Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Barchemse vierdaagse
Met de 1e Barchemse vierdaagse 2006
donderdag 29 juli 2006
vrijdag 30 juli 2006

49 foto's van de Barchemse 4-daagse 2006, dag 1 en 2

Homepage Barchemse 4-daagse


De Stentor uit Lochem schreef over deze vierdaagse:
Jong en oud loopt Barchemse4daagse uit (3 juli 2006)
Nordic walkers vertrekken kwartiertje eerder (1 juli 2006)
Zonnige start Barchemse4daagse (30 juni 2006)
Geen ‘blarenweer’ tijdens de wandeling (30 juni 2006)
Barchemse4daagse ook in 2007 op wandelkalender (21 juni 2006)
naar de top van deze pagina















































































naar de top van deze pagina
Jong en oud loopt Barchemse4daagse uit (bron: http://www.destentor.nl/lochem/)
door BERT NIJENHUIS

3 JULI 2006 - BARCHEM - In de zinderende hitte kwamen de deelnemers aan de Barchemse4daagse gistermiddag voor de laatste maal over de finish. Daar wachtte de doorzetters een bloemenzee, een verfrissend drankje en uiteraard het bewijs van uitlopen: de medaille. De vierde dag kende nauwelijks uitvallers.
‘Dat is een bekend fenomeen als de finish in zicht is’, weet Barchemse4daagse-voorzitter Jacobus Trijsburg. ‘Van de 1017 wandelaars die donderdag van start zijn gegaan, kwamen er vandaag 929 over de finish. Dat betekent een uitval van acht procent en dat is, zeker gezien de weersomstandigheden, erg laag.’

Uit Amerika
In de koele sporthal van ‘t Onderschoer heerst tegen half drie een uitgelaten stemming. De massa is binnen en daar moet op gedronken worden. Herman Schut haalt dan ook nog maar eens een paar biertjes om de dorst te lessen. Samen met zijn vrouw Dinie is hij helemaal uit het Amerikaanse Toledo overgekomen om mee te wandelen. ‘We werden op de vierdaagse geattendeerd door de vrouw van mijn neef’, verklaart Herman de lange reis van Toledo naar Barchem. ‘Ik wilde toch al naar Nederland komen om het WK voetbal van nabij te volgen’, zegt hij wijzend op zijn oranje petje. ‘Dus de beslissing om ook de vierdaagse mee te pakken, was snel genomen.’
45 jaar geleden verruilde het echtpaar SchutrNederland voor een nieuw leven in Canada, 20 jaar later werd de overtocht naar de Verenigde Staten gemaakt. ‘Maar we komen elk jaar naar Nederland’, aldus Dinie. ‘Een paar jaar geleden hebben we de Vierdaagse van Nijmegen nog gelopen.’ Met name Dinie Schut is een goed getrainde wandelaar. ‘Ik heb een slechte rug en dito knieën. Op advies ben ik elke dag een uur gaan wandelen. Dat helpt de pijn te bestrijden.’ Joggen en vrijblijvend wandelen zijn gemeengoed in de Verenigde Staten; vierdaagses vinden de Yanks echter maar een vreemd fenomeen. ,,Toen we vertelden dat we naar Nederland gingen om vier dagen te wandelen, werd ons gevraagd: ?What’s the purpose(wat is het doel)?“ lacht Herman. ‘Georganiseerd wandelen zonder dat er bijvoorbeeld een goed doel aan vast zit, vinden ze maar vreemd.’
Zowel Herman als Dinie hebben die ‘vreemde’ vierdaagse zonder problemen uitgelopen. Zelfs de tropische temperatuur had geen negatieve invloed op het echtpaar. ‘We zijn hitte gewend’, verklaart Herman. ‘De zomers in Toledo zijn altijd warm en benauwd.’ Ook Harm Imenkamp uit Barchem heeft de route van twintig kilometer elke dag zonder tegenslagen uitgelopen. Een bijzondere prestatie. Imenkamp is met zijn 81 jaar de oudste mannelijke deelnemer. ‘Ach, ik heb altijd veel gelopen en gefietst’, zegt hij schouderophalend. ‘En in 1954 heb ik de Elfstedentocht geschaatst, dus sportief was ik altijd al.’ Een recept voor een dergelijk succes op zijn leeftijd kan hij maar moeilijk bedenken. ‘Je moet je eigen tempo lopen’, zegt hij na enig nadenken. ‘En je vooral niet laten opjagen door mensen die sneller lopen.’
Tussen de oudste mannelijke deelnemer en de jongste vrouwelijke deelnemer zit maar liefst zeventig jaar leeftijdsverschil. Overeenkomst is dat beide de Barchemse4daagse hebben uitgelopen. Voor Sonja Arfman (11) uit Tiel betekende dat elke dag veertig kilometer wandelen. ‘De dieren onderweg vond ik het leukst’, zegt ze terugblikkend. ‘Vooral de koeien en paarden. De ijsjes waren natuurlijk ook een hoogtepunt.’ Sonja liep de Barchemse4daagse met opa Gerrit Arfman, van oorsprong afkomstig uit Barchem. Het weerzien met zijn geboortedorp noemt hij geweldig. ‘Zo veel vriendelijke mensen langs de route, die je water aanreiken.’ Na het behaalde succes in Barchem maken Sonja en haar opa zich op voor de Vierdaagse van Nijmegen. ‘En volgend jaar hopen we weer mee te lopen in Barchem’, zegt opa Arfman.

naar de top van deze pagina





















































































naar de top van deze pagina
Nordic walkers vertrekken kwartiertje eerder
door BERT NIJENHUIS

1 JULI 2006 - BARCHEM - Wat begon als een in het oog springende sport, beoefend door een klein groepje fanatiekelingen, is uitgegroeid tot een heuse hype. Nordic walking, een soort langlaufen zonder latten en sneeuw, is ook tijdens de Barchemse4daagse een groot succes.

Op de eerste dag liepen de wandelaars en nordic walkers elkaar nog voor de voeten. Dat probleem werd gisterochtend opgelost door laatstgenoemde groep een kwartiertje eerder te laten vertrekken.

Nordic walking is in Finland ontstaan als zomertraining voor langlaufers. Vergeleken met normaal wandelen worden er op deze manier meer spieren gebruikt en meer calorieën verbrand. Reden waarom ook Nederland massaal aan het nordic walking is geslagen. Zo ook de vriendinnen Annie, Dina en Albertha uit Barchem en Ruurlo. ‘Je moet echt een cursus volgen om het te leren’, adviseert Annie. Een kwartier eerder dan de gewone wandelaars van de twintig kilometer vertrekken ze. Wim Ruiterkamp van de organisatie legt uit waarom. ‘Een gelijktijdig vertrek leverde gisteren wat probleempjes op. Ze hebben simpelweg meer ruimte nodig. Anderhalf keer zoveel dan gewone wandelaars.’ Zelf vindt Ruiterkamp de deelname van deze wandelaars een leuke toevoeging aan de vierdaagse.
naar de top van deze pagina























































































naar de top van deze pagina
Zonnige start Barchemse4daagse (bron: http://www.destentor.nl/lochem/)
door RUDI HOFMAN

30 JUNI 2006 - BARCHEM - Het ene moment zitten enkele honderden deelnemers aan de Barchemse4daagse in dorpshuis ‘t Onderschoer nog gezellig met elkaar te keuvelen onder het genot van een bak koffie, het andere moment zijn ze vertrokken. Maar niet nadat secretaris Ab Hamer van de organiserende stichting hen veel succes en plezier heeft gewenst en kort daarvoor het lied In Barchem kan alles heeft geklonken.

Van de ruim duizend deelnemers aan de Barchemse4daagse draagt de overgrote meerderheid een korte broek. Goedgemutst, mede dankzij het fraaie weer, beginnen deze wandelaars aan hun eerste etappe. Foto HENK BRAAKHEKKE
Om acht uur wordt de horde 30-kilometerlopers losgelaten. Iedereen krijgt een knip in zijn of haar controlekaart. Dat gebeurt met apparaatjes die de organisatie van de beroemde Nijmeegse Vierdaagse te leen heeft gekregen, vertelt opperknipster Willy Visschers niet zonder trots. Onderweg moeten de deelnemers nog een paar knipjes verdienen. Na afloop wordt de controlekaart ingeleverd en ontvangen wandelaars een nieuwe kaart voor de dag van morgen. Alleen de kaart van dag 1 krijgen zij terug, omdat die bij inlevering recht geeft op 10 procent korting bij een Lochemse sportzaak.

Apeldoorner Theo Dolman meldt zich aan de inschrijftafel als vrijwel alle wandelaars van ‘de 30’ al de Beukenlaan zijn uitgelopen. Nadat tweede penningmeester Gerard Kok hem heeft meegedeeld dat deelname 35 euro kost, trekt Dolman zijn knip. ‘Omdat het zulk mooi weer is’, grapt hij.

De 61-jarige Dolman had pas twee dagen eerder in de Stentor over de Barchemse4daagse gelezen. Aangezien hij dol is op wandelen, besloot hij deze zonnige donderdag de gok te wagen en naar Barchem af te reizen. ’Ik ben sinds 1 december met de vut. Ik trimde vroeger veel, liep veel marathons. Sinds enkele jaren ben ik overgestapt op wandelen. Dat doe ik het liefst alleen. Gemiddeld loopt ik 6 á 6,5 kilometer per uur, maar als ik op een mooi plekje kom dan neem ik even iets te eten of te drinken en geniet ik van de natuur. Ik loop niet door als een blinde vink’, zegt de voormalige steigerbouwer.

Idee

Een van de aanwezigen die het meest geniet, is zonder twijfel Gerrit Arendsen Raedt. Hij lanceerde in september 2004 tijdens een bestuursvergadering van de plaatselijke belangenvereniging Contact het idee voor een vierdaagse in Barchem. Dit deed hij naar aanleiding van een uitzending van Radio Gelderland waarin een inwoner van Bronkhorst opmerkte dat het misschien een leuk idee was om in de Achterhoek een vierdaagse te organiseren, omdat ‘Nijmegen’ altijd vol zat.

‘Met ruim 1050 inschrijvingen zijn wij als organisatie en ook ik persoonlijk, zeer tevreden. Nu is alles goed te overzien. Het is een prachtig aantal om mee te beginnen. De eerste reacties zijn allemaal positief’, glundert Arendsen Raedt, die voorzitter is van de werkgroep die het evenement namens de Stichting Barchemse4daagse heeft voorbereid.

Rond kwart voor negen stroomt ‘t Onderschoer vol met 20-kilometerlopers. Deze afstand is veruit het meest populair. Onder de bijna zeshonderd wandelliefhebbers die voor deze kortste afstand hebben gekozen - ter vergelijking: de 50 kilometer telt slechts 15 deelnemers - bevinden zich vele tientallen nordic walkers.

Buiten het dorpshuis staat een vrouw met haar golden retriever te wachten. Maar niet om om negen uur zelf van start te gaan. ‘Ik ben hier om mijn schoonvader Harm Imenkamp uit te zwaaien. Hij is met 81 jaar een van de oudste deelnemers.’ Een kwartier later loopt deze krasse Barchemer tussen vele andere wandelaars en nordic walkers door de Beukenlaan. Ook voor hem is de eerste Barchemse4daagse begonnen.
naar de top van deze pagina





















































































naar de top van deze pagina
Geen ‘blarenweer’ tijdens de wandeling (bron: http://www.destentor.nl/lochem/)
door BERT NIJENHUIS

