1 2 Kroondomein met Boomstronk-Kathedraal tocht

Op woensdag 10 januari 2018 organiseerde WC Samen op Pad een wandeling van 25 km vanuit Wenum Wiesel. De start was vanuit de voetbalkantine van Voetbal Vereniging WWNA (Wenum Wiesel Noord Apeldoorn). Na de start volgden we de Wieselseweg zo'n 2½ km. Aanvankelijk was deze weg verhard, maar het laatste stuk was een zand/grintweg. Daarna dwaalden we door de bossen van het Kroondomein.

We kwamen langs een open heideveld. Aan de overkant van het heideveld stond langs de bosrand een hut met twee puntdaken.

Het is een voerhut uit de tijd dat het wild nog gevoerd werd. Deze hut is gebouwd circa 1930 en werd gebruikt voor opslag van o.a. bieten voor het wild. Het dak is gemaakt van heideplaggen. In het Kroondomein zijn nog 2 voerhutten over (monumenten) en dienen nu als opslagruimte voor palen e.d.

Opvallend langs de route was de Vennema’s Hut, ook wel het Juliana's stoeltje genoemd. Dit was een gerenoveerde plaggenhut van Koningin Wilhelmina.

De Vennema’s Hut in Kroondomein Het Loo in Wiesel was een van de favoriete schilderplekken van Koningin Wilhelmina.

In 1684 wilde Koning-stadhouder Willem III een jachtslot hebben op de Veluwe. Hij kocht daarvoor kasteel Het Oude Loo met 3200 hectare grond, met waterwerken, molens en sprengen. Daaruit is Kroondomein Het Loo (voorheen Koninklijke Houtvesterij) ontstaan.

Het gebied omvat nu totaal circa 10.000 hectare bossen en heide. De grootste lengte bedraagt 16 kilometer en de breedte 12 kilometer. In het gebied liggen de dorpen: Wiesel, Hoog Soeren, Uddel, Gortel en Niersen.

Koningin Wilhelmina beschouwde Het Loo en omgeving als het levenswerk van haar vader Koning Willem III. Zij wilde het bewaren zoals ze het had ontvangen en besloot in 1959 de 6700 hectare te schenken aan het Rijk onder de voorwaarde, dit toe te voegen aan de gronden die al in bezit van de staat waren (het zogenaamde staatsdomein). De gebruiksrechten, inclusief de benoeming van de rentmeester bleven bij de kroondrager. De reden was het eigendom te behoeden voor erfdeling. Wilhelmina waakte zeer tegen aantasting van het park en domein. Een uitspraak van haar, tegen een voorstel om oude bomen te vervangen, was: 'Zij zijn mijn vrienden die net als ik van de oude dag willen genieten.'

Een voorstel om het oude tracé van de rijksweg 50 gedeeltelijk door het park te laten lopen heeft zij - naar het verhaal gaat - tegengehouden.

Daarna kwamen we bij 40 koperen boomstammen, die ongeveer een meter hoog waren.

De Kathedraal in Wiesel is door Koningin Beatrix aangeboden aan Kroondomein Het Loo naar aanleiding van haar zestigste verjaardag. Dit kunstwerk bestaat uit 40 bronzen boomstronken die het grondplan laten zien van de kathedraal in Reims. In Flevoland is een kathedraal aangelegd van de hand van dezelfde kunstenaar. Deze wordt de Groene Kathedraal genoemd en bestaat uit 178 populieren.

Vervolgens kwamen we langs de Koningseik. De eerste wagenrust was op een parkeerplaats nabij hotel De Echoput. We kregen hier een pakje fris en een sultana. We staken de N344/Amersfoortseweg over. Na een golfterrein werd Hoog Soeren bereikt. Hier was de grote rust in Pannenkoekenrestaurant Berg en Dal Bij de start konden we aangeven of we een pannenkoek, champignon- of tomatensoep wilden hebben. Dan konden ze er bij de grote rust op voorbereiden. Bij de start was het twijfelachtig of het wel of niet ging regenen. Nadat het eerst heel licht had geregend, ging het daarna toch regenen. Er werden toen vele paraplu's opgestoken en enkelen deden een poncho om, waaronder ondergetekende. Tijdens de grote rust was het droog geworden. Maar net toen we weer verder gingen lopen begon het weer te regenen.

We liepen Hoog Soeren weer uit en kwamen langs de Hervormde Kapel van Hoog Soeren al. Daar vlakbij stond ook het beeld met de naam "Paula-in-kamerjas".

Het beeld Paula-in-kamerjas is gemaakt door Marie-Thérèse Marguerite Jeanne "Maïté" Duval Zij is een in Frankrijk geboren, Nederlandse beeldhouwer en tekenaar Geboren in Renazé en studeerde letterkunde aan de Universiteit van Rouen Ze volgde geen opleiding in de beeldende kunst en is op dat gebied dus autodidact Zij verhuisde in 1968 naar Nederland, waar zij in 1974 haar carrière als beeldhouwster aanving De kunstenares woont en werkt in Zutphen, waar zij haar werk toont in atelier en eigen beeldentuin Zij was (tot diens overlijden in 1999) getrouwd met de - eveneens in Frankrijk geboren - kunstschilder Thierry Rijkhart de Voogd

We staken weer de Amersfoortseweg over, nu bij hotel De Echoput en daar vlakbij was de parkeerplaats, waar we op de heenweg een wagenrust hebben gehad. We zagen hier nog wilde zwijnen in de verte staan.

We troffen in het bos nog een alleen lopende dame met hond. Het ging hier om een heel bekende dame, namelijk Gerrie van de Brink. De regenintensiteit had flink afgenomen maar 100% droog werd het niet echt. Eenmaal kwamen we nog over een heuvel vanwaar we een wijds uitzicht hadden. Rond 4 uur werd de finish bereikt. Er waren ongeveer 111 deelnemers. De 25 km route was 27 km lang.

Ik heb deze dag geen foto's gemaakt vanwege het regenachtige weer. De meeste foto's in dit verslag zijn afkomstig van een heel aardige medewandelaar. Omdat deze wandeling een aantal overlappingen kende, zijn bovenin dit verslag twee links van ingetekende routes. Route 1 is van de route tot aan de grote rust en route 2 is van de grote rust tot aan de finish.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor