Alternatieve Apeldoornse- en Nijmeegse vierdaagse

Op donderdag 22 juli 2021 liepen we dag 1 van deze 4-daagse. Daarmee zorgden we er mede vorm dat we de ene dag naar het zuiden liepen en de volgende dag naar het noorden.

Na de start liepen we als eerste langs de Orderbeek. We kwamen uit op de Ordermolenweg. Deze volgden we tot het einde waarbij we ook de spoorlijn overstaken. Na oversteek van de Europaweg dwaalden we verder door Ugchelen. De beken Schoolbeek en Ugchelsebeek werden opgezocht en gedeeltelijk gevolgd. Daarop werd de Zuster Meyboomlaan bereikt. Deze weg volgden we, waarbij we onder de A1-snelweg doorliepen. Net voor de snelweg was een parkeerplaats waar met de echte vierdaagse een verzorgingspost gesitueerd is.

Vlak voordat buurtschap Engeland werd bereikt, zagen we een bank met leuning waar we een rust hadden en al een eerste deel van ons lunchpakket verorberden. Deze rust werd mede ingegeven omdat het nog geen 10 uur was, want om 10 uur ging café restaurant Foyer Riant open dat iets verderop lag. Er kwamen 2 wandelaarster langsgelopen die ook de 1e dag van de alternatieve Apeldoornse 4-daagse liepen. Later zouden we hen een aantal keren treffen.

Tegen 10 uur liepen we naar Foyer Riant en lieten de koffie goed smaken. Het was een café restaurant bij een manege. Tijdens onze rust kwam een wandelaar langsgelopen die de alternatieve Nijmeegse 4-daagse liep. Hij was niet op de hoogte van de alternatieve Apeldoornse 4-daagse. We kwamen uit op de Engelanderholt die overging in de Engelanderweg. We sloegen af over de Konijnenkamp. Na een bocht in deze weg zagen we voor ons de 2 eerdergenoemde wandelaarsters opstaan van een bankje en vervolgden zij hun pad. Zij hadden alleen een papieren routebeschrijving en zo gebeurde het dat, nadat wij de Berg en Dal weg waren overgestoken en achteromkeken, zagen dat ze nu achter ons liepen. Ze waren een eindje verkeerd gelopen.

We werden door hen ingehaald. Zij woonden beiden in Apeldoorn en konden dit lange weekend vrij nemen. Verderop, op een kruising, twijfelden ze hoe ze verder moesten lopen. Vlak voordat wij bij de kruising aankwamen liepen zij naar rechts. Wij liepen daar naar links en namen afscheid van hen. Nu gingen zij twijfelen. Uiteindelijk kwamen ze achter ons aanlopen en zeiden dat ze het verkeerd hadden gelezen. Dit voorval vond plaats op de grens van boswachterij Ugchelen Hoenderloo.

We staken de Arnhemseweg over. Bij café restaurant Ei-van-Columbus stond dat ze tot 12 uur gesloten waren. Daarop liepen we door naar het centrum van Beekbergen. Bij De-IJstijd hadden we een rust en lieten de koffie goed smaken. Op de voorgaande maandag hadden we hier ook koffiegedronken en dat beviel toen goed. Na een rondje om de Oude kerk kwamen we weer bij de Arnhemse weg. Hier stond op de hoek een winkel met veel verschillende modellen etalagepoppen, zie de fotoreportage.

Na Fletcher hotel Het-Veluwse-Bos werd Beekbergen verlaten. Opnieuw kwamen we door buurtschap Engeland. De alle-bankjes-app gaf aan dat hier een bankje was, maar helaas het bankje was er niet meer. Daarop hebben we het bankje uit de alle-bankjes-app verwijderd. De Arnhemseweg werd even opgezocht voor kruising met de A1-snelweg. We staken een zijtak van de Zwaanspreng over en bij een groot grasveld hadden we nog een laatste rust op een bankje. Verder liepen we nog langs de Kayersbeek, de Winkewijert en de Eendrachtspreng terug naar Apeldoorn.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor