Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Winter wandeltocht met wsv Steeds Voorwaarts vanuit Velp

Op zaterdag 10 december 2016 organiseerde wsv Steeds Voorwaarts uit Velp de winterwandeltocht. We waren al vroeg naar de start gereisd. Coos liep deze dag bij WS78 een tocht vanuit Lelystad en moest zodoende vroeg van huis gaan. Rond kwart over acht kwam ik bij de start in Velp aan. Omdat de startlocatie aan de kleine kant was, was er buiten nog een partytent opgezet. Hoewel de officiële starttijd vanaf 9 uur was, begaven ons rond kwart voor negen op pad.

We kwamen langs de Oude Jan kerk. Deze was nu redelijk goed te zien doordat de bomen nu bladerloos waren. Na het verlaten van de bebouwde kom van Velp werd landgoed Biljoen betreden. In de vijvers weerspiegelden talrijke bomen fraai. Daarbij kwamen we nog langs kasteel Biljoen. De zon probeerde even door te breken in deze voor de rest van deze grotendeels sombere dag.

De spoorlijn van Arnhem naar Zutphen werd overgestoken. Even later gevolgd door de Zutphensestraatweg. Bij een rotonde in de Zutphensestraatweg was een heg gesnoeid in de letters VELP. Nu werd het Nationaal Park Veluwezoom betreden. Hier was de splitsing met de 5 km route. Spoedig daarna volgde ook de splitsing met de 10 en 15 km. Vooralsnog liepen de meeste wandelaars voor ons de 20 km route. We verlieten de bosrand met een stevige klim. Daarna liepen we achter de Algemene begraafplaats Heiderust langs.

We kwamen uit op de Snippendaalseweg uit, een asfaltweg. Even volgden we deze weg, maar spoedig werd deze weer verlaten over misschien wel het steilste pad van de wandelaar. We kwamen weer uit op de Snippendaalseweg en volgden deze. We liepen inmiddels op het grondgebied van de plaats Rheden. Toen we de Snippendaalseweg weer verlieten volgde een traject over een bergrug. Heel mooi was dat.

We werden ingehaald door twee wandelaars die mij goed kenden. Eén van hen zei tegen mij: "geen WS78 (in Lelystad) en ook geen FLAL (in Muntendam)" ? Op dit moment is mijn maximale wandelafstand 20 - 25 km na een gezondheidsdip. We kwamen bij een grote vijver op landgoed Beekhuizen. Er was hierin een fraaie waterval aangelegd. Eigenlijk was het een stroomversnelling, want je spreekt eigenlijk van een waterval als water ook daadwerkelijk valt.

Op 10 km was de grote rust. Deze was gelegen in een grote partytent. We namen hier erwtensoep. En dat voor slechts 1 euro. De soep smaakte prima waarop we nog een tweede kommetje namen. Na deze rust volgden we ongeveer een km, min of meer parallel de Beekhuizenseweg. Toen ik dit verslag maakte zag ik op de kaart van de ingetekende route dat het Nationaal Park Veluwezoom werd verlaten, maar we bleven door bosgebied lopen. Daarbij kwamen we nog langs de Emma Pyramide met bovenop een hoge uitkijktoren. Afgezien van mijn hoogtevrees was het te somber weer deze dag om de uitkijktoren te beklimmen.

Opnieuw kwamen we bij de dezelfde grote rust. Nu was de afgelegde afstand 15 km. Opnieuw lieten we ons een kommetje erwtensoep goed smaken. Daarna vervolgden we de sterk slingerende Beekhuizenseweg. Na de Koningsberg werd de bebouwde kom weer bereikt en doorkruist. Bij de RK kerk Onze Lieve Vrouw Visitatie te Velp stond een zijdeur open waarop we de kerk even van binnen bekeken. Er was hier ook een stilteruimte dat betreden kon worden. De kerk zelf kon alleen vanaf de gesloten glazen deur worden bekeken en gefotografeerd.

Even voor twee uur werd de finish bereikt. Daarmee hadden we deze wandeling in ruim 5 uur afgelegd. Het was overwegend een schitterend parkoers. Enige minpunten waren dat er mountainbike-routes in het parkoers zaten. Eenmaal, toen we een helling afliepen hoorden we een mountainbiker hard roepen dat hij er aan kwam. Een bel op zo'n dure fiets van 1500 euro kon kennelijk niet meer betaald worden. Na afloop liepen we naar het station, ongeveer een km, en reisden verder huiswaarts. Rond half acht kwam Coos thuis van haar wandeltocht in Lelystad.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor