Tocht om de NOORD, 27 & 28 september 2014; op ontdekkingstocht door de Groninger mo­lens

Beste Tocht om de Noord ontdekkingsreizigers,

Het wan­del­fes­ti­val Tocht om de Noord, dé culturele ontdekkingstocht van Nederland, gaat in 2014 haar 9e editie organiseren!! Dit jaar gaat de Tocht horizontaal door de provincie Groningen: “van Lauwerszee tot Dol­lard tou” en staat in het teken van het zintuig ‘ruiken’. Het thema van Tocht om de Noord 2014 luidt: "Ontdek de Ziel van de Groninger Mo­len!"

Zintuig en thema

Zoals gewoonlijk nemen we elk jaar een ander zintuig onder de loep. Dit jaar staat het zintuig ‘ruiken’ centraal met het thema: Ontdek de Ziel van de Groninger Mo­len.

De rode draad is dit jaar de Groninger Mo­len, die aan het eind van de 19e eeuw volop floreerde. De mo­len geeft een mooi beeld van de ont­wik­ke­lin­gen in de landbouw. Ze hebben verschillende functies gehad, zoals de korenmo­len, de pelmo­len, de zaagmo­len of watermo­len. Alleen al in Groningen bevonden zich meer dan 1000 mo­lens, heden ten dage heeft Groningen nog zo’n 83 mo­lens. Tijdens de Tocht om de Noord van 2014 zullen we veel van deze mo­lens letterlijk aan den lijve ontdekken.

De wan­de­laars zullen niet alleen kennismaken met de ca. 15 huidige mo­lens op de route, maar ook met de ver­dwe­nen mo­lens. In bijna elk dorp zal de wan­de­laar op de een of andere manier in aanraking komen met (ver­dwe­nen) mo­lens. Dit wordt een cre­a­tie­ve krachttoer van de dorpen, die moeten graven in hun geschiedenis en zullen proberen de (ver­dwe­nen) mo­len in volle allure te laten herleven. Voor de wan­de­laar een uniek moment om kennis te maken met alle (ver­dwe­nen) mo­lens in de provincie Groningen!!

De route van Tocht om de Noord 2014 (op hoofd­lij­nen)

Start- en finishplek van Tocht om de Noord 2014 is de plaats Zuidhorn, hier wordt op de beide da­gen verzameld en gefinisht. De eerste dag (27 september) maakt de route een grote boog door het Westerkwartier, langs de Friese grens om vervolgens af te buigen bij het van Starkenborghkanaal en gaat dan richting Zuidhorn. Op de tweede dag (28 september) begint de route ten oosten van de stad Groningen, maakt een lus door het Hoogeland en gaat via het Middag-Humsterland (het oudste cultuurlandschap van Europa!) terug naar Zuidhorn.

Klik HIER vanaf mei voor de exacte routes.

Ontdek de ziel van de mo­len

Met het ontdekken van de ziel van de mo­len doelen we op verschillende betekenissen van het woord "ziel":

Veel woorden in andere talen die qua betekenis verwant zijn aan het woord ziel gaan etymologisch (woordherkomst) terug op woorden die adem(en), lucht, wind, ruiken e.d. betekenen. Tijdens de Tocht om de Noord 2014 zal de wan­de­laar de geuren van de mo­len gaan (her)ontdekken, maar hij zal ook proeven, zien en horen wat de Groninger mo­len ooit heeft voortgebracht.

Naast de betekenis van ruiken betekent de ziel van de Groninger mo­len natuurlijk ook: Wat gaat er schuil achter de mo­len, wat zijn de (boeiende) verhalen achter het ontstaan van de Groninger mo­len. Al deze verhalen komen tot leven bij de Tocht om de Noord 2014!

Deelnemen aan de Tocht om de Noord:

De maximale deelname is ook voor dit jaar gesteld op 4500 deel­ne­mers.

Helaas de Tocht om de Noord heeft op 5 maart 2014 zijn maximale inschrijving bereikt en u kunt niet meer rechtstreeks inschrijven! wan­de­laars die toch nog graag willen deelnemen aan Tocht om de Noord 2014 kunnen zich inschrijven op de wachtlijst via: wachtlijst (at) Tocht om de Noord.nl. Vermeld hierbij de afstanden die u wilt lopen en uw adres. De ervaring leert dat ge­mid­deld 20% van (eerste inschrijvers op) de wachtlijst uiteindelijk nog wordt toegelaten.

Uw (na)inschrijving (via de wachtlijst) is inclusief:
 • het busvervoer naar de startplaatsen;
 • op de 1e dag een Grunneger Soepenbuffet; (na af­loop in Zuidhorn);
 • op de 2e dag een Grunneger Stamp­pot­ten­buf­fet; (eveneens na af­loop in Zuidhorn);
 • 't Grunneger Raaisbewies;
 • een mooie herinnering en Tocht om de Noord aandenken voor elke wan­de­laar!
De na-inschrijving (o.a. via de wachtlijst) is respectievelijk € 22,50 en € 40,00.

wan­de­laars die de gehele route (van Lauwerszee tot Dol­lard tou) weten te volbrengen krijgen i.p.v. een aandenken een origineel 'Pronkjewail' om­ge­han­gen.

PS
wan­de­laars die in 2014 de langste afstand 5x hebben uitgelopen kunnen (tegen vergoeding) een zilveren Pronkjewail (broche) ontvangen! Deel­ne­mers die recht hebben op het zilveren Pronkjewail dienen dit zelf met een e-mail aan te geven bij de organisatie (info (at) Tocht­om­de­Noord.nl).

Voorwaarden om deel te nemen:
 • Deelnemen aan de Tocht om de Noord is op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid;
 • Wijzigen en annuleren van de inschrijving is mogelijk tot en met 31-08-2014. Daarna (op 1 september) gaat de organisatie over tot het definitief vastleggen van drukwerk, busvervoer, herinneringen, ca­te­ring en artiesten en wordt het inschrijfgeld niet meer teruggeboekt!
 • Het inschrijfgeld wordt bij annuleren voor 01-09-2014 onder in­hou­ding van € 4,00 administratiekosten teruggeboekt.
 • Betaling van uw inschrijving en extra's geschiedt door het afgeven van een eenmalige machtiging en d.m.v. een automatische afboeking via Iwan.nl (inschrijven.nl);
 • Deel­ne­mers gaan akkoord met eventueel gebruik van hun beeltenis in druk, op foto, film en/of video voor promotionele doeleinden van de Tocht om de Noord, zonder hiervoor een vergoeding te claimen;
 • De organisatie accepteert geen verantwoordelijkheid wanneer het evenement door overmacht moet worden afgelast, bijvoorbeeld in geval van:
  * onweer of storm (windkracht 8 of meer),
  * maatregelen opgelegd of ingesteld door de overheid.
NB
De inschrijfgelden worden in geval van overmacht niet volledig terugbetaald.

Barentsz en Van Heems­kerck
Eind 16e eeuw waren Barentsz en Van Heems­kerck de eersten die een ontdekkingstocht maak­ten om te zien of het mogelijk was een vaartocht Om de Noord te maken. (in plaats van Om de Zuid, langs Kaap de Goede Hoop). Klik HIER om te zien en te lezen waar het idee rondom het wan­del­fes­ti­val Tocht om de Noord geboren is!

Praktische Informatie
Data Tocht om de Noord: 27 en 28 september 2014
Starttijd: van 06:00 uur tot 11:00 uur
Start- en finishplaats: Zuidhorn
Route: van Lauwerszee tot Dol­lard tou
Afstand: 80 km in twee da­gen, of kortere etappes van 15 en 25 km
Karakter: wan­del­fes­ti­val waarbij de zintuigen worden geprikkeld en deel­ne­mers niet langs, maar ook dwars door bij­zon­de­re locaties lopen.
Zintuig 2014: ruiken
Thema: ontdek de Ziel van de Groninger mo­len
Maximum aantal deel­ne­mers: 4.500

Pronkjewail en herinnering

wan­de­laars die de gehele route, 80 kilometer, in 2 da­gen volbrengen ontvangen aan het einde van de Tocht een bij­zon­der en uniek “Pronkjewail”. Uiteraard is er voor elke wan­de­laar, die een deel van de Tocht om de Noord volbrengt, een mooie herinnering.