in memoriam Jaap Haal­boom: 30 april 1958 - 5 januari 2014

Onderstaande tekst is bewerkt. De originele versie staat op de weblog van Mari Smits.

Op dinsdagmorgen 7 januari 2014 werd ik op­ge­schrikt door het bericht dat Jaap Haal­boom (55) was overleden. Jaap was wel­is­waar ziek – hij was op zaterdag 4 januari 2014 ook niet aanwezig tij­dens de wan­del­tocht van WS78 in Utrecht – maar dat hij een dag later (zondag 5 januari) zou overlijden, had niemand verwacht. Ook zijn familie niet. Zij zullen een dierbare echtgenoot, (schoon)-vader en opa moeten missen. Wij wandelaars zullen het moeten doen zonder een sym­pa­thie­ke wan­del­maat, waarmee het goed praten was, vóór, tij­dens en na een wan­del­tocht. Ook zullen wij voortaan zijn honderden foto’s moeten missen, die hij vaak al enkele uren na afloop van de tocht op internet publiceerde.

Zelf leerde ik Jaap kennen tij­dens een Kennedymars in Haaksbergen, nu meer dan tien jaar geleden. Het was prettig om met hem een stuk op te lopen, want meestal had hij hetzelfde wandeltempo. Nadien kwam ik hem vaak tegen bij de wan­del­tochten van WS78. Vaak zag ik hem al in de trein, waar hij als treinforens een vast gebruiker van was. Meestal was hij in gezelschap van zijn vaste wandelmaatjes Alie en Afra. Daarnaast kwam ondergetekende hem ook tegen tij­dens zaterdagse Kennedymarsen – op zondagen liep hij uit principe niet – en tij­dens de Z tot Z tocht (110 km) in Zeewolde. Mijn laatste wandeling met hem was op 30 november 2013 in Friesland tij­dens de Scharsterrijn wan­del­tocht van de FLAL. Vanaf de laatste rust in Joure liepen we met elkaar op en ploeterden we over enkele modderpaadjes. Twee weken later liet hij verstek gaan bij de tocht van WS78 in Dordrecht, maar op zaterdag 21 december was hij nog van de partij bij de Sagambiaratocht in Putten. Zijn foto’s van deze tocht zijn nog te bewonderen op zijn webalbum.

Wij wandelaars zullen een sym­pa­thie­ke en markante wandelaar moeten missen en ook zijn vele foto’s. Ons verlies valt echter in het niet bij het verlies dat zijn naasten nu moeten dragen. Wij wensen hen daarbij veel sterkte en kracht toe. Vaarwel Jaap.

Mari Smits

Jaap Haal­boom heeft bij WS78 meer dan 5.000 km (125 tochten) gelopen.

Klik HIER voor de rouwkaart van Jaap Haal­boom.