Terug naar het overzicht met info over gemeenten, plaatsen, dorpen, buurtschappen en/of streken in Duitsland. Terug naar de homepage van Henri Floor Schwalmtal
Dit is het wapen van Schwalmtal. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl
- Het dal der molens -
Er zijn veel mogelijkheden om gemeente Schwalmtal te ontdekken. Bijvoorbeeld met de fiets door het dal langs de talrijke molens en langs de rivier de Schwalm. Er zijn verschillende fietsroutes te volgen zoals de grote Molenroute, interregionale fietsroutes zoals de “2 LR”, de “Nieder-Rheinroute” en de EUROGA-Route”. “Verkehrsverein Kreis Viersen” heeft daarbij leuke tips voor onderweg. Met de motorboot “Patschel 11” vaart u op de Hariksee langs het kasteeltje “Inselschlösschen” en langs de “Mülrather Mühle”. Verder is het een mooi meer om te roeien, te surfen en te vissen. Langs de oevers zijn een camping en een minigolfbaan aangelegd. Momenteel worden er vakantiehuisjes gebouwd en zullen in het gebied rond de Hariksee meer voorzieningen voor toeristen bijkomen.
Een wandeltocht door de straatjes van het stadje Alt Waldniels, de oorsprong van de “Linneweäver”, is ook erg leuk. Op de marktplaats voor de “Schwalmtaldom”, de parochiekerk St. Michael uit de 19e eeuw, staat een beeld van een linnenweefster dat herrinnert aan de plaatselijke geschiedenis. Een ontdekkingstocht door de omgeving is ook zeker de moeite waard, want er zijn nog meer dan 130 historische en monumentale gebouwen te vinden.
Bezienswaardigheden zijn met name: de “Mühlenturm” in Amern (18e eeuw), het natuurmonument “Kastanienallee Waldniel”, het “Waldhufendorf” Lüttelforst, de evangelische parochiekerk in Waldniel en het kinder- en jeugddorp “Bethanien” met “Haus Clee”.
De gemeente Schwalmtal ligt in het natuurpark Schwalm-Nette en heeft veel bosgebieden zoals de “Schomm” en de “Happelter Heide”. Er is ook veel cultuur te beleven in de gemeente Schwalmtal: bijvoorbeeld het grootste gitarenorkest van Europa. Het St.-Wolfhelm-Gymnasium heeft een Theater-AG opgericht die in 1989 in Xanten de eerste prijs kreeg voor amateurtoneel met het theaterstuk “Der Mann aus La Mancha”. In de aula van het gymnasium zijn een groot podium en meer dan 600 zitplaatsen voor toeschouwers ingericht. Tot het culturele aanbod in de gemeente behoren ook regelmatige musicals en cabarets van prominente artiesten uit de wijde omtrek.
Tenslotte is de Mühlenturm in Amern bekend om zijn tentoonstellingen met meermaals wisselende projecten van kunstenaars uit de omgeving en van buiten de streekgrenzen. De historische muren van deze toren zorgen voor een bijzondere sfeer bij kleine concerten.

naar de top van deze pagina