wandeling van Boxtel naar Oisterwijk

Op woensdag 21 februari 2018 organiseerde Wandelpool een tocht vanuit Boxtel. Het trefpunt was station Boxtel. Toen ik om 8:05 uur bij station Driebergen/Zeist aankwam, stond daar een intercity die daar normaliter niet staat. Het bleek dat er een wisselstoring was. Omdat het buiten koud was besloot ik de trein in te stappen en op internet te kijken wat de verwachtingen voor mijn trein reis deze dag kon zijn. Op ns.nl stond dat de problemen vermoedelijk rond 9:30 uur opgelost zouden zijn. Toch besloot ik in de trein te blijven zitten.

Een medetreinreiziger meldde op een gegeven moment dat de trein over 20 minuten in de richting van Utrecht zou vertrekken. De trein vertrok om 8:29 uur. Na de overstap in Utrecht op de trein naar 's-Hertogenbosch bleek dat de trein langzaam achter een goederentrein reed. Na Geldermalsen kon de intercity passeren. Door de inmiddels opgelopen vertraging gaf ns.nl aan dat een overstap in 's-Hertogenbosch niet haalbaar was. Maar in 's-Hertogenbosch bleek dat de stoptrein naar Boxtel op de intercity moest wachten en zodoende kon ik de trein nog wel halen.

Rond 10 uur begaven we ons op pad. Boxtel werd verlaten door industriegebied. Buiten Boxtel werd de Beerze opgezocht en volgden we deze ongeveer drie km. Onze wandelgroep bestond uit 17 man. Het grootste deel van de groep passeerde op een gegeven moment twee paarden. Maar achterin de groep waren een paar gaten. De twee paarden besloten het gat op te vullen en liepen enige honderden meters achter de wandelgroep aan, maar ik liep achter de paarden aan. Toen het wat breder werd, bleven de paarden op het pad staan. Door hoog gras kon ik om de paarden heenlopen.

We kwamen bij de Kempseweg. De organisator van de groep vroeg aan mij of het tempo te hoog was omdat ik nogal achterbleef. Ik zei dat het tempo goed was voor mij. Bij wandelpool wordt in het tochtenoverzicht met schoentjes de te lopen wandelsnelheid aangegeven. Voor deze tocht stonden twee schoentjes vermeld dat overeenkomt met ongeveer 5 km per uur. Verder liepen we langs de Beerze tot aan een wiebelbrug over de Beerze. Dit was een vrij nieuwe brug. Want toen ik hier de vorige keer kwam was hier een houtenbrug. Maar toen stond er een bordje bij dat er plannen waren om deze brug te vervangen.

Aan de overzijde van de brug werd halt gehouden. Het bleek dat we hier een korte pauze hadden. Bovendien moesten we de wiebelbrug weer oversteken omdat de route de Beerze bleef vervolgen. Was de Beerze tot dat moment vrij recht, nu ging de Beerze hier meanderen. Toen ons pad langs de Beerze werd verlaten, liepen we over een recht bospad langs huize Kampina naar de Melaniedreef. Even volgden we deze maar werd spoedig weer verlaten. Nu dwaalden fraai over het gedeelte van de Kampina waar bijna geen bomen stonden. Door de stralende zon was het hier een prachtig gezicht. In dit gebied liggen ook talrijke vennen. Zo zagen we de Zandbergsvennen en de Brandvennen. Bij een paar bomen met twee bankjes hadden we weer een rust. Het was hier behoorlijk koud met de wind en we waren dan ook blij toen een van de wandelaars voorstelde aan de organisator om verder te lopen.

De Melaniedreef werd weer overgestoken. Nu volgden we de Balsvoortseweg, die tussen Balsvoort en de Kostersche Hoeven loopt. We kwamen bij de Heiloop en volgden deze naar de Logtsebaan. De Heiloop hadden we al eerder gezien, toen deze nabij de eerder genoemde wiebelbrug in de Beerze uitmondde. We volgden de Logtsebaan parallel over een graspad en staken we Beerze nog over. Daarna liepen we over een dijk langs en later om buurtschap De Logt heen. Daarop werd landgoed Rosephoeve betreden. Na een ven werd de Fransebaan bereikt en gevolgd naar de Oirschotsebaan waaraan onze grote rust lag, te weten 't Klaterwoud - Klein Oisterwijk. We lieten ons twee Latte Macchiato's goed smaken.

Na de rust werd de beek Rosep opgezocht. Na een weiland volgde een erg drassig pad. We waren echter vooraf gewaarschuwd dat sommige paden modderig konden zijn en wij waren deze winter er met talrijke anderen wandeltochten hier goed aan gewend. In vergelijking met sommige andere tochten viel het deze dag best mee. Nu werd koers gezet naar de Oisterwijkse vennen. En het eerste ven waar we langs liepen was het Klein Aderven. Daarna kwamen we bij het Natuurtheater Oisterwijk. Dit is al een oud natuurtheater want we zagen het jaartal 1936 vermeld staan. Daarna liepen we nog langs het Van Esschenven. De Gemullehoekenweg werd bereikt. We liepen achtereenvolgens over de Achterste Stroom en de Voorste Stroom. Na de Voorste stroom werd deze even gevolgd. Mooi was de Voorste stroom hier aangelegd met vistrappen.

Nu was het niet ver meer naar de finish die om 4 uur werd bereikt. We bedankten de organisator heel hartelijk voor deze prachtige tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor