naar de informatie over de gemeente Berkelland Terug naar de homepage van Henri Floor Eibergen en omgeving


Eibergen valt onder de gemeente Berkelland.

Berkelland omvat de plaatsen:
Avest, Beltrum, Borculo, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, De Haar, De Heurne, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Holterhoek, Hoonte, Hupsel, Leo-Stichting, Lintvelde, Lochuizen, Loo, Mallem, Neede, Noordijk, Noordijkerveld, Olden Eibergen, Rekken, Rietmolen, Ruurlo en Veldhoek.

De naam Eibergen („Echberge“; „eiken op de berg) wordt in elk geval in 1225 voor het eerst genoemd. De Nederlands-Hervormde Kerk in het centrum stamt zelfs al uit de 12e eeuw. Deze op een hoogte langs de Berkel gelegen nederzetting kreeg waarschijnlijk aan het eind van de 13de eeuw stadsrechten. Dat kan worden afgeleid uit het feit dat de stad burgemeesters en gilden heeft gekend. De stedelijke vestiging kwam niet tot ontplooiing, omdat de ligging onvoldoende gelegenheid tot verdediging bood. In 1810, in de franse tijd, werden Eibergen en Beltrum „mairiën“, maar na onenigheid met het rijksbestuur werd de gemeente Beltrum (incl. Zwolle) in 1819 aan de gemeente Eibergen toegevoegd.
Na de Tweede Wereldoorlog geven het Kamp Holterhoek en de Rekkense inrichtingen Eibergen een grotere bekendheid.

De Hof te Mallem (Eibergen)
In een goederenlijst van 1331 van de graaf van Dahl wordt de „curtis Mallande“ genoemd. Omstreeks 1372 ging het in leen over naar de heer van Borculo. Een belangrijk bezit, omdat er behalve een „vestnis“ (kasteel) ook enige boerderijen en een watermolen (de Mallemse molen) toe behoorde. De havezate verviel 600 jaar later tot een ruïne en de resten werden omstreeks 1800 afgebroken. Wat overbleef was de kasteelplaats met slotgracht. Momenteel is er op de plaats waar de hof zich bevond een labyrint gerealiseerd.
naar de top van deze pagina