Protestantse wijkgemeente 't Hoge Licht
naar het overzicht van alle verslagen van WZNTerug naar de homepage van 't Hoge Licht      Voorstel aan de kerkenraad WZN inzake ‘Beamer of boekjes’


Welke overwegingen spelen een rol?
Op basis van de inbreng van gemeenteleden op 6 februari jl. blijken de volgende overwegingen een rol te spelen bij de afweging beamer/boekjes:
1.
blijvend versus vluchtig: met een liturgieboekje kun je je op de dienst voorbereiden, je kunt iets nalezen, je kunt hem meegeven met de bloemengroet, e.d.;
2.
de presentatie is een kunst apart, vraagt kennis en ervaring van wie hem gebruikt en doet bij de kerkganger een beroep op oor én oog;
3.
een beamer vermeerdert de kansen van communiceren: (jonge?) mensen zouden visueel ingesteld zijn, de mogelijkheid tot het laten zien van afbeeldingen, kunst, diverse projecten, af¬kondigingen, zelfs filmpjes, enz.;
4.goede zichtbaarheid is een vereiste;
5.mensen met een visuele beperking kunnen door beamergebruik buitengesloten worden;
6.het milieuaspect: gebruik van een beamer vermindert mogelijk ons kerkelijk papiergebruik;
7.de techniek moet volledig in orde zijn (bouwtechnisch; beeldtechnisch; geluidstechnisch);
8.de esthetiek vraagt om fraaie inpassing in het kerkgebouw.


Voorstel aan de kerkenraad
A.
Als belangrijke conclusie geldt, dat gemeenteleden om diverse redenen (met name punt 1, 4 en 5) een beamer geschikt vinden als aanvulling op en niet als vervanging van een gedrukte liturgie.
B.
Als tweede conclusie van belang geldt, dat gemeenteleden openstaan voor het gebruik van een beamer in de eredienst, al leeft bij enkelen aarzeling vanwege ervaringen bij de andere wijk. De werkgroep liturgie adviseert de kerkenraad om op zondag een beamer te gaan gebruiken in het ‘nieuwe’ huis van de gemeente. Proberen en evalueren zijn belangrijk.
C.
De wijzen van gebruik, waarvoor gemeenteleden openstaan, zijn divers: de ene zondag is het een afbeelding bij de schriftlezing of preek, de andere dienst gaat het om info bij een stuk muziek, dan weer beelden van een project, of een filmpje ter inleiding op een preek, weer een andere keer staat er gewoon een mooi schilderij als zinvolle illustratie bij de dienst, enz.
D.
De werkgroep liturgie stelt voor om de beamer op zo veel mogelijk zondagen te gebruiken, al is het maar voor een klein onderdeel van de dienst. Zo kunnen gemeenteleden wennen aan de beamer en kunnen gebruikers (predikant, diaken, organist, kindernevendienst, e.d.) ermee leren omgaan. Voor de bediening zal ook in onze gemeente t.z.t. een zgn. beamteam nodig zijn.
E.
In het kader van duurzaamheid pleiten we voor een vermindering van papiergebruik. Daarvoor zien we de vier volgende mogelijkheden:
geen liedboekteksten op de gedrukte liturgie (kan op korte termijn);
afkondigingen minimaliseren, met name in omvang: toelichting op beamer;
een ‘groener format’ zoeken: meer tekst per vel (kan op korte termijn);
het is nog ter afweging of schriftlezingen wel of niet afgedrukt moeten worden.
Gezocht moet worden naar een goede balans tussen ‘zuinig’ en ‘verzorgd’. Idee voor op korte termijn: liedboeken vanuit Hoge Licht en M&M in de Grote Kerk leggen.
F.
Zodra de AK de keuze voor een toekomstig onderkomen van de gemeente gemaakt heeft, wordt een werkgroep ingesteld die zich met visuele ondersteuning van de kerkdienst bezighoudt.
G.
Deze werkgroep zal zich met name richten op de inhoudelijk-communicatieve, bouwtechnische, audiovisueeltechnische en esthetische aspecten in ons toekomstig gebouw.


Namens de werkgroep liturgie,
Hans Baart, Driebergen-Rijsenburg, 18 februari 2011



Pro memori:

Volgende onderwerpen:
6/3: ‘avondmaal’
20/3: ‘muziek’
3/4: ‘dekaloog en geloofs¬belij¬de¬nis’
17/4: ‘stiltekapel’
15/5: afronding

Punt van orde
de werkgroep eredienst is van plan om na het laatste gemeentegesprek een mogelijk werkplan te maken, indien de kerkenraad dat op prijs stelt.

Aandachtspunt
in het werkplan moeten we uitwerken hoe we drempelverlagend gemeente kunnen zijn voor visueel beperkte mensen.



naar de top van deze paginanaar de top van deze pagina