2e Klim naar de Posbank tocht
Op zaterdag 9 december 2017 organiseerde WS78 de 2e Klim naar de Posbank. De start was vanuit Zalencentrum Parkstaete te Velp. Met een vertraging van een half uur kwamen we bij de start aan. We hadden gezien dat we met de bus vanuit NS station Arnhem eerder konden aankomen bij de start als dat we met de trein doorreden naar station Velp. Maar door de sneeuwval hadden de (trolley)bussen problemen. Uiteindelijk reden we dan toch met de trein naar Velp. Rond kwart voor negen kwamen we nu bij de start aan en ondanks dat het een zware tocht zou worden, mochten we niet voor klokslag negen uur starten.

Zoals gebruikelijk lieten we de snellere wandelaars voorgaan om vervolgens ook aan de wandeling te beginnen. Zoals al eerder beschreven, had het gesneeuwd en stond er dus een echte winterwandeling op het programma. De eerste drie km voerde door buitenwijken over grotendeels goed begaanbare wegen. Van die drie km liepen we de eerste twee in Velp en daarna in Rozendaal. Daarna werd bosgebied betreden. Wel kruisten we nog de Arnhemse Allee en de Schelmseweg.

Tot aan de soeppost op 11 km dwaalden we door de bossen. Doordat de temperatuur rond het vriespunt lag, waren de paden glad door de sneeuw maar ook nat en modderig. Regelmatig waren er mooie plaatjes te schieten, maar daarvoor hadden we meestal geen tijd. Want we waren al snel in de achterhoede geraakt en om 40 km te lopen, moesten we zo goed als dat ging goed blijven doorlopen. De soeppost werd even voor half twaalf bereikt. Op de routebeschrijving stond dat de soeppost om kwart over elf zou sluiten, maar we konden toch nog verder gaan met de 40 km route, want hier was de splitsing met de 20 km. We waren nog niet de laatste die hier vandaan vertrokken.

Bij de soeppost stond voor mij een heel bekende dame, namelijk Coos. Vanwege de gladheid had Coos besloten om niet te lopen. Maar de hele dag thuis zitten is ook niets voor haar. Daarom besloot ze wel mee te reizen naar de start om aldaar te zien wat ze verder zou doen. Om 10 uur kreeg ik een smsje dat ze mee zou helpen op de soep- en koffiepost.

We vervolgden ons pad naar de Posbank. Deze werd nu wel bereikt. Maar daarbij voerde de route over smalle paden, waarbij er traptreden die heel hoog waren. Ook hadden we een paar maal steile trappen te gaan die glad waren door bevriezing. We hoorden een pijlophaler zeggen, dat zo'n steile trap met die gladheid eigenlijk niet in zo'n route mag zitten. En dat de route hier anders had moeten lopen. Er zijn uiteindelijk heel wat wandelaars, soms meerdere keren, uitgegleden.

Bij de Posbank aangekomen, maakten we nog een lus van 2 km om opnieuw bij de Posbank aan te komen. Met de pijlophalers liepen we vervolgens nog ruim 2 km tot aan de grote rust. Deze werd rond twee uur bereikt. Een van de pijlophalers had al gesuggereerd dat iemand van de organisatie mij naar de koffiepost zou brengen. Dat was echter maar 6 km verderop. Bovendien werden nog parkoerswijzigingen doorgevoerd waarop ik besloot mij naar te finish te laten brengen. Ook een van de pijlophalers, die problemen met een knie had liet zich naar de finish brengen. Een derde wandelaar, Linda, reed ook mee. Zij was al drie keer uitgegleden. Zij werd naar de fruitpost gebracht en liep vandaar naar de finish.

Bij de finish was het voor mij wachten totdat Coos klaar was bij de koffiepost. Zij kwam rond half vijf aan en met de trein van 5 uur reden we huiswaarts. Het was een gedenkwaardige dag geworden. Er waren 251 deelnemers. Het IVV-nummer was 11838.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor