Terug naar het overzicht van De 75 van Hengelo verslagen Terug naar de homepage van Henri Floor De 75 van Hengelo
Dini en Janny Ribbers tijdens de finish van een Nijmeegse vierdaagse
Tweeling neemt wandelorganisatoren in het ootje ;
Inhoud Wandelknipselkrant week 10 , 13 maart 2005
[Dit artikel kwam tot stand m.m.v. Jansje Eerhard en Tanja Mast]
Bron: http://wandelknipselkrant.web-log.nl/

Het is ze met de paplepel ingegoten. Wandelen in vrijheid en blijheid. Door de natuur als een Flierefluiter.
Ze kregen het van de ouders mee, ouders die beter bekend stonden in de wandelsport als Pa en Ma Ribbers van de voormalige wandelsportvereniging de Flierefluiters in Almelo. Pa Ribbers staat bovendien in de geschiedenisboekjes als ‘De Overvaller”
Wie ? Dini- en Janny Ribbers, de Tweeling uit Almelo. De ëëneiige tweeling werd geboren op 26 juni 1949. Ook zij kozen het wandelpad. En hoe ?

Pa Ribbers was in Wereldoorlog II in het verzet. Met z’n ondergrondse kornuiten pleegde hij een overval op een bezette Nederlandse bank en is lange tijd bekend gebleven als De Overvaller. Net als zovelen zochten Pa en Ma Ribbers de vrijheid op na de bezettingsjaren. Ze gingen wandelen. Een mooie groep o.l.v. de heer Ribbers, die als de Flierefluiters door het Oostelijk deel van Nederland wandelden.

In 1949 werd een tweeling geboren. Wandelen werd er met de paplepel ingegoten. Uiteraard wandelde de Tweeling mee met de Flierefluiters. Later koos men toch het individuele pad. Het verhaal van de Overval werd menigmaal verteld. De Tweeling kreeg er zelfs een beetje van mee…..”Overval neigingen”………, gelukkig niet in bezettingstijd, maar op een sportieve manier. HWU bestuurslid Jansje Eerhard-Ketelaar en de Hengelose Wandel Unie werden in het ootje genomen…

De Overval
Enthousiast gemaakt in Almelo, waar Dini medewerkster is en Janny penningmeester van de Almelose Wandel Kring, wilden de dames wel meedoen aan ‘’de 75 van Hengelo”. Alleen, zoals sommigen meer vinden. vond men 75 kilometer wel erg ver. Ondanks het feit, dat de dames veel wandelen en al verscheidene malen de voetzolen over het Nijmeegse plaveisel hebben laten gaan bij de Vierdaagse.
Dus meedoen met ‘’de 75’’……..en ze bedachten een list. Een overval. Maar er was nog een andere reden, een zeer sociaal aspect…….. Zoals vroeger al gewoon was, zorgden de dames dat ze gelijke kleding aan hadden. Dini stond om 6 uur ‘s morgens aan de startlijn en als gebruikelijk was er de hartelijke ontvangst van Jansje. ‘’Gaat het goed meisje….”sprak de grijze ambassadrice van de HWU, die na de start vliegensvlug naar haar eerste post, op 10 kilometer met de hete thee klaar stond. “Prima hoor”was het antwoord van Dini Neijmeijer-Ribbers……………..
In de buurt van het kanaal Almelo-Nordhorn, vlak voor de 45 km Post- waar Jansje opnieuw met de rustpost was neergestreken, ging Dini uit de “strijd” …. Moeiteloos nam Janny – Mevrouw Stegink-Ribbers het stokje over. Zelfde outfit, zelfde lach, zelfde kwieke tred.
En daar is dan de ’45 km’’ post………..Jansje begroet “meisje Ribbers “ op dezelfde spontane manier. Er werd maar even gerust. Met kwieke stappen werd het verdere parcours afgelegd.
De ‘blokkade’ Jansje was genomen en de “Overval” was geslaagd tot nu toe.

De aap uit de mouw

Aangekomen bij de finish in Het Wandelhuis zitten Janny en haar wandelpartner na te keuvelen over de Prestatiewandeling Soms gaan de handen op elkaar, als er weer wandelaars binnen komen, die de monster wandeltocht hebben volbracht. Janny maakt het spektakel voor het eerst mee……..de wandelpartner had al meer ervaring met ‘’de 75”. Medewerkers en andere belangstellenden applaudisseren hard mee als er weer een wandelaar over de rode loper is binnen gekomen.Verzorgingsposten, die de taak erop hebben zitten, druppelen binnen om de materialen af te leveren en de sfeer van de finishende wandelaars mee proeven Ook Tanja Mast zit in de zaal. Zij is o.a. voorzitter van de Almelose Wandel Kring. Tanja en Janny zitten in hetzelfde bestuur….Dus Tanja is nogal verbaasd, dat Janny de 75 van Hengelo heeft gelopen. Janny had haar deelname verzwegen…….
Het ware verhaal komt eruit: Wandelpartner bij de 75 van Hengelo – Irma Meuleman uit Bathmen- had al verscheidene keren meegedaan, samen met echtgenoot Jan. Die is enige jaren geleden helaas overleden. Graag wilde ze ‘de 75 van Hengelo’nog weer eens meewandelen. Maar niet alleen. De Tweeling met het sociale hart riepen in koor: dan lopen we met je mee….Maar zoals gezegd was het voor hen wel erg ver……..vandaar de ‘wisseltruc’’ om een wandelpartner te ondersteunen. Anders gezegd: Het is dus niet alleen de sportieve kant maar ook de sociale inslag, die ‘de meisjes Ribbers” van huis uit meegekregen hebben.

In Het Wandelhuis maar ook later binnen de Hengelose Wandel Unie werd er over het bovenstaande nagepraat. Jansje Eerhard bleef nog steeds stomverbaasd. Ze was in het ootje genomen, wie =wie, terwijl ze de dames al vele jaren kent
Dini, die het eerste deel had meegewandeld was niet bij de ontknoping en kreeg er spijt van,dat ze de verbaasde blikken niet heeft kunnen aanschouwen.

Wisseltruc stemt tot nadenken
In evaluatiegesprekken over de 75 van Hengelo is ‘de wisseltruc’’ van de tweeling onderwerp van gesprek geweest. Er is serieus overwogen om de helft van de 75 kilometer ook in te passen. Echter om logistieke reden is dit niet uitvoerbaar.
Wel is er, mede hierdoor, een 50 kilometer Training gekoppeld aan de 75 van Hengelo, een 50 kilometer wandeltocht, minder dan 75 en een goede training voor de diverse Vierdaagse wandeltochten, die later in het seizoen op het programma staan.

Het is op het moment niet duidelijk of Dini en Janny aan de 50 kilometer meedoen. Eigenlijk zijn ze het aan hun stand verplicht. We zien het wel op 21 mei.

naar de top van deze pagina

Hans Davids