Pronkjewailpad: Harkstede - Slochteren

Op zondag 16 juni 2019 reden we met de auto naar Harkstede. Daar pakten we rond 9 uur de route weer op. Over de Rijpmaweg liepen we naar Schaaphok. Onderweg sloegen we een graspad in. Daarna sloegen we weer een pad in, een pad dat duidelijk zichtbaar was. Na een paar 100 meter bleek dat we aan de verkeerde kant van het water liepen. We liepen terug naar het asfaltfietspad en volgden dat naar Schaaphok. Hier was een rustpunt post die ook stempelpost was. We konden hier koffie drinken en onze waterflesjes bijvullen. Toiletbezoek was ook mogelijk. Er waren hier ook meerdere zitplekken en we willen deze post dan ook een 5 sterren post noemen.

De eigenares van Rustpunt Schaaphok, Hennie Landman schrijft over haar boerderij: Ons pand was vroeger een boerderij. Wij hebben het 23 jaar geleden gekocht en hebben er plezierjachtjes gebouwd. Het pand staat midden in een prachtige natuurgebied, waar veel gewandeld en gefietst kan worden. Momenteel doet mijn man reparatiewerk op grotere schepen en legt hij leidingwerk aan in diverse fabrieken. Thuis in de werkplaats maken we in opdracht hekwerk voor de tuin en pergola’s. Ook maken we trappen, tafels, railingen enz. in RVS (roest vrij staal) voor kantoren en doen we reparatie aan kraanbakken (en zo nog meer…). Mijn hobby’s zijn handwerken (waaronder quilten), poppen maken, bloemschikken en tuinieren. Ook wandelen en fietsen doe ik graag. Rustpunt Het Schaaphok bevindt zich vlakbij het prachtige natuurgebied 't Roegwold.

Vooralsnog was het een zonnige dag. In Schaaphok kwamen we nog langs een voormalig kerkje dat thans een woonhuis was. Nabij buurtschap Denemarken betraden we natuurgebied 't Roegwold. We volgden een tijdlang de Slochter Ae. We ontmoeten nog 2 Pronk­je­wail­padlopers die de noordroute liepen. Later kwamen we nog langs 3 molens te weten De Groote Polder molen, molen De Ruiten en de Fraeylemamolen. Bij De Groote Polder molen troffen we nog een achterop komende Pronk­je­wail­padloper. Zij was net als wij ook in Harkstede begonnen. Zij was daar door haar man gebracht. Na afloop van haar dagetappe kwam manlief haar ook ophalen.

Bij molen de Ruiten troffen we nog een dame op de fiets. Zij vroeg ons of we Pronk­je­wail­pad­wan­de­laars waren. Dat geeft aan dat het Pronk­je­wail­pad bekend is. Bij de Fraeylemaborg was een soort bazaar aan de gang en besloten daarop bij CR De Driesprong koffie te drinken omdat het daar rustig was.

De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In de oranjerie vindt u een speelse presentatie over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden. In het park staan 17de en 18de eeuwse zandstenen tuinornamenten.

De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting. Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning.


Met bus 178 reden we naar Groningen en daarna met bus 5 naar Harkstede Daarna reden we met de auto naar ons vakantie-overnachtingadres.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor