tonke Dragt. Tegenwoordig is het een populaire locatie om te trouwen. In 2003 is naast het kasteel de oranjerie uit 1879 herbouwd die dienst doet als theehuis, en voor speciale gelegenheden wordt verhuurd.
Het dorp heeft een bloeiend verenigingsleven met onder andere een voetbalclub en een muziekvereniging.

Bezienswaardigheden
Huize Ruurlo, kasteel en landgoed
Bossen rondom kasteel Ruurlo (ca 1020 ha)
Landgoed Veldhoek (ca 200 ha): loof- en naaldhout
Kleine en Groote Meene: loof- en naaldhout
Het Doolhof: Een groot heggendoolhof
Houtzaagmolen Agneta uit 1851 die nog steeds werkt
Kroezeboom, een 7-stammige eik die al enkele honderden jaren oud is
RK St. Willibrordus kerk uit 1869, ontworpen door P.J.H. Cuypers
Openlucht zwembad met grote dubbele wedstrijdglijbaan


Ruurlo
Ruurlo ontstond als een agrarische nederzetting rond het knooppunt van een aantal uit de omgeving samenkomende wegen. Van oudsher vestigde de agrarische bevolking zich te midden van akkers en velden, waardoor een verspreid vestigingspatroon ontstond: het hoevenlandschap. In dit beeld betekende het dorp Ruurlo slechts een lichte concentratie waardoor het eigenlijk meer het karakter van een buurtschap droeg. Behalve door de gunstige ligging werd de verdere ontwikkeling van Ruurlo zeker ook bevorderd door de in de nabijheid gelegen havezate, het huidige kasteel Ruurlo. Naast het kasteel vormt de Hervormde Kerk, eertijds gewijd aan St. Willibrord, in feite de enige nog aanwezige getuigenis van een ver verleden. De oudst bekende vermelding van de parochie Ruurlo dateert uit 1326.

Kasteel Huize Ruurlo
Voor het eerst vermeld in 1326. Het huidige gebouw dateert voor het grootste gedeelte uit de 16e en 17e eeuw, is in baksteen opgetrokken en geheel door grachten omgeven.
Vanaf 1420 tot 1976 is het vrijwel onafgebroken in eigendom bij het geslacht Van Heeckeren geweest. Momenteel is het als gemeentekantoor in gebruik.

naar de top van deze pagina