Kerstwandeling vanuit Beuningen/Overijssel

Op dinsdag 26 december 2017 hadden we oorspronkelijk het plan om 20 km te lopen in Haaksbergen. Vanaf ons vakantieadres was het ongeveer 40 km rijden. Er was regen voorspeld. Tijdens onze vakantie aten we meestal in café restaurant 't Sterrebos te Beuningen warm omdat we geen zin hadden om in ons overnachtingadres een 5-gangen diner te nuttigen. In café restaurant 't Sterrebos hoorden we dat op tweede kerstdag vanuit hun café restaurant ook een wandeltocht werd georganiseerd. Geen 20 km, maar naar keuze 6 of 9 km. Deze tocht werd georganiseerd door VVV De Lutte-Losser-Beuningen.

Daarop besloten we in Beuningen te wandelen, want we konden nu naar de start toe lopen. Toen wij om half 10 bij de start aankwamen waren wij de eerste. En toen wij om 10 uur startten was het nog heel rustig. We hadden het idee dat er niet veel wandelaars mee zouden doen. Maar er kon tot 1 uur gestart worden, dus wie weet.

We verlieten de start over de Beuningerstraat. Na een halve km sloegen we af en volgden het Mauritspad. Bij de Mauritsbrug over de Dinkel met een kanon staken we de Dinkel over en liepen verder langs de Dinkel. We volgden de Dinkel ongeveer een km. Daarbij liepen we door natuurgebied De Riest en Hassinkhof en over een weiland werd de eerste rustpost. Dat was op Erve Hofhoes van de familie Wigger in de nieuw gebouwde manege. We hadden net 2 km afgelegd en nu al een rustpost. Binnen in de manage kregen we met een bon een bekertje koffie en een koekje. In een deel van de boerderij was 't Hofhuuske gelegen waar een dame cursussen gaf.

Toen we het terrein van de boerderij verlieten liep de route naar rechts op de openbare weg, maar wij liepen eerst nog even naar het Landkruis

In de buurtschap Mekkelhorst bij Denekamp staat aan de Lutterzandweg ter hoogte van de kruising met de Mekkelhorsterstraat het op een na oudste landkruis van Twente. Het is een schoolvoorbeeld van ‘vele handen maken licht werk’. Boer Blokhuis schonk het stukje grond, timmerman Blokhuis verwerkte een speciaal daarvoor gekapte eik tot kruis, de Losserse burgemeester Helvoirt tikte in Noord-Brabant een corpus op de kop en smid Olde Dubbelink maakte er, op kosten van de buurschap, een ijzeren hek omheen.

In mei 1930 zegende pastoor Knuif uit Denekamp het landkruis plechtig in. Op de plaats van het kruisbeeld zou zich een knooppunt van leylijnen bevinden. Deze leylijnen zijn - volgens sommigen - banen van kosmische energie, onzichtbaar voor het oog en met een voelbaar positieve uitstraling. Toeval of niet, op deze plaats kwamen de boeren van de Mekkelhorst al sinds mensenheugenis bijeen om te bidden voor goede gewassen en om bescherming te vragen tegen natuurgeweld en ziekten. Vanaf dit punt trokken ze biddend door de es. Deze ‘vealdgaank’ of ‘ommegang’ vond plaats tegen het vallen van de avond tijdens de Kruisdagen, de drie dagen voorafgaand aan Hemelvaart.

In 1929 is het idee ontstaan om op deze traditionele plaats van samenkomst een landkruis op te richten en in 1931 was het zover. Op zondag 30 augustus is het onthuld en ingewijd. Later is het kruis vernieuwd, het corpus gerestaureerd en is het gehele gedenkteken door ruilverkaveling en aanleg van betere wegen een paar meter verplaatst. Anno 2012 staat het landkruis op het erf van de familie Remerink-Sombekke. Een spirituele plek. 

Bij het kruis stond een zitbank waar we een paar boterhammen aten. Lang konden we hier niet zitten omdat we anders te veel zouden afkoelen. Op de rust hadden we al een flinke bui gehad. Maar opnieuw kregen we een bui te verwerken.

Na een splitsing met de 6 km route sloegen we op 4 km af van de doorgaande weg en liepen we weer naar de Dinkel en staken deze over. We bevonden ons nu op landgoed "Het Meuleman". Hier vlakbij had in het verleden een watermolen gestaan. Op ongeveer 4 km werd Erve Riekeman bereikt. Hier kregen we een broodje beenham met een (plastic) glaasje glühwein. Hier aten we ook nog wat van onze lunch. Hier kwam de 6 km wandelaars er ook bij. Erve Riekman is een eeuwenoude boerderij. Hier woonden tot voor kort 6 broers en zussen die gezamenlijk het werk op en rond de boerderij verrichtten.

Na een smal pad langs een weiland kwamen we op de Paandersdijk. Hierlangs lag het huis van Herman Finkers. We hoorden van de juist op dat moment passerende medewandelaars dat Herman Finkers heel bekend is. Wij hadden er echter nog nooit van gehoord.

Na regen komt zonneschijn en dat was dit keer ook het geval. We kwamen langs een Mariakapel. Daarna was het niet ver meer naar Beuningen. Voordat de finish werd bereikt kwamen we nog langs de RK kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. We bekeken de kerk van binnen en bewonderden de fraai glas-in-lood ramen.

De 9 km route bleek 8 km lang te zijn. Daarop besloten we de route nogmaals te lopen. Nu was het veel drukker. Het bleek uiteindelijk dat het deelnemersaantal 1180 bedroeg. Er waren ook deelnemers uit Duitsland. We besloten om 16 km in ons wandelboekje te noteren. Toen we in de tweede ronde bij de tweede rust kwamen, bleek er een lange rij wachtende te staan voor de beenham en de glühwein. We liepen er nu maar langs. We hadden er toch geen bonnetje meer voor.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor