11-stedenpad van Woudsend naar Sondel

Op donderdag 12 juli 2018 stond de etappe van Woudsend via Balk, Ypelcolsgea, Balk, Wijckel, Sloten, Wijckel en Balk op het programma. Met de auto reden we naar het centrum van Balk. Hier namen we de bus naar Woudsend. Toen we bij de brug in Woudsend kwamen, was deze net open. Na de brug liepen we naar Molenhuis De Jager. Opvallend in Woudsend waren de lange smalle stegen. Na de Karmelkerk, die een waterstaatskerk is en de molen 't Lam werd Woudsend verlaten en ingeruild voor Ypelcolsga.

De Karmelkerk is in 1837 gebouwd. Het is een ‘waterstaatskerk’, gebouwd met subsidie van het Rijk. Voorwaarde was wel dat het Ministerie van Waterstaat het ontwerp moest goedkeuren. De architect was Albert D. Duif uit Balk. Het werd een bakstenen kruiskerk, opgetrokken in de classicistische stijl. Achter op de kerk staat een scheepswindvaan in de vorm van een 18e eeuws spiegeljacht.
Op de plaats waar nu de kerk staat, bevond zich vroeger een klooster van de paters Karmelieten. De kapel van het aan St. Michaël gewijde klooster werd na de Reformatie in 1580 door de protestanten in gebruik genomen. In 1660 kwam er een nieuw gebouw met een spitse toren voor in de plaats. Daarvoor legde het zoontje van grietman Duco van Burmania de eerste steen.
Een kerk wordt een Waterstaatskerk genoemd als die kerk tussen 1824 en 1875 is gebouwd met financiële steun van de overheid. De bouw en het ontwerp was onderhevig aan de controle en goedkeuring door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Een Waterstaatskerk staat dus niet voor een bepaalde bouwstijl.

Langs de provinciale weg N928 stonden 2 aparte beelden. Daarna kwamen we bij de begraafplaats van Ypelcolsga die pal aan de N928 lag. Hoewel we pas 2½ km hadden gelopen, hadden we zin in een rust. Op de begraafplaats bleek ook een klokkenstoel te staan. Het enige bankje op de begraafplaats stond gelukkig in de schaduw.

Daarna zetten we koers naar het Slotermeer dat we naar Balk volgden. We liepen om bungalowpark Markant heen. Daarna werd het centrum van Balk bereikt. Bij café "Bij de Luts" hadden we een rust. We vroegen hier om een stempel. Toen de stempel gevonden was en op de stempelkaart geplaatst was, zag de man de stempel van autogarage Firezone te Woudsend. O, zei hij dat is mijn autogarage. Het café lag vlak bij het raadhuis. Het raadhuis van Balk is het voormalige gemeentehuis.

Daarna zetten we koers naar Wijckel. Bij een theeschenkerij dronken we koffie verkeerd. We waren afgestapt van de favoriete drank Latte Macchiato omdat in dit gebied dit niet zo lekker smaakt, maar meestal wel duurder is dan koffie verkeerd.

Nu werd koers gezet naar Sloten. Sloten is een leuk oud stadje. Bij de VVV haalden we de controlestempel. Na molen De Kaai werd Sloten weer verlaten. Nu volgden we een schelpenpad langs de Ee. Uiteindelijk kwamen we weer in Wijckel uit en dronken bij dezelfde theeschenkerij koffie verkeerd. Het plan was om de dagetappe op een plek te verlaten vanwaar het nog eens 2 km lopen naar de auto was. Maar toen we bij een bushalte in Sondel kwamen, bleek dat bus 47 hier ook reed en naar het centrum van Balk reed. Daarop besloten we onze dagetappe met ± 2½ km in te korten. Het was de hele dag droog, hoewel, eenmaal was er wat nevel op ons pad doordat het land werd besproeid en de harde wind voor de nevel zorgde.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor