naar de informatie over de gemeente Berkelland Terug naar de homepage van Henri Floor Neede en omgeving

Neede valt onder de gemeente Berkelland.

Berkelland omvat de plaatsen:
Avest, Beltrum, Borculo, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, De Haar, De Heurne, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Holterhoek, Hoonte, Hupsel, Leo-Stichting, Lintvelde, Lochuizen, Loo, Mallem, Neede, Noordijk, Noordijkerveld, Olden Eibergen, Rekken, Rietmolen, Ruurlo en Veldhoek.

Neede moet al in de prehistorie bewoond zijn geweest, getuige de archeologische vondsten. Zo is er in Neede aardewerk aangetroffen van een beschaving die bekend staat als de trechterbekercultuur. Deze groep akkerbouwers – elders in het land bekend als hunebedbouwers – leefde ongeveer 2700 tot 2300 jaar voor Christus. Maar veel meer weten we daar niet van. Onze geschriften over de bewoning van Neede gaan terug tot in de elfde eeuw. Dan blijkt uit goederenlijsten van het nonnenklooster Santa Maria trans Aquam of Ueberwasser in Münster dat het onder andere bezittingen heeft in Neede. Het klooster was eigenaar van de zogenaamde „Hof Neede“. Huize De Kamp stamt uit de dertiende eeuw.
Havezate Huize De Kamp (Neede)
Huize de Kamp is vermoedelijk omstreeks 1250 gebouwd. Het is verschillende malen verbouwd en gerestaureerd, wat blijkt uit de jaartallen 1636 en 1789 in zandstenen kruiskozijnen. In de periode 1983-1989 werd het gebouw en het voormalige koetshuis opnieuw gerestaureerd. Ook de gracht die vroeger de havezate omringde is weer aangelegd. Op het erf staat een put van Bentheimersteen met het jaartal 1609 en een wapen, bestaande uit 3 halve manen en twee gekruiste speren. Het is het wapen van de families Tengnagel en Van der Wijck; de vroegere bewoners van Huize de Kamp.
naar de top van deze pagina