30 JUNI 2006 - BARCHEM - Een goed begin is het halve werk, moeten de deelnemers aan de Barchemse4daagse op de eerste dag hebben gedacht. Het tempo zat er bij de wandelaars flink in, waardoor al voor de middag massaal Beltrum was bereikt. Daar constateerde het Rode Kruis slechts twee blaren.
‘Ik sta hier vanaf half tien en heb nog niemand horen klagen’, zegt Reine Broeke, terwijl ze bij de controlepost in Beltrum een volgend kaartje knipt. ‘Er staat een aangenaam windje, dat zorgt voor ideaal wandelweer.’ Trees, Jolanda en Anita van het Rode Kruis zitten gezellig te kletsen op het terras van café Dute. Veel werk hebben ze niet hoeven doen. ‘Slechts één blaar doorprikken en afplakken’, vertelt Anita. ‘Een andere deelnemer vroeg ons zijn blaar door te prikken, maar wilde niet dat hij afgeplakt werd. Waarom? Ik denk dat hij haast had. Misschien moet hij de koeien nog melken.’
Wat de beweegreden voor deze deelnemer ook was, de dames van het Rode Kruis werkten niet aan zijn verzoek mee. ‘Dat is ons protocol’, legt Anita uit. ‘Als je een doorgeprikte blaar niet afplakt, heb je meer kans op infecties. Dat willen wij juist voorkomen.’
In groten getale trekken de deelnemers voor de middag fris en opgewekt door Beltrum. ‘Het is geen blarenweer en de meeste deelnemers zijn ervaren’, zegt Anita. ‘Dat zie je al aan de schoenen.’ De dames van het Rode Kruis blijven nog tot één uur in Beltrum, waarna de finish in Barchem wordt opgezocht. Wellicht dat er daar meer deelnemers opgelapt moeten worden. ‘Mensen die te weinig hebben gedronken, geven we een zoutoplossing’, draagt Anita als voorbeeld aan.
Soep
‘Verder kunnen we helpen bij verstuikingen en uiteraard weer blaren behandelen.’ Tot die tijd blijft het Rode Kruis rustig op het terras zitten. ‘Helemaal niet erg’, vindt Anita. ‘Zo leer je de collega's van andere districten wat beter kennen.’
Aan de overkant van de weg bekijkt een oma met haar twee kleinkinderen de passerende wandelaars. ‘Gezellig’, noemt ze de doortocht. ‘Zo gebeurt er tenminste eens wat in Beltrum.’ De familie Nahuis staat even verderop de route af te speuren. ‘Nee, wij staan hier niet voor de gezelligheid’, vertelt vader Nahuis. ‘Mijn vrouw Lucie loopt met een paar vriendinnen mee en ze vertelde dat ze rond kwart voor twaalf hier zouden zijn.’ Zijn vrouw aanmoedigen vindt Nahuis prima, zelf meelopen is niet aan hem besteed. ‘Ik ben meer van de survivaltochten.’ Ook dochter Esther zag er niets in haar moeder te vergezellen. ‘Ik moet vanavond naar mijn diploma-uitreiking en daar wil ik natuurlijk wel fit verschijnen. Maar ik heb wel soep gemaakt. Die ga ik straks aan mama geven.’
Terwijl de familie Nahuis wacht op de intocht van moeder Lucie, eet Frans Heering uit Enter in alle rust een sinaasappeltje. Er is geen pareltje zweet op zijn voorhoofd te zien, terwijl hij toch echt al op de helft van de route is. Geen verrassing daarom dat het hier een ervaren wandelaar betreft. ‘Voor mij is de Barchemse4daagse een opstapje voor die van Nijmegen’, verklaart hij zijn deelname. ‘Maar eigenlijk doe ik aan alle grote vierdaagsen mee, van Limburg tot Friesland.’ Het wandelen gaat Heering zelfs zo makkelijk af dat hij zichzelf af en toe af moet remmen. ‘Eigenlijk ben ik een hardloper. Ik merk vandaag dat ik regelmatig de neiging krijg om te gaan dribbelen.’
naar de top van deze pagina





















































































naar de top van deze pagina
Barchemse4daagse ook in 2007 op wandelkalender (bron: http://www.destentor.nl/lochem/)
door RUDI HOFMAN


21 JUNI 2006 - BARCHEM - De eerste Barchemse4daagse die volgende week donderdag van start gaat, krijgt in 2007 zeker een vervolg. Dit zegt Jacobus Trijsburg, voorzitter van de Stichting Barchemse4daagse. Met iets meer dan duizend wandelaars is de organisatie volgens hem net uit de kosten.
De tweede editie in 2007 is gepland voor 5 tot en met 8 juli. Trijsburg hoopt dan circa 1500 deelnemers te verwelkomen. De voorzitter meldde gistermiddag dat voor de eerste vierdaagse de grens van duizend deelnemende wandelaars was doorbroken. ‘Ik kreeg om kwart over elf een mailtje van onze tweede penningmeester Gerard Kok dat we op 1004 wandelaars zitten. Mogelijk komen er hier nog een paar bij. Dit is voor ons een gebeurtenis van jewelste. We hebben hier vreselijk naar toe toegeleefd. Het zat ons helemaal niet lekker. In de eerste weken ging het heel hard met de inschrijving, maar daarna werd het minder.’

Vanaf komende maandag worden er in de plaatsen waar de wandelaars door heen komen huis-aan-huis vierdaagsebrochures verspreid. In totaal worden er hiervan twintigduizend gedrukt.

In de brochure staan alle wandelroutes behalve de 50-kilometerroutes. Die zijn weggelaten omdat zich slechts zo’n twintig lopers voor deze langste afstand hebben aangemeld. De andere afstanden zijn 20, 30 en 40 kilometer. Verder biedt de brochure onder meer informatie over de vele muzikale optredens tijdens de vierdaagse en is er aandacht voor activiteiten in de regio zoals de Doolhof in Ruurlo en de Witte Wieven in Zwiep.

De medaille die de wandelaars kunnen winnen als zij de vier etappes weten te voltooien, wordt volgende week woensdagavond officieel gepresenteerd in dorpshuis ‘t Onderschoer in Barchem. Hier begint die avond om acht uur een bijeenkomst waarvoor onder anderen alle vrijwilligers, sponsoren en donateurs zijn uitgenodigd.

naar de top van deze pagina




















































































naar de top van deze pagina