Fivelstadtocht

Op zaterdag 8 september 2018 werd de Fi­vel­stad­tocht georganiseerd door de Stichting Activiteiten Stad Appingedam. Wij besloten op de voorgaande vrijdag in het naburige hotel "Het Wapen van Leiden" te overnachten. Het hotel lag op 80 meter van de start. De start was vanuit het Oude Raadhuis dat aan de Nicolaikerk is aangebouwd. Meteen na de start voerde de route door de kerk. Het was een mooi gezicht om al die wandelaars te zien dringen om in de kerk te komen. Dat maak je niet vaak meer mee. In de kerk was een stand van Truus en Marjan's Damster kaashuis en kregen we hier een stukje kaas. Buiten de kerk kregen we een krentenbol, verpakt in een plastic zakje van hoofdsponsor Kuiper Schoenen.

Daarna staken we het Nieuwe Diep over bij paviljoen Overdiep en liepen langs de Stadshaven. Daarna voerde de route over het Eendrachts terrein en hadden zicht op de voormalige Stroo­car­ton­fabriek. Bij de Kanaalweg kregen we nog een appel. We staken het Eemskanaal over. Nu volgden we de weg naar Steendam. We staken het Af­wa­te­rings­ka­naal van Duurswold over en kwamen bij de stempelpost die gevestigd was in café restaurant Pim en Leni te Steendam. Hier hadden we op 4 november 2017 met de FLAL een rustpost. Toen liepen we Gasbel en Fraey­le­ma­borg­tocht vanuit Slochteren. Na de rust kwamen we een 25 km wandelaar tegen. Hij was gelijk met de 40 km lopers gestart en omdat hij geen markeringen meer zag was hij bang dat hij de afslag van de 25 km had gemist.

Nu liepen we een tijdlang langs het Schildmeer Bij vakantiepark De Otter liepen we lang het fotopunt Schildmeer van het Pronk­je­wail­pad. Tot aan het Dannemeer dwaalden we vervolgens door natuurgebied 't Roegwold. Nu was ongeveer 13 km afgelegd. Vrijwel dezelfde route liepen we in de maand juni ook al, maar dan als onderdeel van het Pronk­je­wail­pad. We kwamen trouwens nog een Pronk­je­wail­pad­wan­de­laar­ster tegen. Zij had een zonnebril op die zodanig weerspiegelde dat je jezelf er heel duidelijk in zag.

Nu zetten we koers naar Schildwolde. Hier bekeken we de kerk van Schildwolde, die naast de Juffertoren lag. De Hoofdweg volgend kwamen we in Hellum bij de Alfriduskerk. De afgelegde afstand bedroeg hier 17½ km. Zowel in deze kerk als alle andere bezochte kerken waren de aanwezigen enthousiast. Daarna liepen we naar de Provinciale weg. Maar net voor de weg sloegen we af over een zand/graspad. Op een splitsing kwamen twee wandelaars teruggelopen. Dat was op een splitsing zonder pijl. Zij hadden de parkoersbeschrijving verkeerd geïnterpreteerd. Daarna bleven zij een tijdlang vrij dicht achter ons aanlopen. Daarbij praatten ze vrij luid. Omdat wij daar geen behoefte aan hadden, lukte het na verloop van tijd om toch van hen af te komen.

Daarna liepen we langs Siddeburen. In buurtschap Gaarland kregen we een flesje water met citroensmaak dat 0 calorieën arm was. Toen Coos zei dat ze de dop van het flesje bewaarde, nadat ze het had opgedronken, zei de gever van het flesje, o ja mijn vader had mij daarop nog geattendeerd om de doppen te bewaren. Door het Huisweersterbos werd het Af­wa­te­rings­ka­naal van Duurswold bereikt en even later overgestoken. Daarop werd Tjuchem bereikt. Hier bezochten we de Nederlands Hervormde kerk. Dit is het kleinste kerkje van de provincie Groningen waar geregeld nog diensten plaatsvinden. De kerk was op het moment van ons bezoek onbemenst.

Het Af­wa­te­rings­ka­naal van Duurswold werd weer opgezocht en even gevolgd. Daarop werd Meedhuizen bereikt. Op 29 km was bij Dorpsherberg Lanting een stempelpost. Daarna kwamen we langs een grote gasinstallatie, locatie Amsweer. We liepen hier rechts omheen terwijl we volgens de rou­te­be­schrij­ving links om moesten lopen, maar we volgden de pijlen. We kwamen bij de N362 die overgestoken werd voor een bezoek aan buurtschap Amsweer. Bij de familie Burema was op 33 km een stempelpost. Omdat we de laatste waren, kregen we een schijf kruidkoek gratis. Het was toch zonde om het weg te gooien. Bij de boerderij was een schaap met twee lammetjes.

Nu werd koers gezet naar het Eemskanaal. Na de brug liepen we over een steil trappetje naar beneden en volgden het Eemskanaal. We waren op tijd het Eemskanaal overgestoken want even later ging de brug open. Dat zou ons zeker 10 minuten hebben gekost en we waren al aan de late kant. Rond 5 uur werd in Opwierde bij buurt­ver­e­ni­ging Opwierde II de laatste stempel gehaald. Nu was het nog 1550 meter naar de finish waar we om 17.22 uur arriveerden. Snel meldden we ons af. We lieten onze wandelboekjes stempelen en kochten nog een blauw poloshirt met opdruk "Fivelstadtocht" voor tien euro.

Het was een hele aardige tocht geworden. Het was voor 99% drooggebleven, dus een prima wandelweer met een maximum van 18 graden. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor