Pronkjewailpad: Leens-Winsum

Op zondag 24 juni 2018 liepen we van Leens naar Winsum. We reden eerst met de auto naar Leens. Normaliter zouden we met de bus naar Leens gaan, maar de eerste bus vanuit Winsum ging pas om 9 uur. Nu konden we rond 8:15 uur startten. Bij de start was het droog maar met 13° fris met windkracht 4. De eerste kerk waar we in Leens langs kwamen was de Andreaskerk. Verderop kwamen we bij Dierentuin DoeZoo. Deze was, volgens verwachting, dicht. Maar omdat het een stempelpost was liepen we hier wel naar toe en konden digitaal stempelen. Om digitaal te kunnen stempelen moet je de stempelpost op een minimale afstand van 50 meter benaderen.

Kriebelbeestjes zijn niet eng
Misschien vind je sommige kriebelbeestjes even eng als interessant, maar het zijn eigenlijk allemaal hele nuttige beestjes. Insecten ruimen de rommel op, helpen planten met het verspreiden van stuifmeel zodat er nieuwe plantjes groeien. En ze vormen voedsel voor andere dieren, zoals vogels en reptielen. In DoeZoo kun je al deze dieren tegenkomen! DoeZoo vindt het belangrijk dat iedereen de natuur kan ontdekken. Ook kinderen en volwassenen met een beperking. Daarom bieden we je een park waarin alle zintuigen een rol spelen: horen, voelen, ruiken en proeven. En daarom is het overgrote deel van DoeZoo ook toegankelijk voor rolstoelers. En we zijn niet alléén toegankelijk voor mensen met een beperking; DoeZoo biedt ze ook een werkplek, bijvoorbeeld in onze Herberg De Wierde.

Daarna kwamen we langs het omgrachte huis Verwildersum. We staken de Hoornse Vaart over en daarop werd stempelpost Museumboerderij Verhildersum bereikt. Hier zagen we nog een affiche van De Ploeg. De Ploeg staat centraal bij Tocht om de Noord 2018. We staken de N361 over. Over deze weg waren we met de auto naar Leens gereden. We kwamen bij Wehe den Hoorn en maakten vooralsnog een omtrekkende beweging om het centrum van Wehe den Hoorn. Haast plotsklaps stonden we bij de hervormde kerk en toren. Verderop kwamen we ook langs de Sint Bonifatiuskerk. Daarna was het even zoeken naar B&B De Energiek. De (oude) route liep hier niet langs. Buiten bij de ingang was een stempelkastje.

We staken de Kromme Raken over. Toen we Eenrum naderden keek ik op de ingetekende route in de app. Tot mijn grote verbazing bleek de route op de app anders te lopen dan de gps route op afstandmeten.nl. De eerste stempelpost in Eenrum was bij Abraham's Mosterdmakerij. We kregen hier als pronkje een zakje mosterd en een zakje zout. Omdat de Latte Macchiato hier niet zo lekker smaakte, besloten we spoedig verder te lopen. De tegenoverliggende Kaarsenmakerij Wilhelmus was dicht en daarom stempelden we digitaal.

Omdat we de vorige dag ook al in Eenrum waren geweest, liepen we nu rechtstreeks naar café restaurant 't Gemeentehuis. Hier schuilden we voor de motregen. De Latte Macchiato smaakte hier ook niet zo bijzonder. Later namen we ook nog een pannenkoek. Toen we verder liepen was het droog, maar niet voor lang. We pakten de route op waar we deze verlaten hadden. Zodoende kwamen we nogmaals langs café restaurant 't Gemeentehuis. Maar daarvoor kwamen we ook nog langs Galerie Het Raadhuis. Verder kwamen we nog langs B&B De Lastpost. Hier overnachtte een voor ons bekende wandelaar uit Enschede die ook etappes van het Pronkjewailpad liep. Hij was op dat moment nog bezig om de wandelroute voor de eerste keer af te ronden. Inmiddels heeft hij het pad ook al voor de tweede keer gelopen. Daarbij liep hij in tegengestelde richting.

Na de Laurentiuskerk begon het weer te motregenen. Daardoor verslapte onze aandacht voor gesloten stempelposten zoals Brood en Kado en Van der Meulen Klopenmakerij en schoenmode. Van een Jumbomedewerkster te Leens hoorden we eerder dat in deze Klompenmakerij haar opa en oma woonden. Wij hadden eerder bij de Jumbo in Leens om een stempel gevraagd en toen had zij gezegd dat haar opa en oma in Leens in ieder geval een stempel hadden. Toen wisten we nog niet dat dit een stempelpost zou zijn. Stempelpost Plantage te Eenrum zagen we wel, maar de route voerde er ook dwars doorheen. De route voerde ook door Arboretum Notoarestoen. Dit was een lusje. Daartoe was ons toegangshek tevens ons uitgangshek.

Het groene levenswerk van notaris Smit
Het arboretum Notoarestoen in Eenrum bevat een internationale plantencollectie met de Japanse tempelboom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse Sequoia''s, rododendrons en nog veel meer. De tuin is het levenswerk van notaris Smit uit Eenrum, vandaar de naam ''Notoarestoen'': Gronings voor ''tuin van de notaris''.
Notaris Smit uit Eenrum startte in 1968 met de aanplant van zijn bijzondere bomencollectie in een kaal weiland van 2 hectare. Met behulp van dertig vrijwilligers uit het dorp werden honderden bomen en struiken geplant. Allereerst legde notaris Smit een windsingel aan rondom het terrein. Dit om een middengebied te creëren waar de gure Groningse zeewind de exotische bomenpracht zo min mogelijk zou kunnen beschadigen.
In de loop der jaren groeide zijn liefde voor de rododendron. Van heinde en ver haalde hij bijzondere soorten: Amerika, Engeland, Denemarken. Regelmatig werden in de reiskoffer stekjes naar Eenrum vervoerd. Alvorens de struiken werden geplant, werd de grond goed geprepareerd. Zo gebruikte hij dennennaalden, die door het echtpaar Smit werden verzameld in de bossen van Borger. Smit vond het een uitdaging om te laten zien dat op de stugge Groningse klei een grote variëteit exotische bomen kan gedijen.

De volgende etappeplaats was Mensingeweer. Bij molen Hollands Welvaart was een stempelpost. Hier dronken we koffie verkeerd. Daarna kwamen we door Schouwerzijl. Hier was nog een stempelpost bij de kerk. Bij Schaphalsterzijl staken we het Winsumerdiep over. Na Schilligeham werd Winsum bereikt. Nabij hotel Mareland verlieten we de route en liep ik alleen naar de bushalte om de auto vanuit Leens op te halen. Een groot deel van de dag hadden we in regenponcho's gelopen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor