6e vierdorpen tocht
Op zaterdag 24 maart 2018 organiseerde WS78 een tocht vanuit Klarenbeek. Er werden in dit weekend 6 routes georganiseerd, 4 nachttochten en 2 dagtochten. Van de twee dagtochten, 20 en 40 km, kozen wij de 40 km route. Er waren lussen van 20 km gemaakt. De 20 km volgde de 2e lus van de 40 km route. Daardoor zagen we bijna geen 20 km lopers. Vanwege de nachttochten kon deze dag gestart worden tussen 7 en 9 uur. Met het openbaar vervoer konden we niet voor 8:15 uur in Klarenbeek aankomen en dan was het nog ruim 20 minuten lopen naar de start. Daarom kozen we er dit keer voor om met de auto te gaan. Daardoor konden we rond 7:45 uur startten.

Klarenbeek werd verlaten langs molen De Hoop en de RK Maria Hemelvaart kerk. Daarna dwaalden we door het Klarenbos. Daar troffen we een echt kabouterdorp aan. In een halve cirkel telde we maar liefst 12 roodgekleurde kabouterwoningen. We werden ingehaald door een beheerder van de Facebookgroep "4daagse wandelvrienden". Zij liep de Kennedymars.

Na station Klarenbeek volgden we de doorgaande verkeersweg over een vrijliggend fietspad over een afstand van ruim een km. Daarna sloegen we af en dwaalden door het bosgebied van Landgoed Beekzicht. Op 6 km was de eerste verzorgingspost in het buitengebied van Voorst. Deze 4-dorpentocht werd voor de zesde keer georganiseerd en op deze rustpost waren we in voorgaande jaren ook al geweest. We lieten ons hier een broodje met twee knakworstjes goed smaken. Naast mij zat een kennedymarsloper en hij vroeg mij of ik het lusje al gehad had. Want vanaf deze verzorgingpost maakten we een lus van 8 km. En het broodje met de knakworstjes was in principe voor na de lus bedoeld.

Net toen we aan de lus begonnen kwamen twee bekende Kennedymars-wandelaars uit de provincie Groningen aangelopen. Zij hadden het lusje er dus al opzitten. Maar hun totale afstand bedroeg hier 54 km. Verder liepen we naar buurtschap Gietelo. Daarna dwaalden we door landgoed De Poll. Na een bomenpad over een dijk nabij De Halmen kwamen we uit op het Middelbeekspad, een betonnen weg. Vervolgens kwamen we in de nabijheid van ruïne Nijenbeek. Er was door de organisatie van WS78 geen pijl naar de ruïne geplaatst zodat de meeste wandelaars hieraan voorbij gingen. In het infobulletin was deze ruïne wel genoemd. Wij liepen wel naar de ruïne. Nabij de ruïne waren meerdere bankjes en wij kozen het bankje dat het meest uit de wind lag. De afgelegde afstand bedroeg hier 10 km. Het wandeltempo zat er deze dag helemaal niet in en we genoten met volle teugen van het mooie uitzicht op de ruïne.

Na deze rust moesten we over een hekwerk langs de IJssel stappen. Dit afgerasterde grasgebied werd bij de controlepost van de Kennedymarslopers verlaten. Dat was net toen een paar groepen hardlopers langs renden. Spoedig daarna werd de Houtwalstraat verlaten en over een parkoers tussen weilanden door werd de bomendijk weer opgezocht en gevolgd. Daarna was het niet ver meer naar de rustpost te Voorst. De afgelegde afstand bedroeg nu 14 km. Over de Appense Enkweg werd de rustpost verlaten. Daarna liepen we nog over de Bandijk en dwaalden door het Klarenbos naar de finish. Hiermee zat de eerste lus van de 20 km er op.

De startlocatie ligt in Klarenbeek, gemeente Voorst. Nu werd de startlocatie verlaten door Klarenbeek, gemeente Apeldoorn. Toen we naar de Verloren Beek liepen, zagen we in de verte twee bekende wandelaars teruglopen, waarvan we zeker wisten dat zij de 40 km niet liepen. Het was het punt waar de terugroute de heenroute raakte. Wij volgden de Verloren Beek en verderop de Beekbergsebeek. We kwamen uit bij de A50 snelweg en volgden deze even parallel. Bij het Apeldoorns kanaal aangekomen liepen we onder de A1-snelweg door. We volgden het Apeldoorns kanaal tot Oosterhuizen. Hier staken we het kanaal over. Oosterhuizen werd in westelijke richting verlaten. Lieren werd bereikt. Hier was een rustpost bij station Beekbergen van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. De route voerde hier ook fraai over het stationcomplex.

Nadat we Lieren verlieten hadden we meerdere keren zicht op de spoorlijn van Apeldoorn naar Dieren waarop de Veluwse Stoomtrein Mij. met oude treinen rijden. Wij troffen het dat we een locomotief meerdere malen zagen rijden. Er werd geen dienstregeling uitgevoerd want de trein reed een paar keer heen en weer. We kwamen langs een wandelwegwijzer met de verwijzingen van het Marskramerpad, het Maarten van Rossumpad en dat het nog 6 km naar Klarenbeek was en 11 km naar Eerbeek. Nu liepen we over de Ruggeweg. Deze weg is een bekend traject van de Apeldoornse 4-daagse. Bij halte Immenbergweg liepen we onder de A50-snelweg. Daarna liepen we over golfterrein De Scherpenberg.

Bij camping De Bosgraaf hadden we nog een rust bij het campingcafé. We kwamen weer bij het Apeldoorns kanaal en volgden dit 1½ km. Op 35½km was nog de fruitpost. De bananen waren op, maar dat was ook niet verwonderlijk, want wij liepen kort voor de pijlophalers. Niet veel later kwamen we bij het eerder genoemde raakpunt bij de Verloren Beek. Over een graspad liepen we naar de Klarenbeekseweg. Voordat de finish werd bereikt liepen we nog fraai langs de Beekbergse Beek. Na De Wierd-plas werd Klarenbeek weer bereikt. De finish werd rond 17:50 uur bereikt. Hiermee hadden we over deze WS78 tocht een historisch lange tijd van 10 uur gedaan. Normaliter mag je over een tocht maximaal 8½ uur toen. Door de vroegere starttijd konden we er nu dus 10 uur over doen. Coos was trouwens een half uur eerder binnen.

Twee keer eerder hadden we 10 uur over een 40 km lange WS78 tocht gedaan. Maar dat was met het nalopen van een tocht. Op 16 oktober 1982 liep ik een tocht vanuit Oisterwijk na die op 9 oktober werd georganiseerd. Op 7 oktober waren mijn ouders 35 jaar getrouwd en dat vierden zij op 9 oktober. De tweede keer was op 26 maart 1994. Toen liep ik de tocht vanuit Hilversum na. Op die dag werd er ook een WS78 tocht vanuit Essen in België georganiseerd. Omdat ik in die periode last van mijn rug had, wist ik niet zeker of ik wel weer 40 km kon lopen. 31 december 1994 was de laatste datum dat een WS78 tocht officieel kon worden nagelopen.

Het was weer een mooie tocht geworden. Met een deelnemersaantal van 660 mag WS78 best tevreden zijn. Er waren 338 wandelaars die met de verschillende nachttochten hadden meegedaan. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Het IVV-nummer was 16662.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor