Pronkjewailpad oostroute (2)

wandeltraject: Bad Nieuweschans-Booneschans-Den Ham- Bellingwolde-De Lethe-Bellingwolde.

Bij Bad Nieuweschans vervolgden we op vrijdag 11 juni 2021 de route. Over de Hamdijk werd Bad Nieuweschans verlaten. Over fietspaden liepen we door Bos op Houwingaham naar Boonenschans. Hier verlieten we de officiele route. Op de FB groep "Tocht om de Noord" hadden we voor het komende traject alarmerende berichten gelezen over het hoge gras. Van een de voorgaande dag ontmoette wandelaar, die toen fotoos van ons had gemaakt, vernamen we ook dat het beruchte graspad ook sporen van voertuigen bevatte waardoor de kans op verzwikken groter was. Nu volgden we grotendeels de wit/rode markeringen van het Noaberpad tot aan Bellingwolde. Daarbij kwamen we door buurtschap Den Ham. In Bellingwolde liepen we naar molen Veldkamp's meuln voor een stempel. Hoewel de app aangaf dat we molen open zou zijn, bleek dit toch niet het geval. Daarna voerde de route fraai door buurtschap en natuurgebied De Lethe. Dit was in het begin een grenswandeling. We liepen hier pal langs de Duitse grens. Even liepen we Duitsland in over een asfaltweg om even het gevoel te hebben dat we in Duitsland waren geweest. De route voerde over de vestingwerken: de Flèche en de Redoute.

De naam Lethe verwijst naar de vroegere grensrivier tussen Westerwolde en Oost-Friesland. In de Griekse mythologie is de Lethe de rivier der vergetelheid uit de onderwereld waaruit de doden dronken om hun aardse leven te vergeten. Een toepasselijke naam voor dit stiltegebied met slechts hier en daar een huis. In de 18de eeuw vond men het nodig om hier vestingwerken te bouwen. Deze plek werd namelijk niet beschermd door het Bourtanger moeras. Nu is het hier vredig. Maar voor de opening van de grenzen werd hier druk gesmokkeld, wat soms gepaard ging met geweld. Het B.L. Tijdenskanaal is vernoemd naar boer Tijdens, die van 1891 tot 1901 lid van de Tweede Kamer was.

Vlak voordat De Lethe werd verlaten zagen we bij een huis een schuur met openstaande deur waarop een A4tje was vastgemaakt waarop stond dat wandelaars werden uitgenodigd voor een kop koffie of thee. In de schuur stond een koffiezetapparaat en een oude Tomado ketel om water op te warmen. In de schuur stond een tafel met 4 stoelen en in een hoek hing een potje voor een vrijwillige bijdrage. Na oversteek van het B.L.Tijdenskanaal zagen we bij een huis meerdere fraaie en aparte houtsnijwerken.

Over de Kerkweg werd de doorgaande weg door Bellingwolde bereikt. Daarbij kwamen we nog langs de begraafplaats "Nederlandse Oorlogsgraven Belllingwolde". Hier stonden hele aparte grafstenen. Bij de Magnuskerk haalden we een digitale stempel. Bij deze kerk staat een losstaande kerktoren.

De Magnuskerk van Bellingwolde is een laatgotische kerk. Hij is gebouwd in 1527, nadat de Dollardvloed van 1509 een eerdere kerk zwaar had beschadigd. Bij het bouwen van de nieuwe kerk is materiaal gebruikt van de afgebroken kerk van Ulsda. Binnenin de kerk zijn onder andere verschillende kruisribgewelven te bewonderen. Ook heeft de kerk heeft een preekstoel met achterschot en klankbord uit het jaar 1660. Het orgel werd in 1797 gebouwd door orgelbouwers Schnitger en Freytag. De kerk is in gebruik bij de Protestantse Kerk in Nederland.

Verder liepen we over de Hoofdweg door Bellingwolde. Talrijke fraaie huizen werden op de gevoelige plaat vastgelegd. Bij camping Rigtersheert stond mooi grote oude auto, een Daimler uit 1955. De carrosserie zag er uit als nieuw. Nu was het niet ver meer naar ons eindpunt voor deze dag. Dat was op de parkeerplaats langs het Dorpsplein.

Henri Floor