Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Kennedymars Hengelo 2017

Op zaterdag 10 juni 2017 werd vanuit Hengelo een Kennedymars georganiseerd. De start was om 5 uur in de ochtend. Het was deze dag, in Hengelo, een droge dag met een maxi­mum­tem­pe­ra­tuur van 23 graden. Die maxi­mum­tem­pe­ra­tuur werd pas in het begin van de avond bereikt.

Toen ik even na half vijf bij de start aankwam, waren voldoende zitplaatsen beschikbaar. Om 10 minuten voor vijf hield de organisator een toespraakje. Hij vertelde dat toen de inschrijfprocedure gestart was, hij een telefoontje had gehad van een zekere Mike. Hij had gevraagd of hij startnummer 4 nog krijgen. Dit vreemde verzoek werd nader toegelicht. Het getal 4 speelde in zijn leven een belangrijke rol. In zijn geboortedatum 4-4-1974 zitten al drie vieren. En hij wilde dit jaar voor de 4e keer meedoen met deze Kennedymars, die voor de 4e keer werd georganiseerd. Maar eind januari kwam het bericht dat hij er niet meer was. Daarom werd er een minuut stilte gehouden.

De organisator, Peter Levink, gaf daarna het woord aan Henk Klein, voorzitter van de sectie Lange Afstand Wandelaars. Hij huldigde een aantal wandelaars voor het behalen van een veelvoud van vijf Kennedey marsen. Daarna werd door de organisator nog wat huishoudelijke zaken doorgegeven. Als laatste werd er nog gezongen voor een jarige. En de jarige was ondergetekende. Daarna begaven we ons naar buiten. Bij de uitgang van het terrein verzamelden we ons nog en na het startschot begaven wij ons op pad.

De eerste 2½ km was niet gepijld. Twee snelle lopers liepen voorop en mochten niet gepasseerd worden. In het begin van de wandeling liepen we langs een paar meren, Kleigaten van Rientjes genaamd. Om het eerste meer liepen we helemaal omheen. Na het eerste bruggetje moesten we de eerste keer linksaf en de tweede keer rechtsaf lopen.

Na Hengelo voerde de route langs Borne. We staken de Slangenbeek over gevolgd door de Deurningerbeek en de Gammelkerbeek. Langs de Gammelkerbeek zouden we meerdere keren lopen. Na het Molenven werd de eerste rustpost op 10½ km bereikt. Dat was bij de Soaseler Möl (een molen) te Saasveld. Na een korte rust liepen we verder. We liepen onder Saasveld langs en kregen nog zicht op de Sint Plechelmuskerk.

Na het Gravenbos liepen weer naar de Gammelkerbeek en kruisten die tweemaal. De tweede rust was op 20 km bij Vakantieverblijf Het Vastert te Deurningen. Naast belegde broodjes en limonades kregen we een schijf meloen. Nu liepen we tot aan de rand van Oldenzaal. Behalve borden van bebouwde kom Oldenzaal hebben we er niets van meegekregen dat we bij een grote plaats waren. We staken de Spikkersbeek en de Middensloot over.

Na buurtschap Lemselo werd Rossum bereikt. Hier was op 29 km de 3e rustpost bij sportcentrum Bossink. We hadden trek gekregen. Toch besloten we verder te lopen. Want we hadden het plan om op ongeveer 35 km bij een pan­nen­koe­ken­res­tau­rant een pannenkoek te eten. Langs de Heilige Plechelmuskerk werd Rossum verlaten en staken even later de Rossummerbeek over.

Het landschap was hier heel mooi. Lichte glooiingen met vergezichten. We bleven nog steeds een ruime omtrekkende beweging om Oldenzaal maken. Naarmate we pan­nen­koe­ken­huis De Stroper in De Lutte naderden, besloten we toch geen pannenkoek te eten. We hadden nog voldoende brood bij ons. bovendien liepen we achter op ons tijdschema.

Verder liepen we langs de bosrand van 't Kruiselt en hadden fraaie vergezichten. Vlak voor de 40 km post kwamen we langs het Millenniumlaantje. Hier was ik op 14 april 2016 ook met Coos geweest. Toen liepen we de NS rondwandeling Boerskotten vanuit station Oldenzaal. Coos, die met deze Kennedymars niet meeliep, liep deze dag die NS wandeling opnieuw. En zij stond daar op mij te wachten. Zij was hier even na half een gearriveerd en vooraf had ik al aangegeven dat de Kennedymars op dat punt de routes elkaar kruisten. Aan een bekende wandelaar vroeg zij of ik nog moest komen en die wandelaar dacht dat ik ongeveer 15 minuten achter hem liep. Het bleken 20 minuten te zijn.

Na dit weerzien liepen we door naar de rustpost op 40 km. We konden hier over onze tassen beschikken. We vervolgden ons pad over het Lossers Voetpad. Daarbij staken we de A1-snelweg over. Op weg naar Lonneker kwamen we langs het golfterrein van Golf en Countryclub Het Sybrook. Het golfterrein lag op een gegeven moment aan beide zijde van de weg. Er was hier een oversteek voor golfers. Op het pad naar rechts zagen we, enigszins onopvallend een bankje staan en daar hadden we een rust. Even later kwam een wandelaarster aangelopen. Zij wilde op een pilaar gaan zitten. Daarop riepen we haar dat er een bankje was.

Voordat het centrum van Lonneker werd bereikt, kwamen we langs de Lonneker molen. De GPS gaf ongeveer 49 km aan, ten teken dat we vlak bij rustpost in Café De Sprakel aankwamen. 100 meter voor deze rust liepen we langs een supermarkt. We besloten hier een halve liter kwark van Optimel te kopen. Omdat we geen lepel bij ons hadden kochten we een setje lepels voor 78 cent. Voor de Sint Jacobus de Meerdere kerk aten we de kwark op een bankje op. Het was hier behoorlijk lawaaierig. Het lawaai/muziek was afkomstig van de kermis. Vanaf ons bankje hadden we zicht op botsautootjes. Daarna liepen we naar café De Sprakel. Hier werd ons loopnummer genoteerd door een echtpaar, die in het verleden heel actief in de wandelsport waren, namelijk Henk en Sinie de Boer. Het voorgaande jaar deden ze dit ook.

Een paar km voorbij Lonneker was een parkoerswijziging. Voor een schrikhek hadden we de Lonnekerveldweg en de Vergertweg moeten volgen, maar nu liepen we rechtstreeks naar de Weerseloseweg, waar we anders later ook op waren gekomen. Verder liepen we langs het Lonnekermeer. Op 65 km was een rustpost bij melkveebedrijf familie Reuver te Deurningen. We hadden behoorlijke trek gekregen want de mondvoorraad was inmiddels op. Ze vroegen of ik een broodje met ham of kaas of allebei wilde hebben. Ik had wel trek in twee broodjes. Maar de bestelling werd ge­ïn­ter­pre­teerd als één broodje met ham en kaas. Later nam ik nog een broodje met kaas.

Vier jongeren kwamen aangelopen. Zij hadden het moeilijk. Enige dagen tevoren hadden zij in een café het plan geopperd om aan deze Kennedymars, ongetraind, mee te doen. Zij waren oorspronkelijk met z'n vijven. Maar één van hen had opgegeven. Dat was de persoon die een paar schoenen had geleend omdat hijzelf geen goede wandelschoenen had.

We staken de spoorlijn en de A1 snelweg over, even later gevolgd door de Deurningerbeek. We liepen om Deurningen heen en staken opnieuw de Deurningerbeek over. Verder liepen we langs de nieuwbouwwijk Dalmeden. Op 75 km was nog een laatste rustpost. Een van de verzorgers vroeg, voor de grap, of ik een pilsje wilde. Ik ging daar serieus op in. Toen bleek dat ze toch geen pils hadden. Daarna vroeg ik of ze dan rode wijn hadden. Toen de jongeman wat verlegen werd zei ik dat het mijnerzijds ook voor de grap was. We kregen er sinas.

Om 22:20 uur werd de finish bereikt. Het was een prachtige tocht geworden en zeker voor herhaling vatbaar. We hadden geluk gehad met het weer. De dag tevoren was in de ochtend code geel en is zo'n 20 millimeter regen gevallen. Een dag later werd het 29 graden. Wij hadden van de organisator na inschrijving het verzoek ontvangen of wij de mooiste foto van het afgelopen jaar wilden opsturen. Deze foto was verwerkt in het persoonlijk boekje dat we bij de finish kregen. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor